Pedig nem maradt belőlük túl sok: ezúttal a füredi volt OMFB üdülőt bontották.

Virág Csaba egyik jellegzetes épülete, az Országos Villamos Teherelosztó megmaradása évek óta kérdéses volt. Idén különféle petíciók és átépítési javaslatok születettek, építészek és civilek tiltakoztak a bontás ellen, és az együttműködés jegyében keresték az alternatívát, hogy az épület megmaradhasson. A hosszú históriáról az Octogonon is rendre beszámoltunk, ám most újabb szomorú fejlemény történt.

Virág Csaba újabb fontos épületét, a balatonfüredi volt OMFB üdülőt is elkezdték bontani:

Az üdülőépület a nyáron és most

A hírt a 3H Építésziroda osztotta meg a FacebookonGunther Zsolt, az iroda egyik alapítója így kommentálta: „Számomra három emblematikus épülete van Virág Csabának. Az egyik az Országos Villamos Teherelolosztó. A másik szintén a Várban a Fehér Galamb-ház. A harmadik pedig Balatonfüreden a volt OMFB üdülő.

Ebből egy már elesett, kettő még áll. Valóban így van? Nyáron még így volt, egy október végi kép még a felújítást sejtet(het)i, ma már viszont az épületnek hűlt helyét találjuk. Szégyen a javából!”

Az épület sorsáról nem sok kétséget hagynak a róla készült fotók – írtuk még reggel, délutánra viszont egyértelművé vált minden. A hétfői képeken már csak a torony állt, aztán már az sem. Mire bárki megfogalmazott volna egy petíciót, az épületből már csak romok maradtak. A helyén új szálloda épül, Balatonfüred Capital Port néven, a várható átadás 2022 harmadik negyedévében lesz.

Virág Csaba még 2003-ban adott mélyinterjút az Octogonnak, amelyben sok egyéb mellett a fenti épületekről is beszélt.

„(...) És ne felejtsük el azt sem, hogy vannak házaim, amelyek tetszenek az embereknek. Ilyen például a Buda Center a Hegyalja úton, vagy a Lauder Javne iskola. De a balatonfüredi OMFB Yacht Clubot is elfogadták, pedig elég furcsa építmény. Számomra mindezek építészeti megfogalmazása azonos gondolatsor eredménye. És hogy kit igazol az idő, azt majd 50 év múlva meglátjuk.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Állásfoglalás és petíció a Villamos Teherelosztóról

Állásfoglalás és petíció a Villamos Teherelosztóról

A MÉSZ aggódva, de nem csak passzívan figyeli az épület sorsát.

Alternatíva a Villamos Teherelosztó bontásának

Alternatíva a Villamos Teherelosztó bontásának

Ötletpályázat Virág Csaba várbeli épületének hasznosítására.

Hirdetés