Bár a slite-i Cementa működése jelenleg kétséges, mert július elején környezetvédelmi okokból elvették az üzem mészkő kitermelési engedélyét.

A svéd legfelsőbb bíróság július elején azt a döntést hozta, hogy november 1-jével elveszi a német HeidelbergCement tulajdonában lévő és a gotlandi Slite-ban működő Cementa üzem mészkő bányászási engedélyét, írta meg a Dezeen. Bár a döntés krízishelyzetet idézhet elő a jelenleg is folyó építkezéseken, a gyár közben bejelentette, 2030-ra karbonsemleges technológiára áll át. 

Az ország egyetlen cementgyáraként, a Cementa a Svédországban felhasznált cement körülbelül háromnegyedét állítja elő, és egyben az ország második legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátója is, összességében az ország teljes CO2-kibocsátásának három százalékáért felelős.

A cementgyártás a globális szén-dioxid-kibocsátás körülbelül nyolc százalékáért felelős. A kibocsátás nagyrészt a cement fő összetevőjeként használt mészkő feldolgozásának okolható.

A német HeidelbergCement tulajdonában lévő Cementa szerint a döntés veszélyeztetheti a svédországi építkezési projekteket, köztük olyan nagyobb beruházásokat is, mint a stockholmi Slussen és Förbifart infrastrukturális projekteket, valamint a göteborgi Västlänken alagutat.

Néhány nappal a döntés után a HeidelbergCement bejelentette, átalakítja slite-i gyárát, úgy, hogy a svédországi üzem „elnyelje” a széndioxid-kibocsátást. A vállalat állítása szerint ha a 2030-ra befejeződő fejlesztés elkészül, a technológia révén képesek lesznek a slite-i gyár teljes széndioxid-kibocsátását, azaz évi 1,8 millió tonna széndioxidot megkötni és tárolni. A cég még nem döntötte el, melyik létező technológiát választja, de az üzem igazgatója elmondta, jelenleg több ígéretes technológia is rendelkezésre áll, melyek olyan kémiai vegyületekre épülnek, amelyek képesek elnyelni a szén-dioxidot a gázokból.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a bírósági döntés, hogyan befolyásolja az átalakítás terveit. 
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Boldogságmúzeum nyílt Koppenhágában

Boldogságmúzeum nyílt Koppenhágában

A nyolc termes kiállítás globális szempontból közelíti meg a boldogság, az életminőség és a jólét témaköreit.

Balatont (is meg)idéző design az új reptéri utasmólón

Balatont (is meg)idéző design az új reptéri utasmólón

Az S39 Hybrid Design munkája a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Hétmillió dollárért adták el Frank Lloyd Wright fiának egykori otthonát, amelyet az építész tervezett

Hétmillió dollárért adták el Frank Lloyd Wright fiának egykori otthonát, amelyet az építész tervezett

Az építész iskolájának volt tanítványai vásárolták meg.

Hirdetés