A zöld technológiáknak és a tervezés felelős megközelítésének köszönhetően az építési ágazat jelentős mértékben befolyásolhatja napjaink globális ökológiai válságának kimenetelét. Miért olyan lényeges az ökológiai transzformáció az építőipari ágazat (AEC: Architectural Enginieering Construction) esetében?

Az épületek civilizációnk legtartósabb termékei közé tartoznak. Tervezésük és építésük módja tehát nem csak arra hat, hogy milyen környezetben fogunk mi élni, hanem meghatározza gyermekeink és a jövő nemzedékeinek életterét is. Ugyanakkor világszerte az építési ágazat felelős az éves CO2-kibocsátás túlnyomó többségéért. Ezért a fenntartható tervezési koncepció bevezetése ebben az ágazatban fontosabb, mint a gazdaság bármely egyéb szektorában.


Cikkünkben körbejárjuk a felelős tervezés három alapvető szempontját, amelyekre a tervezőknek (és a többi szereplőnek) különös figyelmet kell fordítaniuk.

 

Klímavédelem minden lépésben

Az építmények felelősek az éves légköri CO2-kibocsátás csaknem 39%-áért, a népességnek pedig közel 40%-a igényel új lakóhelyet. Ugyanakkor a klímaválság megfékezése érdekében 2050-ig meg kellene valósítani a zéró emisszió célkitűzését. Ezért nem csekély kihívást jelent az egész ágazat számára az, hogy olyan lakótereket hozzon létre, amelyek egyrészt teljesítik a befektetők igényeit, másrészt nem rontanak a természeti környezet aktuális állapotán.

Ahhoz, hogy összhangba kerüljenek az összes érdekelt fél és a végfelhasználók igényei, valamint érdemi befolyást tudjunk gyakorolni a karbonlábnyom csökkentésére, elsősorban általánossá kell tenni azoknak a zöld építőanyagoknak a használatát, amelyek alig károsítják a természeti környezetet. Fontos a komplex megközelítés, amely például a hulladékok minimalizálása céljából odafigyel az építési folyamatban felhasznált nyersanyagok mennyiségére, továbbá a szállítási távolság lerövidítését lehetővé tévő, ezért környezetkímélő helyi termékek alkalmazása.

 

Muzem Śląskie, Katowice, Lengyelország,. Alkalmazott rendszerek: MB-45, MB-70HI, MB-78EI, MB-SR50N
 

Zárt körforgásos gazdálkodás

Az építőipar egy olyan terület, amely zárt körforgásos gazdálkodás révén jó eséllyel csökkentheti az ágazat környezetre gyakorolt káros hatását. Érdemes szót ejteni a Cradle to Cradle (C2C) koncepcióról, a termékek olyan tervezési modelljéről, amely figyelembe veszi teljes élettartamuk összes aspektusát. A C2C fő kiindulási pontja, hogy a termékeket úgy kell megtervezi és előállítani, hogy életciklusuk végeztével a lehető legnagyobb részük ismételten felhasználható legyen – a gyártási folyamat negatív hatásainak minimalizálása, valamint az emberi egészségre és a környezetre kifejtett pozitív hatás maximalizálása mellett.

„Egy további lényeges kérdés az elérhető nyersanyagok megfelelő felhasználása. Ez megvalósítható például olyan anyagok használatával, amelyek a legnagyobb mértékben újra feldolgozhatóak. Az Aluprof megoldásaiban alkalmazott alumínium 99%-ban újrahasznosítható, ennek köszönhetően életciklusának lejárta után, a megfelelő feldolgozás révén ismét visszaforgatható a gazdaságba. Ez szükségtelenné teszi e nyersanyag kibányászását és feldolgozását, ami természetesen csökkenti a légköri CO2-kibocsátást.”

– mondja Béres Balázs, az Aluprof cég műszaki tanácsadója.

 

 

Közösségi öntudat

A fenntartható tervezés nem a gondolkodás vagy az alkotás forradalma, sokkal inkább a világban végbemenő változások természetes következménye. A felvilágosítás és az oktatás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ez a folyamat homogén módon menjen végbe, és minden érdekelt fél törekedjen arra, hogy közösen elérjük a kitűzött célokat. Természetesen az egyik ilyen cél a beruházó elégedettsége, de ezt a természeti környezetbe való minél kisebb beavatkozás mellett kell elérni.

Ezért a fenntartható tervezés elveit sokféle módon és síkon kell népszerűsíteni. A legjobb, ha egyszerre valósul meg egy komplex oktatás a zöld építészet tágabb jelentőségéről, a „zöld” épületekben való élet népszerűsítése, „divatba hozása”, változások bevezetése a területrendezésben, továbbá kedvezmények, támogatások és olcsó bankhitelek biztosítása a fenntartható beruházások számára.

 

Kulturális Központ, Százhalombatta, Magyarország. Alkalmazott rendszerek: MB-SR50, MB-60
 

Let’s build a better future

A fenntartható tervezés fő elvei közé tartozik a természeti környezet védelme, a lakók egészségének megóvása, valamint a legkisebb (vagy nulla) energiafogyasztásra való törekvés. Csak ennek a koncepciónak a leggyorsabb és legszélesebb körű bevezetésével érhetők el a közös célok, mint például a klímasemlegesség, az emberek lakhatósági igényeinek kielégítése vagy a természeti erőforrások védelme – végeredményben a globális klímaválság elhárítása.


A cikk az Aluprof támogatásával készült.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Már lehet jelentkezni az 5. Aluprof Év Épülete versenyre (X)

Már lehet jelentkezni az 5. Aluprof Év Épülete versenyre (X)

Olyan pályázatokat várnak a nemzetközi versenyre, amelyekben Aluprof rendszereket alkalmaztak.

Előtérben az üveg – ismerkedjen meg két különleges épülettel

Előtérben az üveg – ismerkedjen meg két különleges épülettel

Íme két inspiráló nemzetközi alkotás, melyekben az üveg, valamint a természetes és az ember alkotta környezet megóvása kapták a főszerepet.

Hirdetés