A Budapesti Városvédő Egyesület Templomtörténeti sorozatának második része.

Web:http://fuga.org.hu/fevent/budapest-templomai-belvaros-v-keru...
Időpont:2019 December 18. 17:00, Szerda
Hely:Fuga
Település:Budapest
Cím:Petőfi Sándor u. 5.

 

Az V. kerület egyházi építészete rendkívül gazdag, változatos és értékes. Pest legrégebbi, még római kori alapokon nyugvó temploma egy nyitott művészettörténeti képeskönyv, melyben a román kortól kezdve napjainkig a legfőbb stílusirányzatok képviselve vannak.

A régi városfalakon belül épült értékes barokk templomok nagy részét szerzetesek emelték (ferencesek, szerviták, angolkisasszonyok, pálosok). A nyugati keresztény egyházak (református, evangélikus, unitárius) mellett különleges módon a keleti keresztény egyházak (szerb, görög és orosz ortodoxok) is nagy számban jelen vannak itt.

Kilátás a Szent István Bazilikából - Fotó: Oláh Dániel / Unsplash

Az 1989. évi rendszerváltás után különböző hivatású és célú egyházi intézmények, szervezetek települtek be, többnyire nyilvános kápolnákkal (fogolykiváltó, egyetemi, missziós közösségi, zarándokkápolna), melyek a nagyközönség számára kevésbé ismertek.

A Budapesti Városvédő Egyesület Templomtörténeti csoportja ezeket a templomokat mutatja be sorozatának legújabb kötetében. A templomokról ehhez kapcsolódva előadást tart a csoport vezetője, Fabó Beáta főlevéltáros.

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1.000 Ft). MÉK 2019/14.


Hirdetés