2019. május 11-én debütál a Beyond Budapest legújabb városi sétája Szecessziós séta Lipótvárosban címmel.

Időpont:2019 Május 11. 14:00, Szombat
Hely:Beyond Budapest
Település:Budapest
Cím:Találkozó: Széchenyi téren a 2-es villamos megállójánál, a lépcső tetején.

 

A túra során a résztvevők megismerik a szecessziós stílusirányzat kialakulásának történetét és ellátogatnak olyan ikonikus szecessziós épületekhez mint az egykori Postatakarékpénztár, a Gresham Palota, vagy a Bedő-ház. A résztvevők olyan érdekességeket is megismernek, mint a bajuszfogó bögre vagy hogy mi köze a szecesszióhoz egy XII. századi iráni szőnyegnek?

"Sajnálom ha e modor nem tetszik valakinek, most a secessió századát éljük s igy mindent megforditva nyakatekerve kell előálitani máskép unalmas rémül."- jegyezte fel magának naplójában a még gyermek Karinthy 1900-ban.

A séta során elmélyedünk a szecesszió világában és jobban megismerjük, mitől is tűnhetett olyan fejre állítottnak és nyakatekertnek ez a művészeti irányzat. A séta alkalmával megnézzük a stílus ikonikus lipótvárosi épületeit és megtudjuk milyen érdekességek fűződnek hozzájuk és alkotóikhoz.

A május 11-én debütáló sétán 5 ikonikus szecessziós épülethez látogatunk el. A séta első állomása a Gresham Palota, amely a századfordulón a pesti társadalmi és üzleti élet középpontjának számított. A palota a Gresham Életbiztosító Társaság székházaként épült, de számos egyéb üzleti vállalkozás is működött benne, valamint vagyonos polgárok, arisztokraták, és művészek lakták. A túra során fény derül az épület történelmi sorsára, megtudjuk miként hasznosították az épületet a II. világháború idején, melyik híres színésznőnek szolgált otthonául és végül hogyan vált a mai Budapest egyik legdrágább 5 csillagos szállodájává.

Az egykori Postatakarékpénztár épületénél megismerik a résztvevők, hogy hány különböző állatmotívum díszíti a ma Magyar Államkincstárként működő épület tetejét, honnan ered a bikafej motívuma és miért nem kapott Lechner Ödön ezt követően további állami megbízást. A séta végén a Vidor Emil tervezte Bedő-Háznál, más néven a Magyar Szecesszió Házánál ismét találkozhatnak   a résztvevők a szecesszió egyik legikonikusabb motívumával, a pávával, amely az öröklét szimbóluma, s melyet egy XII. századi iráni szőnyegről kölcsönzött először William Morris, az angol poilisztor, akinek a szecessziós irányzat megszületését köszönhetjük.

A Beyond Budapest legújabb sétáján továbbá ellátogatunk a Aulich utcában található Walkó-házhoz, illetve a Magyar Külkereskedelmi Bank épületéhez.

További információkért és regisztrációért kattintsatok ide.


Hirdetés