Hirdetés

Báthory Balázs, a Market Zrt. innovációért és stratégiai fejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettese a Világgazdaságnak nyilatkozott.

Az építőipar Magyarországon – ahogy tavaly, idén is – a GDP-növekedés egyik motorja: bár a termelési volumen éves emelkedésének üteme augusztusban lassult (5,9 százalékra), az év első nyolc hónapjában még így is csaknem 30 százalékos volt a bővülés a KSH adatai szerint – írja a Vg.hu. A növekedés egyre nehezebben fenntartható, ám a digitalizáció, amelyet a Marketnél már alkalmaznak, komoly segítséget nyújthat.

Az építőipar erőteljes növekedése által sugallt optimista képet több tényező is árnyalja. A rendkívül gyors, az unióban a legerőteljesebbnek bizonyuló növekedés hosszú távon nehezen fenntartható. Ezt feltehetően érzik maguk a cégek is, amelyek nagy része rövid távra – néhány jól megtérülő projektre – tervez.

A helyzetet a munkaerőhiány is súlyosítja, a képzett munkaerő hiánycikké vált. (...) A munkaerőhiány miatt emelkedtek a bérek is, 2016 óta 30–50 százalékkal. Hasonló, sőt egyes kategóriákban ennél is gyorsabb ütemben nőttek az építőanyagárak és a szállítási költségek is. 

Új fejlemény, hogy a megnövekedett költségek miatt egyre több cég érzi elkerülhetetlennek a hatékonyság növelését célzó fejlesztéseket.

Az egyik lehetséges irány az előregyártott elemek használata, a másik a digitalizáció. Ez utóbbi számos lehetőséget kínál, az egyik a háromdimenziós modellezés, amellyel többéves folyamatokat meg lehet tervezni néhány nap alatt. Ahogy Báthory Balázs a lapnak elmondta: „A Market Zrt.-nél már használjuk a 3D-s­ ’munkaterület-átvevőt’ is, amelynek lényege, hogy egy lézerszkenner – sok-sok milliónyi adatot rögzítve percenként – ’bejárja’ az építési területet, mindent alaposan dokumentál, és összeveti az eredményeit a digitális tervekkel, ezzel segíti az alvállalkozókat az átadás-átvétel folyamatában. Az ehhez hasonló innovációk támogatása céljából hoztuk létre a Digitális Mérnöki Szolgáltatások egységet, meggyőződésünk ugyanis, hogy az innovációban a nagyobb vállalatoknak példát kell mutatniuk.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kivitelezési műszaki előkészítő mérnök

Kivitelezési műszaki előkészítő mérnök

Munkalehetőség elhivatott, kiváló minőségi munkára elkötelezett munkavállalónak.

Unikális feladat az ország főterén

Unikális feladat az ország főterén

A Szabad György Irodaház kivitelezéséről Veszelák Péter és Tóth Gábor, a Market Építő Zrt. munkatársai nyilatkoztak. 

Életműdíjat ért a Párisi Udvar, de az életmű folytatódik

Életműdíjat ért a Párisi Udvar, de az életmű folytatódik

Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója a Párisi Udvarnál szerzett tapasztalatait már új projektnél hasznosítja. Interjú.

Hirdetés