Itt a rozsdaövezeti program első fejlesztése

Egy Váci út mentén lévő városrészfejlesztés lett az első kijelölt akcióterület.

Rozsdaövezeti akcióterületnek jelölték ki a Váci út mentén megvalósuló, egyedülálló városrészfejlesztés helyszínét. A Vizafogó utca, Cserhalom utca, Turbina utca és Váci út által határolt, egykori Láng Gépgyár területén magas minőségű, környezetbarát lakó- és irodaházakat, valamint egy négycsillagos hotelt alakít ki a beruházó. A műemléki épületeket is újjáélesztő, zöld városnegyed központi eleme egy közel kéthektáros közpark lesz.

A rozsdaövezetek fejlesztésére irányuló kormányzati akcióterv célja a leromlott állapotú, elhanyagolt ipari területek helyreállítása, kármentesítése és fejlesztése. Ennek a kezdeményezésnek a keretében jelölték ki rozsdaövezeti akcióterületnek a Váci úti ingatlan-beruházást.

Az összesen tervezett bruttó 283 000 négyzetméteres lakó- és vegyes felhasználású fejlesztés egy teljesen új, multifunkciós városnegyedet hoz létre a 13. kerület szívében. A tervek alapján 2022 második felében indul el a több mint 150 milliárd forint beruházási értékű rozsdaövezeti projekt.

A városrészfejlesztés tovább bővíti Budapest meghatározó Váci úti irodafolyosóját, emellett szélesíti a magas minőségű lakáskínálatot, miközben okos megoldásokon alapuló, zöld, városias környezetet hoz létre egy korábban elhanyagolt ipari területen. Az emberléptékű beruházás keretében egy négycsillagos, közel 16 000 m2-es szálloda is épül külön vendéglátó-egységekkel és kulturális központtal, amelynek célja a közeli Duna Aréna sportrendezvényeiből eredő potenciál kihasználása, valamint az üzleti és turisztikai célközönség kiszolgálása.

A Láng Gépgyár egykori épülete a Váci úton - Fotó: Fortepan, Adományozó: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Az iroda- és lakóépületek a megszokottnál jóval szellősebb elhelyezkedést tesznek lehetővé, míg a hozzájuk tartozó kiskereskedelmi egységek biztosítják a lakók és az ott dolgozók teljeskörű kiszolgálását. Az irodák és a kereskedelmi épületek a főút, a lakások pedig a belső fekvésű nyugati területsávban kapnak helyet, ahol az ingatlanok mérete minimum 30 m2 alapterülettől indul. 

Az új városnegyed központi részét képezi egy, a nagyközönség számára is nyitott, közel két hektáron elnyúló zöld közpark. A zöldterületre a tervek szerint magasra növő fákat telepítenek, amik ugyancsak hozzájárulnak majd a környék színvonalának emeléséhez, a helyszín több pontján pedig vízfelületeket alakítanak ki, amelyek tovább fokozzák a térélményt, és javítják a mikroklimatikus viszonyokat. Az új park a közeli Népszigettel, Margitszigettel, Duna-parttal és Rákos-patakkal számos kültéri kikapcsolódási és sportolási lehetőséget biztosít a helyi lakóknak. A fejlesztés tovább erősíti a Rákos-patak közösségépítő szerepét, ami segíti a városi környezet értékeinek újrafelfedezését.

A beruházás része a Váci úti oldalon jól ismert műemléki épületek, mint az egykori kazánkovács és kazánszerelő műhely megóvása, és új, például konferencia funkcióval való ellátása is.

A klímavédelmi szempontokat is kiemelten kezelő, modern városrész előremutató és fenntartható smart technológián alapul, amibe beletartozik a magas megújuló energia hányad, az okos mérési megoldások és a smart vízgazdálkodás is. A városnegyedből a belváros közvetlenül elérhető a Váci út, a metró és további gyors tömegközlekedési lehetőségek segítségével. A beruházás számos átfogó infrastrukturális fejlesztést is magával hoz. Ennek keretében kiépítik az Esztergomi utat a Dagálysétány utca és a Dagály utca, valamint a Vizafogó utca közötti szakaszon. Emellett a tervek alapján az Esztergomi út - Vizafogó utca kereszteződésében jelzőlámpás csomópont jön létre. Az elképzelések szerint a Forgách utca besüllyesztésre kerül annak érdekében, hogy a zöldfelület szabadon folyhasson át felette. 

„A Váci út városrészfejlesztési projektünk megtervezése és kivitelezése során kiemelten kezeljük azokat az építészeti és urbanisztikai elvárásokat, hogy a korábban elhanyagolt, indusztriális környezetből egy kifejezetten esztétikus és a város szövetébe illeszkedő zöld negyedet hozzunk létre. Ennek megfelelően az a célunk, hogy megfelelő hatóságokkal együttműködve olyan beruházást készítsünk elő és valósítsunk meg, ami maximálisan tiszteletben tartja az itt lakók érdekeit, emellett a különleges építészeti és környezetbarát megoldásokkal, valamint a hatalmas, fás közparkkal gyökeresen átalakítja és újjáéleszti a kerület eddig mellőzött ipari részét” – hangsúlyozta Zentai Péter, a beruházás mögött álló cégcsoport vezetője.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hétköznapi relikvia Kínából | INDUST-REUSE

Hétköznapi relikvia Kínából | INDUST-REUSE

Épület mint süteményes forma

Messze van, mint Rákosrendező Dubajtól

Messze van, mint Rákosrendező Dubajtól

Szakmai beszélgetés Rákosrendező jövőjéről

Hogyan kezeljük az ipari örökségünket?

Hogyan kezeljük az ipari örökségünket?

Varga Piroska DLA-val beszélgettünk.

Hirdetés