Az UNESCO már a látványterveket is bemutatta.

Az UNESCO nyilvánosságra hozta az iraki Moszulban lévő romos al-Nuri mecset épületegyüttesének rekonstrukciójára elkészült terveket: a perforált tégla felhasználásával készülő épületek között kerteket alakítanak ki, valamint a nők számára is több létesítményt hoznak létre.

Az Iszlám Állam által 2017-ben, a moszuli csata során elpusztított 12. századi al-Nuri mecset rekonstrukciója 2021 végén kezdődik majd. Az „Udvarok közti párbeszéd” nevet viselő projekt tervét Salah El Din Samir Hareedy, Khaled Farid El-Deeb, Sherif Farag Ebrahim, Tarek Ali Mohamed, Noha Mansour Ryan, Hager Abdel Ghani Gad, Mahmoud Saad Gamal és Yousra Muhamed El-Baha egyiptomi építészek készítették, és az UNESCO által kiírt építészeti pályázat során választották ki, ami a Revive the Spirit of Mosul projekt része. A projektet azzal a céllal hozták létre, hogy rehabilitálják Moszul városát, az Iszlám Állam 2014. és 2017. közötti megszállását követően.

Az új al-Nuri imahelyet úgy fogják visszaépíteni, hogy „pontosan úgy nézzen ki, mint amilyen volt”, közben a megmaradt részeket is integrálják majd az új építménybe. Ettől függetlenül az imahelyet úgy alakítják ki, hogy több természetes fényt kapjon a kapcsolódó félig-fedett építmény révén, amiben nagyobb területű helyeket alakítanak majd ki a nők és a méltóságok számára. A mecset ikonikus ferde minaretjét szintén a korábbival megegyező módon építik vissza. Az egyéb épületek homlokzatát perforált téglák díszítik majd, ezekben oktatási, társadalmi és kulturális tevékenységeket folytató létesítmények működnek majd. Az UNESCO reményei szerint, ezek a terek „Moszul lakóit szolgálják majd olyan módon, amely túlmutat a fő, vallási funkción”.

A komplexum területén megvalósuló épületek és közterek öt bejáraton keresztül lesznek megközelíthetők, amit azért alakítanak ki így, hogy a rekonstruált mecset minél inkább integrálódjon a városi szövetbe. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Újraépítik a lerombolt al-Nuri mecset épületegyüttesét Moszulban

Újraépítik a lerombolt al-Nuri mecset épületegyüttesét Moszulban

Az UNESCO már a látványterveket is bemutatta.

Három vallás kerül egy fedél alá a berlini Egy Házban

Három vallás kerül egy fedél alá a berlini Egy Házban

A keresztény templomból, zsinagógából és mecsetből álló épület egy központi találkozóhely köré rendeződik majd. 

Déli Városkapu: helyi identitás, sokszínűség és példaértékű zöld-kék infrastruktúra

Déli Városkapu: helyi identitás, sokszínűség és példaértékű zöld-kék infrastruktúra

A Snøhettát kérdeztük a Déli Városkapu mestertervéről.

Hirdetés