Hirdetés

A zöld technológiáknak és a tervezés felelős megközelítésének köszönhetően az építési ágazat jelentős mértékben befolyásolhatja napjaink globális ökológiai válságának kimenetelét. Miért olyan lényeges az ökológiai transzformáció az építőipari ágazat (AEC: Architectural Enginieering Construction) esetében?

Az épületek civilizációnk legtartósabb termékei közé tartoznak. Tervezésük és építésük módja tehát nem csak arra hat, hogy milyen környezetben fogunk mi élni, hanem meghatározza gyermekeink és a jövő nemzedékeinek életterét is. Ugyanakkor világszerte az építési ágazat felelős az éves CO2-kibocsátás túlnyomó többségéért. Ezért a fenntartható tervezési koncepció bevezetése ebben az ágazatban fontosabb, mint a gazdaság bármely egyéb szektorában.


Cikkünkben körbejárjuk a felelős tervezés három alapvető szempontját, amelyekre a tervezőknek (és a többi szereplőnek) különös figyelmet kell fordítaniuk.

 

Klímavédelem minden lépésben

Az építmények felelősek az éves légköri CO2-kibocsátás csaknem 39%-áért, a népességnek pedig közel 40%-a igényel új lakóhelyet. Ugyanakkor a klímaválság megfékezése érdekében 2050-ig meg kellene valósítani a zéró emisszió célkitűzését. Ezért nem csekély kihívást jelent az egész ágazat számára az, hogy olyan lakótereket hozzon létre, amelyek egyrészt teljesítik a befektetők igényeit, másrészt nem rontanak a természeti környezet aktuális állapotán.

Ahhoz, hogy összhangba kerüljenek az összes érdekelt fél és a végfelhasználók igényei, valamint érdemi befolyást tudjunk gyakorolni a karbonlábnyom csökkentésére, elsősorban általánossá kell tenni azoknak a zöld építőanyagoknak a használatát, amelyek alig károsítják a természeti környezetet. Fontos a komplex megközelítés, amely például a hulladékok minimalizálása céljából odafigyel az építési folyamatban felhasznált nyersanyagok mennyiségére, továbbá a szállítási távolság lerövidítését lehetővé tévő, ezért környezetkímélő helyi termékek alkalmazása.

 

Muzem Śląskie, Katowice, Lengyelország,. Alkalmazott rendszerek: MB-45, MB-70HI, MB-78EI, MB-SR50N
 

Zárt körforgásos gazdálkodás

Az építőipar egy olyan terület, amely zárt körforgásos gazdálkodás révén jó eséllyel csökkentheti az ágazat környezetre gyakorolt káros hatását. Érdemes szót ejteni a Cradle to Cradle (C2C) koncepcióról, a termékek olyan tervezési modelljéről, amely figyelembe veszi teljes élettartamuk összes aspektusát. A C2C fő kiindulási pontja, hogy a termékeket úgy kell megtervezi és előállítani, hogy életciklusuk végeztével a lehető legnagyobb részük ismételten felhasználható legyen – a gyártási folyamat negatív hatásainak minimalizálása, valamint az emberi egészségre és a környezetre kifejtett pozitív hatás maximalizálása mellett.

„Egy további lényeges kérdés az elérhető nyersanyagok megfelelő felhasználása. Ez megvalósítható például olyan anyagok használatával, amelyek a legnagyobb mértékben újra feldolgozhatóak. Az Aluprof megoldásaiban alkalmazott alumínium 99%-ban újrahasznosítható, ennek köszönhetően életciklusának lejárta után, a megfelelő feldolgozás révén ismét visszaforgatható a gazdaságba. Ez szükségtelenné teszi e nyersanyag kibányászását és feldolgozását, ami természetesen csökkenti a légköri CO2-kibocsátást.”

– mondja Béres Balázs, az Aluprof cég műszaki tanácsadója.

 

 

Közösségi öntudat

A fenntartható tervezés nem a gondolkodás vagy az alkotás forradalma, sokkal inkább a világban végbemenő változások természetes következménye. A felvilágosítás és az oktatás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ez a folyamat homogén módon menjen végbe, és minden érdekelt fél törekedjen arra, hogy közösen elérjük a kitűzött célokat. Természetesen az egyik ilyen cél a beruházó elégedettsége, de ezt a természeti környezetbe való minél kisebb beavatkozás mellett kell elérni.

Ezért a fenntartható tervezés elveit sokféle módon és síkon kell népszerűsíteni. A legjobb, ha egyszerre valósul meg egy komplex oktatás a zöld építészet tágabb jelentőségéről, a „zöld” épületekben való élet népszerűsítése, „divatba hozása”, változások bevezetése a területrendezésben, továbbá kedvezmények, támogatások és olcsó bankhitelek biztosítása a fenntartható beruházások számára.

 

Kulturális Központ, Százhalombatta, Magyarország. Alkalmazott rendszerek: MB-SR50, MB-60
 

Let’s build a better future

A fenntartható tervezés fő elvei közé tartozik a természeti környezet védelme, a lakók egészségének megóvása, valamint a legkisebb (vagy nulla) energiafogyasztásra való törekvés. Csak ennek a koncepciónak a leggyorsabb és legszélesebb körű bevezetésével érhetők el a közös célok, mint például a klímasemlegesség, az emberek lakhatósági igényeinek kielégítése vagy a természeti erőforrások védelme – végeredményben a globális klímaválság elhárítása.


A cikk az Aluprof támogatásával készült.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Előtérben az üveg – ismerkedjen meg két különleges épülettel

Előtérben az üveg – ismerkedjen meg két különleges épülettel

Íme két inspiráló nemzetközi alkotás, melyekben az üveg, valamint a természetes és az ember alkotta környezet megóvása kapták a főszerepet.

Meglepetés a Pesti Broadway szomszédságában

Meglepetés a Pesti Broadway szomszédságában

Hard Rock Hotel az Ó utca sarkán.

Hirdetés