Hirdetés

Folyékony ablak a zöldebb épületekért

Hidrogél felhasználásával hoztak létre energiahatékony nyílászárót szingapúri kutatók

Folyadékalapú ablakot fejlesztettek a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem kutatói. A fejlesztés jelentősége abban áll, hogy az ablak használata általa akár 45 százalékkal csökkenthető a nagyméretű épületek energiafelhasználása. A kutatási eredmények szerint ez a nyílászáró a ma használatban lévő energiahatékony társainál akár 30 százalékkal jobb eredményeket is mutat.

Az ablakok működésének lényege a hőtárolásban érhető tetten. Az eddig ismert megoldásokkal szemben nem arra fókuszál, hogy nyáron kizárja a napfényt télen pedig minél többet engedjen be. A hidrogél használatával létrehozott nyílászárók hő hatására elhomályosítják az üveget, ezáltal a lehető legtöbb napfényt felfogva. Hideg időjárási körülmények között azonban átlátszóvá válnak, így a fényt és a meleget is képesek átengedni.

A hírről beszámoló NRGreport összeállítása szerint egy ilyen jellegű termék bevezetése nagyban járulhat hozzá az épületek energiafelhasználásának csökkentéséhez, amire azért is nagy szükség lenne, mert egy 2009-es ENSZ-jelentés szerint a nagy energiaigényű épületek a globális energiahasználat akár 40 százalékáért is felelősek lehetnek, túlnyomórészt fosszilis energiahordozóból nyerve az energiát. 

A tesztek szerint az ablak további előnye, hogy a zajszennyezést akár 15 százalékkal is csökkenti, ami a nagyvárosokban élők és dolgozók közérzetét nagyban javíthatja.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

20 év a hazai nyílászáró gyártás élvonalában

20 év a hazai nyílászáró gyártás élvonalában

Rekordéve lesz idén az Ablakszerker Kft.-nek, ám a cég apró, tervezett lépésekben halad a lehető legjobb nyílászárók gyártása felé. 

Az újgenerációs teraszajtókon már fennakad a betörő
  • 2020-06-20 10:00
  • Deco

Az újgenerációs teraszajtókon már fennakad a betörő

Folyamatosan fejlődik a technika.

Magyar nyílászárók Izlandon

Magyar nyílászárók Izlandon

Reykjavík egyik szimbolikus épületébe egy magyar cég szállítja a nyílászárókat.

Hirdetés