Mindezt rétegragasztott fapanelekből. 

November elején Budapest közelében tart bemutatót tervezőknek és kivitelezőknek Európa legnagyobb faépület szakértője, a JAF Holz, már lehet regisztrálni az ingyenes eseményre. 

Hotel Sand

Az osztrák központú, 70 éves múltra visszatekintő JAF Holz Pest megyében egy CLT (azaz cross-laminated timber) technológiával épülő, vagyis rétegragasztott fapanelekből készülő ház építkezésén tart bemutatót. A kevesebb mint egy hónap alatt felépülő családi ház munkafolyamataiba nyerhetnek betekintést az eseményre regisztráló szakemberek.

Nincs könnyű helyzetben, aki ma családi házat építtetne, a kivitelezés költségei és a munkaerőhiány alaposan megnehezítik a megvalósítást. A falpaneleket alkalmazó technológiának köszönhetően azonban hetekre csökkenhet a szállítás és a kivitelezés ideje.

Magyarországon a JAF Holz rendelkezik a legtöbb tapasztalattal a faelemekből épült házak terén. Tömör fapaneljeik magas szilárdsági kategóriájú fenyődeszkákból készülnek, melyeket rétegenként – hossz, ill. keresztirányban - elforgatva ragasztanak össze, a nagy teherbírású panelekből falak, födémek és tetők építhetők, egy komplett épületváz állítható össze.

A CLT a fa minden pozitív tulajdonságával rendelkezik, szárazon és gyorsan építhető, kiváló hő- és hangszigetelő, rögtön terhelhető, a szerkezetek panelosításával pedig minimálisra lehet csökkenteni az építkezéssel járó hulladékmennyiséget is. A JAF Holz az ügyfélre szabott, kész méretre gyártott elemeket 4-6 hét alatt szállítja, majd egy-két hét alatt már szerkezetkészre szerelhető a tervezett épület.

A hagyományos (tégla) építkezési módhoz képest vékonyabb CLT falszerkezeteknek köszönhetően plusz lakófelületet nyerhetünk, míg könnyebb súlya miatt alapozási és szállítási költségeket is csökkenthetünk. A fejlett precíziós CAD/CAM technológiának köszönhetően a legkorszerűbb CNC gépekkel alakítják ki a mm pontos elemeket a nyílásokkal együtt, így a nyílászárók is korábban rendelhetőek. A BIM modellezés lehetővé teszi az építési folyamatok részletes megtervezését akár a daruzási tervvel együtt. A CLT szerkezetek maximális tervezési hatékonyságához mérnöki támogatást, statikai, épületfizikai és tűztechnikai építési megoldásokat is tud biztosítani a JAF Holz.

A workshop folyamán bemutatott Pest megyei épület hármas tagolású, helyet kap benne egy lakóingatlan 4 hálóval, valamint egy nagyobb műhely és egy lakásétteremként funkcionáló lakrész is.

“Utánanéztem a külföldi szakirodalomban, és nagyon meggyőzött. Gyors, nem könnyűszerkezetes, nem repedeznek a falak, földrengésbiztos, jobb a tűzállósága a betonnál, passzívház technológia, környezetbarát, egészséges élettér” – értékelt Penczi András, kivitelező-tulajdonos, akinek Pest megyei házának építéséhez invitálja a faipari cég a tervezőket és kivitelezőket élő demonstrációra. "A CLT panel beton szilárdságú anyag és nem csak nyomásra dolgozik, mint a beton. Ebből kifolyólag a 10 centiméteres fa fal a 30-as téglafallal vetekszik” – fejtette ki Dr. Merczel Dániel, vezető tervező, műszaki igazgató (ARC-S Group).

A linkre kattintva Penczi András és Dr. Merczel Dániel mutatja be röviden az épülő házat, illetve osztják meg tapasztalataikat, valamint a november első hetére tervezett ingyenes eseményre – a Pest megyei ház helyszíni bemutatására és bejárására – is ezen a linken tudsz regisztrálni.

Az alábbi timelapse videón egy siófoki ház felépítését nézheted meg.

Borítókép: Lakások a Wörthi-tónál

(x)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Rövid képzéseket indít a Corvin Rajziskola

Rövid képzéseket indít a Corvin Rajziskola

A tízfős workshopok februárban indulnak.

Mentorprogram tehetséges formatervezőknek

Mentorprogram tehetséges formatervezőknek

A HFDA 6 modulból álló workshop- és előadás-sorozatot, hazai gyárnál teljesített gyakornoki programot és külföldi szakmai utat kínált.

Így teszik otthonná a lakást a lámpák

Így teszik otthonná a lakást a lámpák

A 2019-es lámpatrendek jegyében 3+1 praktikus tipp azoknak, akik a lakásuk világítását szeretnék hangulatosabbá tenni.

Hirdetés