Folyékony ablak a zöldebb épületekért

Hidrogél felhasználásával hoztak létre energiahatékony nyílászárót szingapúri kutatók

Folyadékalapú ablakot fejlesztettek a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem kutatói. A fejlesztés jelentősége abban áll, hogy az ablak használata általa akár 45 százalékkal csökkenthető a nagyméretű épületek energiafelhasználása. A kutatási eredmények szerint ez a nyílászáró a ma használatban lévő energiahatékony társainál akár 30 százalékkal jobb eredményeket is mutat.

Az ablakok működésének lényege a hőtárolásban érhető tetten. Az eddig ismert megoldásokkal szemben nem arra fókuszál, hogy nyáron kizárja a napfényt télen pedig minél többet engedjen be. A hidrogél használatával létrehozott nyílászárók hő hatására elhomályosítják az üveget, ezáltal a lehető legtöbb napfényt felfogva. Hideg időjárási körülmények között azonban átlátszóvá válnak, így a fényt és a meleget is képesek átengedni.

A hírről beszámoló NRGreport összeállítása szerint egy ilyen jellegű termék bevezetése nagyban járulhat hozzá az épületek energiafelhasználásának csökkentéséhez, amire azért is nagy szükség lenne, mert egy 2009-es ENSZ-jelentés szerint a nagy energiaigényű épületek a globális energiahasználat akár 40 százalékáért is felelősek lehetnek, túlnyomórészt fosszilis energiahordozóból nyerve az energiát. 

A tesztek szerint az ablak további előnye, hogy a zajszennyezést akár 15 százalékkal is csökkenti, ami a nagyvárosokban élők és dolgozók közérzetét nagyban javíthatja.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Minőségi és egyedi nyílászárót szeretnél, ráadásul tavalyi áron? Nem lehetetlen!

Minőségi és egyedi nyílászárót szeretnél, ráadásul tavalyi áron? Nem lehetetlen!

De akkor most kell lépned, amíg tart az akciós kínálat az Internormnál.

Higiénikus megoldások nyilvános épületekhez

Higiénikus megoldások nyilvános épületekhez

Hogyan tehetünk óvintézkedéseket olyan tereken, ahol tömegek mozognak? Erre kínál megoldást a Hörmann.

Hirdetés