A fal ereje

Baló Dániel (Murum Studio), Bene Tamás és Szüts Nóra installációja.

Baló Dániellel a napokban közöltünk interjút az Etiópiában folytatott bambusz-projektje kapcsán. Akkor elárulta, hogy 2016-os hazatelepülése óta installációk építésével is foglalkozik, sőt a MOME-n a Bene Tamással közös kurzusának ez áll a fókuszában. Most a Courtyard in a Room című, 2016-os Design Hétre készült munkájukat mutatjuk be, ahol a páros alkotótársa Szüts Nóra volt. A munkát a tervező leírásának felhasználásával közöljük.
 


Baló Dániel, a Murum stúdió alapítója 2016-ban Bene Tamással közösen alapította a Studio B névre keresztelt formációt, amely a MOME Építészeti Intézetén belül szatellit stúdióként működik. Kurzusaik a „tértervezés” terminus körül forognak, legfőképpen az ember és természet viszonyára koncentrálva. Az absztrakt ötletek, gondolatok – és legfőképpen állítások – melyekre a hallgatók a tervezői munka során reflektálnak, közösen megépített installációkban öltenek testet.


Szüts Nóra mellett szintén Bene Tamás volt Dániel tervezőtársa annak az installációnak a létrehozásában, amelyet az Etyeki Kúria megbízásából építettek fel  egy Szabadság téri bérház földszintjén, kettős céllal: a pincészet borainak kóstolgatását Nemes Márton festőművész képeinek szemlélésével párosították.

 

A terv célja az Etyeki Kúria Design Hetes pop-up terébe költöző két fő elem befogadását elősegítő téri installáció létrehozása volt:

 

Nemes Márton képeinek harsogó erejéhez egy visszafogott, néma és puha hátteret biztosít, míg világító ónixtömbként emeli ki az Etyeki Kúria borainak jelenlétét. A két karakteresen elváló téri szituáció a használatban is egy egymásra ható, mégis egymás ellenpontjaiként működő körforgást eredményez: a belső szilárd mag egy szinte monoton, a kába-kő rituális körbejárására emlékeztető mozgásra késztet a képek nézése által, amiből a fény vonzásának engedve a nyílások bármelyikén beszivárogva a borok mozdulatlan mélységének meditatív befogadásával szakadunk ki a repetitív körforgásból.

 


Az építéshez 6 tonna Ytong téglát kellett megmozgatni. Rögzítésük szárazon történt, függőleges irányú betonacél rudakkal, ezért az installáció minden eleme újrahasznosult.

 

 

 

Fotó: Gadolla Máté

State of the art winery, Etyeki Kúria Borászat pop-up store

Tervezők
: Szüts Nóra, Bene Tamás, Baló Dániel – Murum studio 
Fotók: Máté Balázs (kivéve az építés közbeni fotók)
FestményekNemes Márton
MegrendelőEtyeki Kúria
Helyszín: 1054 Budapest, Szabadság tér 14.
Időpont: 2016. szeptember 27-29. // Design Hét Budapest 2016

 

  
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

2022 – nekünk bejött

2022 – nekünk bejött

Évértékelő képek és gondolatok a Feltörekvők sorozatunkban bemutatott irodáktól.

Smink nélkül is

Smink nélkül is

Dereszla borbár és bisztró, Bodrogkeresztúr. 

Nekem a kerámia...

Nekem a kerámia...

Kedvenc tervezőink kedvenc alkotásai – természetesen kerámiából.

Hirdetés