Nagy László, a MOME Tervezőgrafika Tanszékének oktatója tart előadást a grafikai szitanyomtatás kultúr- és technikatörténeti hátteréről és az amerikai gig posters plakátmozgalomról.

Web:https://www.facebook.com/events/666318420861601/
Kezdődik:2019 Augusztus 08. 18:00, Csütörtök
Végződik:2019 Augusztus 08. 20:00, Csütörtök
Hely:Kassák Múzeum
Település:Budapest
Cím:Fő tér 1.

 

A ma ismert szitanyomtatás mint eljárás a 19. század végétől van jelen a sokszorosítógrafikai technikák között. Népszerűségét a nyomtatás viszonylagos egyszerűsége, a nyomatok markáns stiláris megjelenése, és nem utolsó sorban a nagy gazdasági válság utáni WPA (Works Progress Administration) mozgalom segítette az USA-ban. Széles körben alkalmazták mind a kereskedelmi, mind a képzőművészeti grafika területén, népszerűsége egészen az 1980-as évekig töretlen volt szerte a világon. A digitális nyomtatás elterjedése egy időre háttérbe szorította ezt a technikát, de a kilencvenes évek végétől többek között az amerikai indie zenekarok turné- és fesztiválplakátjainál újra megjelent, és szubkulturális szinten jelenleg is nagyon népszerű.

Az előadáson és a workshopon múzeumi belépőjeggyel lehet részt venni., a re: flex. Kortárs Tervezőgrafikai értelmezések a Bauhaus nyomán című kiállítás kísérőprogramja. További információ és regisztráció: 06-1-368-7021.


Hirdetés