Erzsébetváros tovább halad a fenntarthatóság útján

Helyére került a 60 köbméteres esővízgyűjtő tartály

Kedden behelyezték a Klauzál téri Vásárcsarnok udvara alá azt a 60 köbméteres tartályt, amelybe a csarnok tetőfelületéről fogják gyűjteni a csapadékvizet. Az így összegyűlt víz a tisztítást és a szűrést követően alkalmas lesz a növények locsolására és takarításra is. A tartály hozzávetőlegesen két heti locsolásra való vízmennyiséget tud majd tárolni.
 


A beruházás egyrészt a fenntarthatóságról szól. A vízhiányos, nyári aszályos időszakok ugyanis  a jövőben egyre gyakoribbá fognak válni, az ivóvízzel való locsolás pedig fenntarthatatlanabb lesz. Az esővízgyűjtő tartályokkal azonban kiváltható az ivóvíz, helyette esővízzel lehet locsolni  és takarítani, amivel nemcsak spórolunk, hanem az ivóvíz biztosításához szükséges energiafelhasználás is csökken. Nem utolsósorban a növényeknek is előnyös, ha esővízzel öntözik őket, hiszen a lágy csapadékvíz jobb nekik, mint a csapvíz. Az ilyen tartályokkal ellenállóbbá válik a kerületüt a szélsőséges időjárással szemben.
 

„Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy milyen fennakadásokat és balesetveszélyes helyzeteket tud okozni, amikor az utcáinkat elönti a hirtelen leszakadó özönvízszerű eső. A probléma az, hogy az ilyen nagy mennyiségű esővizet az utak alatt futó csatornarendszer nem tudja elvezetni, mert egész egyszerűen nem ekkora kapacitásra tervezték. Ugyanakkor ezekkel a hatalmas esővízgyűjtő tartályokkal lényeges mennyiséget fel lehet fogni, amivel megelőzhetjük, hogy az utcáinkat elárassza a lehulló eső. Mindezek miatt döntöttünk úgy, hogy csatlakozunk a Városi Eső projekt keretében, az EU által is támogatott beruházáshoz. Sőt tovább is haladunk ezen az úton, ugyanis a Csicsergő és a Magonc Óvodákhoz is el fogunk helyezni esővízgyűjtő tartályokat” – nyilatkozta Niedermüller Péter, Erzséberváros polgármestere.Forrás: sajtóanyag 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült a világ legfenntarthatóbb pincészete

Elkészült a világ legfenntarthatóbb pincészete

A legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel.

Digitálisan is elérhető a Guardian Glass üveg-enciklopédiája

Digitálisan is elérhető a Guardian Glass üveg-enciklopédiája

 A digitális GlassTime hamarosan magyarul is megjelenik.

Napelemes térkövön tehetünk újabb lépést a fenntarthatóság felé

Napelemes térkövön tehetünk újabb lépést a fenntarthatóság felé

Autófeljárót is építettek már a magyar fejlesztésű Platióból.

Hirdetés