Elstartolt a Városháza Park térépítészeti tervpályázata.
 

A Városháza Park kialakítása Budapest Zöldinfrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akciótervének, a Radó Dezső Tervnek egyik kulcsprojektje.


A pályázat célja, hogy a Városháza tömbjének területén olyan városi park és köztéregyüttes alakuljon ki, ami egyszerre biztosít zöldfelületet és új, attraktív városi teret a polgárok számára, amely megadja Budapest régóta hiányzó „Városháza terének” a 21.században értelmezhető funkcióit és reflektál a klímavészhelyzet okozta hosszútávú hatásokra. A terület revitalizációja a védelem alatt álló épületek, köztéri elemek, természeti környezet értékeinek megőrzését is szolgálja, és példát mutat a klímaváltozás hatásaihoz alkalmazkodó közterületfejlesztéseknek.

A pályázat során megoldásokat várnak a tervezési területen az egyes területrészek optimális hasznosítására, a közpark környezetrendezésének magas színvonalú, egységes tájépítészeti koncepció alapján megvalósuló reprezentatív kialakítására.

A tervezési terület a Budapest V. kerület, Bárczy István utca, Károly körút, Gerlóczy utca és a Városháza utca által határolt tömbön belül, egy nagyságrendileg 190 x190 méter négyzet alakú telken a Budapesti Városháza három udvara.


A Pályázó feladata, hogy – a BLKÉSZ 50%-os zöldfelületi arányra vonatkozó előírásának betartása mellett – javaslatot tegyen a városi „TÉR” és a „PARK” megfelelő arányára és elrendezésére, sokoldalú használatot lehetővé tévő kialakítására, továbbá, hogy javaslatot adjon a Városháza park kialakítására, a védelem alatt álló épületek, köztéri elemek, természeti környezet értékeinek megőrzésével.

Cél a park köztér-együttesének magas színvonalú városépítészeti és tájépítészeti kialakítása, egy reprezentatív, zöldfelületekben gazdag városi tér létrehozása. 

A tervezés során figyelembe kell venni az udvarok körül és az utcák túloldalán levő épületek által alkotott térfalakat és városszerkezeti elemeket.

A park a nagyközönség számára nyitott, közfunkciót lát el. A park a Károly körút felől köztérként tárul fel, egyúttal azonban a Városháza „U” alakú homlokzatának előtereként is szolgál. Olyan városi park, találkozóhely tervezése a cél, ahol az emberek nem csak áthaladnak, hanem a legváltozatosabb funkciókkal tartósan is használják a klimatikus hatásokat figyelembe vevő, ökologikus szempontok alapján kialakított, élhető teret.
 


A térről érhetők el a Városháza udvari szárnyainak megnyitandó földszinti helyiségei, elsősorban közfunkciókkal (vendéglátás, kulturális létesítmények, ügyfélforgalmi létesítmények, stb.). A Városháza keresztszárnyának kapuin érhető el a két belső udvar és a Városháza két bejárata. A III. udvar területét ferdén átszeli az egykori pesti városfal alapja – ennek gondos megőrzése, bemutatása, a tér szerkezetébe és a tájépítészeti kompozícióba illesztése a pályázat alapvető követelménye.

A tervezés során az I. és II. jelű udvarok távlati kialakítását annak feltételezésével kell kidolgozni, hogy az ún. pavilonszárnyak elbontásra kerülnek. A III. jelű udvar területén figyelembe kell venni a középkori városfal vonalát és javaslatot kell adni annak bemutatására. A III. jelű udvar területén figyelembe kell venni a Károly körúti telekhatár mentén hosszú távon tervezett épülettömbök kialakításának távlati lehetőségét.
 

Alapadatok:
Tervpályázati kiírás megjelenése:
2021.11. 30.
Helyszíni bejárás időpontja: 2021. 12. 09.
Kérdések beérkezésének határideje: 2021.12. 31.
Kérdésekre adott válaszok közzétételének határideje: 2022. 01. 14.
Pályaművek feltöltésének és beérkezésének határideje: 2022. 03. 21.
Pályázat eredményének kihirdetése, a díjak átadása: 2022. 04. 29.
Díjazásban nem részesült pályaművek visszaadása: 2022. 05. 15.


Részletes információk és a szükséges pályázati dokumentumok a pályázat honlapján érhetők el!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tervek a Városháza parkra – Csépke Tamás, Skrabák Zoltán

Tervek a Városháza parkra – Csépke Tamás, Skrabák Zoltán

Csépke Tamás és Skrabák Zoltán okleveles építészek megvételt nyert pályázata.

Tervek a Városháza parkra - II.

Tervek a Városháza parkra - II.

A CAN Architects és az Újirány csoport második díjas munkája.

Tervek a Városháza park kialakítására – A KÖR

Tervek a Városháza park kialakítására – A KÖR

A Lépték-Terv Tájépítész Iroda első díjas pályázata.

Hirdetés