A MOME Campus bővítésének tervezésekor az identitás kérdését feszegették: a névadó Moholy-Nagy László révén hogyan lehet kapcsolódni a múlt század úttörő iparművészeti stílusához, a Bauhaushoz.

Web:https://www.facebook.com/events/311733222825135/
Időpont:2019 Március 22. 14:00, Péntek
Hely:Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ)
Település:Budapest
Cím:Ötpacsirta utca 2.

 

Ugyanakkor felmerült a kötődés magához a művészhez, a személyhez, aki az innovációt, a művészeti és technikai korlátok feszegetését tette alkotói habitusává. A fenti kérdésekre adott válaszok elsősorban a kint és a bent kapcsolatában, a belső terek kialakításában jelentettek mankót. Az épületek burkának és belső fényviszonyainak kialakításakor inspirációt jelentettek Moholy-Nagy fénykísérletei.

Az éles és a homályos, a változó mélységélesség, az analóg technikából adódó véletlenszerűségek, a berögzült módszerek megkerülése jelentették a támpontot. Az együttes gerincét az épületeket összekötő, közel kelet-nyugati lefutású tengely adja. A tengely lezárása erőteljes, ugyanakkor átláthatóságot sejtet: mindkét végét egy-egy átrium zárja, melyek nem jelentenek vizuális akadályt. Az A épületet tervező Farkasdy Zoltán eredeti szándéka szerint az épületképlet a következőképpen alakult volna: B–A–C, melyből a harmadik elem nem valósult meg.

Az A épület önmagában aszimmetrikus, de maga a kompozíció a három épülettel szimmetrikus lett volna. Mi a Farkasdy-féle koncepciót folytattuk, mely szerint mindhárom épület ugyanazon a koordinátarendszeren helyezkedik el, így az eredeti elképzelés gondolati síkon kiegyensúlyozottá vált. A funkcionális felosztást illetően a város felé eső kiemelt pozícióban lévő épületben a tudásközpont, az A épületben az MA képzés és az adminisztráció, a B épületben pedig a BA képzés kapott helyet. Az együttes központjában jött létre a „MOME szíve” épületrész, mely a különálló házakat és tereket egyaránt egységes campusszá szervezi. A Szív föld alatt megjelenő terei jelentik azt a pulzáló központot, ahol a közlekedő rendszer útvonalai összefutnak, s amely a campus legnagyobb zárt közösségi tereként tud működni. (3H Építésziroda)

Az eseményre regisztrálni itt tudtok. Az épületbejárást vezeti: Csillag Katalin vezető tervező.


Hirdetés