Hirdetés

Szerkezetkész az Andrássy úti A52 Hotel

A 121 szobás szálloda a jövő év elején nyithatja meg kapuit.

Budapest VI. kerületében, az Andrássy úton alakítják ki a belváros egyik legújabb szállodáját, az A52 Hotelt, amely 121 szobájával jövő év elején nyithatja meg kapuit a látogatók előtt. A háromcsillagos komplexum most érte el szerkezetkész állapotát.

Fontos mérföldkőhöz érkezett az Andrássy út 52. szám alatt kialakításra kerülő A52 Hotel: az épület elérte legmagasabb pontját, amit egy bokrétaünnepség keretében szoktak megünnepelni, de a járványhelyzetre való tekintettel jelenleg ezt az érintettek nem tartják meg. A műemléki épületben a Market Építő Zrt. mintegy 5200 négyzetméteres nettó alapterületen egy 121 szobás, 3 csillagos szállodát hoz létre az Archikon felújítási tervei alapján. Az épület pinceszintből, földszintből, galériából, három emeletből, tetőtéri és gépészeti szintből áll, melyek közül a földszint egy részén, a három emeleten és a tetőtéri szinten kapnak helyet a szobák.

Alkalmazkodást és gyors problémamegoldást igényel a kivitelezés

Szállodáról lévén szó, egy ilyen típusú épületnél található meg a legtöbb szakág: közel száz különálló, mégis összefüggő és egymásra épülő szakági rész vonul fel az építkezés teljes ideje alatt. Jelenleg többek közt a fa- és alumínium nyílászárók beépítése, a kő-gipsz-festő-fém-fa restauráció, továbbá gipszkarton, ács és bádogos munkák, valamint az elektromos és gépészeti alapszerelések zajlanak.

Az épület különlegessége többek közt abban rejlik, hogy Budapest egyik legfrekventáltabb részén, a belváros közepén valósul meg az Andrássy úton, a Hősök teréhez közel. A megvalósítás kihívásairól Bajnok Sándor, a projekt műszaki igazgatója elmondta: „Mivel egyrészt műemléki épületről van szó, aminek a felújítása sok kihívást rejt magában, továbbá komoly bontási munkákról, átépítésről, illetve jelentős funkcióváltásról (szálloda) beszélünk, ez megköveteli tőlünk – kivitelezőktől –, hogy minden pillanatban nyitott szemmel járjunk.

A tervek gyakorlatba történő átültetése az adottságok figyelembevételével sok esetben gyors helyszíni problémamegoldást és alkalmazkodást igényel, mindig szem előtt tartva a műemléki és egyéb előírások, szabványok betartását.”

Külön odafigyelést igényelt az is, hogy az épületbe rengeteg szerkezetmegtámasztó acélt kellett elhelyezni bontás közben, amit tartotta a házat a szerkezetépítés elkészültéig. Ezen felül a házat alá kellett jetelni a főfalak alatt, hogy a fenti irányból érkező újabb terheket el tudja viselni.

Honnan hová, avagy az épület múltja és jelene

A műemléki védelem alatt álló épületet Haggenmacher Henrik építtette 1884-86 között Schmahl Henrik tervei alapján. Az épület az 1880-as évek reprezentatív bérházépítésének kiemelkedő alkotása, homlokzati megoldása és szobrászati részletei korának figyelemre méltó munkája.

Az épület első emeletének hatszobás saroklakását 1934-ben a főváros bérelte, hosszú távra. Ekkor a lakás csekély átalakításával a Fővárosii Közművelődési Ügyosztály berendezte a Fővárosi Nyilvános Könyvtár – később Szabó Ervin Könyvtár – 10. fiókját a meglévő berendezés felhasználásával. A jelenlegi átalakítás előtt a Hello Baby Bar nevű szórakozóhely működött az épületben.

Jövő év elejére befejeződik a felújítás

A rekonstrukció során több mint 7000 köbméter bontási törmeléket szállítottak el a helyszínről, a házba beépítendő szerkezeti acél mennyisége pedig meghaladja a 250 tonnát. 

Az építkezésből hátralévő bő fél évben egyebek mellett felületképzési munkák, belsőépítészeti kialakítások, meleg- és hidegburkolás, illetve asztalos és üveges szerkezetek beépítése fog következni.

A műemléki épület felújítása 2020 januárjában kezdődött meg és közel kétéves építkezési folyamat után, 2022. év elején fejeződik be.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Építész x Formatervező x Tárgyalkotó… hát, több lett kilencnél!

Építész x Formatervező x Tárgyalkotó… hát, több lett kilencnél!

Lezárult a MOME és a Market közös kurzusának első szakasza.

Elindult a régészeti feltárás a Radetzky-laktanya területén

Elindult a régészeti feltárás a Radetzky-laktanya területén

Kulturális örökségünk védelme érdekében az ingatlanfejlesztő kiemelt figyelmet fordít a régészeti feltárásra.

„Bepillantást nyertünk egy piacképes termék előállításába”

„Bepillantást nyertünk egy piacképes termék előállításába”

Hallgatók mondták el a véleményüket a MOME-Market kurzushétről.

Hirdetés