Eljöhet a vevők ideje az ingatlanpiacon

2020-ban várhatóan visszaesik a kereslet, az áremelkedés lelassul, a vevők jobb pozícióba kerülnek.

Több elemzés is napvilágot látott december végén a 2020-as magyarországi ingatlanpiacról. Szinte teljesen egy irányba mutatnak a prognózisok, vagyis a kereslet visszaesik, az árak lassabban emelkednek majd, felfuthat a kereslet az agglomerációban, a vevők jobb pozícióba kerülhetnek.

A 2020-ról szóló elemzések kiindulópontja az előző év, amikor is egyértelműen lassult az ingatlanpiac, elsősorban Budapesten csökkent az adásvételek száma. Éves szinten, országosan kilenc százalékkal esett vissza a kereslet a tavalyihoz képest.

A Takarék Index elemzése megállapította, hogy az év eleje még erősen indult a magyar lakáspiacon, a tranzakciószámok ugyan már kissé visszaestek az első negyedévben is, de ez még csak minimális volt. Közben az árak ismét több mint hét százalékkal nőttek, ami még a korábbi negyedévekhez képest is kimagasló eredménynek számított.

A második negyedév azonban már egy erősebb torpanást hozott a piacra: a tranzakciószámok még inkább visszaestek, különösen Budapesten, ahol szinte feleződtek, ezzel párhuzamosan az árak növekedése is megállt április és június között országos szinten.

Az országos kínálat, a feladott hirdetések száma tavalyhoz képest lényegében stagnált, de a különböző településeken eltérően alakult. A kínálat Budapesten több mint nyolc százalékkal csökkent, ezzel szemben megyei jogú városokban tíz százalékkal, a vidéki városokban hét százalékkal, a községekben – részben a júliustól elérhető falusi csok miatt – 8,5 százalékkal nőtt – jegyezte meg Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A második negyedév gyengébb teljesítménye több tényezővel magyarázható: piacra lépett a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+, avagy szuperállampapír), július elejétől megjelent a szinte nulla kamatozású babaváró hitel, ami indokolhatott bizonyos kivárást a vásárlók részéről a második negyedévben. Az elhalasztott kereslet később azonban ismét a piacra léphet, talán pont ezt támaszthatja alá a tranzakciók szeptemberi és októberi élénkülése – véli a Takarék Index.

2020 szempontjából különösen fontos, hogy a befektetők – akik jelentős szerepet játszottak a felívelésben – mennyire hisznek majd továbbra is a lakáspiacban. A MÁP+ erős és kockázatmentes versenytárs, amely eléri a csak bérleti díjból származó hozamot, tehát az ingatlanbefektetésekről a lakásárak emelkedése dönthet. A Takarék Index szerint mindezek miatt a befektetési célú lakásvásárlók elbizonytalanodtak, ugyanakkor Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója úgy véli, legfeljebb az áremelkedés mértéke csökkenhet, de tavasszal újra élénkülhet a kereslet, vagyis ismét egyre több befektető jelenhet majd meg az ingatlanpiacon, ha azt látják, hogy elmarad a visszaesés. Mindezt a 2019 utolsó negyedévében ismét erősödő kereslet is alátámasztja.

Szinte a két álláspontot hozza közös nevezőre Balogh László, aki szerint a változás nem feltétlenül hoz olcsóbb árakat, de a vevők jobb pozícióba kerülhetnek.

Báthory utca, Hold utca sarok (Fotó: Wiki Commons)

Néhány várható 2020-as tendencia:

  • Már nem emelkednek tovább a panellakások árai
  • Felfuthat a kereslet az agglomerációban
  • Javulhat a kistelepülések lakásállománya (miután a falusi csok már használt lakásoknál is igénybe vehető)
  • Budapest külső kerületeiben – amelyeket az Otthon Centrum elemzése túlárazottnak tart – megállhat az áremelkedés

Az Otthon Centrum elemzése hangsúlyozza, hogy az ingatlanvásárlást nehezen mérhető körülmények is befolyásolják, így a közlekedésen túl a természetes és az épített környezet, vagy a helyi közösségek jellemzői is. Az ingatlanközvetítő cég összeállította a 25 ezresnél népesebb magyarországi települések élhetőségi rangsorát is, amelyről itt írtunk részletesen.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nyitva! - kooperatív ingatlanközvetítés az Erzsébetvárosban

Nyitva! - kooperatív ingatlanközvetítés az Erzsébetvárosban

Az üres üzlethelyiségek hasznosítását célzó program korábban már ért el sikereket.

Lehet még olcsón újépítésű lakást venni?

Lehet még olcsón újépítésű lakást venni?

Több tényező együttes hatására ismét szárnyal az újépítésű lakások piaca.

Szárnyalnak a vidéki és az újépítésű ingatlanok

Szárnyalnak a vidéki és az újépítésű ingatlanok

Az elmúlt év ingatlanpiaci folyamatai és a jövő kilátásai.

Hirdetés