A 1-1,5 milliárd forint feletti beruházások digitalizációval tehetőek hatékonnyá.

A magyar építőipar csak folyamatainak teljes digitalizációjával maradhat versenyképes 2020 után itthon és a nemzetközi piacokon, állítja az építészszoftverek fejlesztésének piacán vezető GRAPHISOFT. Miközben ez az iparág az EU GDP-jének 10%-t adja, és több mint 3 millió cég működik a szektorban, a világgazdaság országaiban általában az építőipar a második legkevésbé digitalizált ágazat. A magyar építőipar digitalizáltsága is nagyon alacsony szintű, miközben a digitalizáció iránt elkötelezett GRAPHISOFT szerint az 1-1,5 milliárd forintot meghaladó beruházásoknál átlagosan 30%-os költségmegtakarítás és 25%-os hatékonyságnövekedés lenne elérhető a speciális szoftverek alkalmazásával.

A magyar központú GRAPHISOFT SE kilépett az építészszoftver-piacról, amikor stratégiáját 2016-tól kiterjesztette a teljes építőipari folyamatokat lefedő szoftverekre, ezért a vállalat új termék és szolgáltatási kínálata lehetővé teszi a magyar építőipari folyamatok teljes digitalizációját. Mindemellett az iparági fejlesztéseknek kedvez a magyar gazdasági környezet is, ugyanis alacsony az iparági áfa (5%), a CSOK-program keresletélénkítő hatású a lakáspiacon, jelentősek az állami beruházások, illetve a vállalat szerint a korábbi évekkel ellentétben emelkedett a legális építőipari szoftverek aránya is. 

Ugyanakkor a GRAPHISOFT szerint a német piachoz képest még alacsony a magyar iparági vállalatok igénye folyamataik digitalizálására, amelyen azonban a nemzetközi szinteken egyre nagyobb teret hódító BIM (Épületinformációs modell) meghonosítása és a BIM szemlélet elterjedése változtathat. Ugyanakkor a hazainál a teljes világpiaci átlag sem jobb, mert az építőipar általában a második legkevésbé digitalizált ágazat, miközben ez az ágazat például az EU GDP-jének 10%-t adja, több mint 3 millió cég végzi az építőipari tevékenységet és közvetlenül 18 millió embert foglalkoztatnak. 

A fejlett országokban azonban az utóbbi 10 évben egyre dinamikusabb az iparág digitalizációja, amelynek köszönhetően javul a vállalataik versenyképessége. A BIM szemlélettel fejlesztett szoftverek használata már évek óta ajánlott, illetve kötelező bizonyos beruházási érték fölött az Egyesült Államokban, Norvégiában, Finnországban és az Egyesült Királyságban. 2017-től pedig Svédország, Nyugat-Balkán régió és Japán kormányai ajánlják vállalataiknak a BIM szoftverek használatát. Jelentős és folyamatosan nő a BIM rendszerek világpiaca, a végfelhasználói költések alapján 2015-ben 3889 millió euró volt, míg az összeg 2021-re elérheti a 7433 millió eurót. 

Az építészszoftverek innovációjában piacvezető GRAPHISOFT is jelentős üzleti és fejlesztési lehetőséget lát a BIM szoftverek piacában, ezért terjesztette ki fejlesztését és értékesítését a teljes építőipari piacra, és vállalja, hogy szakmai támogatást nyújt a BIM szemlélet hazai meghonosításához.

„Vállalatunk teljes körű megoldásokat kínál az építészek mellett a kivitelezők és ingatlanberuházók számára is, mert a BIM rendszerek használatával ugrásszerűen növelhető a költséghatékonyság. Ma egy átlagos építőipari beruházás kiadásainak 3%-a a tervezési költség, 21%-a a kivitelezés és 76%-a az üzemeltetés. A digitalizációval azonban 30%-os költségmegtakarítás, 25%-os hatékonyságnövekedés érhető el”- mondta Reicher Péter, a GRAPHISOFT Magyarországért felelős vezetője.

A GRAPHISOFT nem véletlenül kíván a BIM magyarországi elterjesztőjévé válni, ugyanis a vállalat fejlesztette ki a világ első BIM szoftverét, az ARCHICAD-t. A fő termék mellett azonban megjelent a teljes BIM kínálat is: BIMx (3D vizualizáció), BIMcloud (felhő alapú építész csapatmunka), Solibri Model Checker (tervminőség-ellenőrzés és ütközésvizsgálat), Bluebeam (digitális tervkövetés), STR Vision (4D, 5D építéstervezés és kivitelezés), dRofus (beruházástervezés és –menedzsment).

A BIM azonban nem csak iparági speciális szoftverek használatát jelenti, hanem egy szemléletmódot is, amely sikeres alkalmazása azon is múlik, hogy egy adott ország hajlandó-e a BIM előírásokat iparági szabályozásaiba beemelni. Ezért a GRAPHISOFT aktívan részt vesz az európai BIM szabványosítási folyamatban az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) BIM műszaki bizottsága és a Magyar Szabványügyi Testület BIM nemzeti szabványosító műszaki bizottsága partnereként.

A magyar építőipar elveszítheti lendületét, ha 2020 után csökkenek az EU források, ezért létszükséglet az iparág számára a fejlesztés, a versenyképesség növelése. A GRAPHISOFT szerint 1-1,5 milliárd forintot meghaladó beruházásoknál válik kiemelkedően költséghatékonnyá a BIM rendszerek használata. Az építőipar digitalizációja arra is megoldást kínál, hogy a mainál nagyobb legyen a részterületek (tervezés, kivitelezés, üzemeltetés) szakmai együttműködése a beruházások megvalósítása során. Ma ugyanis az jellemzi a szakterületeket, hogy általában egymástól független, egymással nem kompatibilis szoftvereket használnak, ezáltal egymástól szinte függetlenül, elkülönülve működnek és ez jelentősen megnöveli a beruházások idő és finanszírozási igényét.

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó cikkek

Húszéves a Graphisoft Park

Húszéves a Graphisoft Park

Az óbudai irodapark 20 ezer négyzetméterrel bővült, további 1500 főnek biztosítva világszínvonalú munkakörnyezetet.

Egyre több kivitelező és ingatlanfejlesztő digitalizálja működését

Egyre több kivitelező és ingatlanfejlesztő digitalizálja működését

Féléves rekord bevétel-növekedés a GRAPHISOFT-nál.

A FÉNY MESTERE 2016

A FÉNY MESTERE 2016

A Lisys-Project Kft. idén újra díjazza a világítás területén jövőbe tekintő megoldásokat. 

Hirdetés