TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Építészek méltatják kortársaik munkáit, kiemelve a 2021-ben, illetve a közelmúltban megvalósult három kedvencüket – ez a TOP TRIÓ. Ezúttal a Kettőpera építészeit, Fazekas Katalin DLA-t és Vilics Árpádot kérdeztük. 


„Fenntarthatóság és közösség – két olyan fogalom, mely a szakmai érdeklődésünk fókuszában áll akarva, akaratlanul is. Választásunk során a három épület közötti kapcsolat most is ezek a gondolatok kötik össze: ésszerűség mind szerkesztésben, mind anyaghasználatban, a természetesség, az egyszerűség, a szerkezetszerűség – melyek számunkra a fenntarthatóságot elsősorban reprezentálják.

A szerkezetkész állapot gyakran a legizgalmasabb állapota az épületeknek. Amikor a tiszta terek, a nyers felületek, fecsegéstől mentes építészetben járhatunk. Habár Fábián Gábor és Juhász Veronika családi háza, vagy a Váncza Művek Hévízi ortodox temploma szinte készen vannak, mégis ehhez a »vegytiszta« állapothoz nagyon közel állnak. Tiszta átlátható terek, egyszerű anyaghasználat, amely Zsuffa és Kalmár Építész Műterem közösségi pavilonjának szerkesztésében is tetten érhető” – jegyezték meg. 

 

1. Szentendrei családi ház 
Építész tervezők: Fábián Gábor, Juhász Veronika – Projectroom
Tervezés: 2020
Fotók: Juhász Veronika

„A tervezett családi ház helyszíne Szentendre Belvárosában egy pici, 200 négyzetméteres, szinte beépíthetetlen L alakú telek. Szinte. Fábián Gábor és Juhász Veronika a házat csak a szükséges mozdulatokkal tervezték. Minden akkora és ott van, ahol lennie kell. Tökéletes szerkesztés, ritmus, arány, méret. Az épület kenderbeton-vasbeton és fa szerkezetekből áll össze. A beépített szerkezetek anyagszerűen megjelennek, megmutatkoznak, nem kerülnek elburkolásra, eltakarásra. A takarékosság, őszinteség, józanság, fenntarthatóság és a nyers szépség tökéletes példája.”
 


 

2. Közösségi Liget Pavilon, Budapest, II. kerület 
Építész tervezők: Kalmár László, Rose Balázs, Zsuffa Zsolt – Zsuffa és Kalmár Építész Stúdió
Tervezés: 2019-2020
Fotók: Zsuffa Zsolt

„A Zsuffa Kalmár építésziroda által a II. kerületi Közösségi Ligetbe tervezett pavilon épülete az épített környezet és a természet közötti harmónia megteremtését célozta meg. A telepítés, tömegformálás során elsődleges cél volt, hogy minél kevesebb fát kelljen kivágni, a parkba integrált épület átjárható, átlátható legyen. A Ligetben úszó épületnek nincsenek alárendelt homlokzatai – minden oldalról azonos minőségű, nyitott és befogadó.
Zsuffa és Kalmár iroda által kizárólag magas minőségű épületei sorába beilleszkedő munka ez.”
 3. Hévíz, Isten Szent Anyja „Életet adó forrás” ikonja tiszteletére elnevezett orosz ortodox templom 
Építész tervezők: Váncza László, Váncza Márk, Ferenczy Kinga – Váncza Művek
Tervezés: 2019
Fotók: Váncza Márk

„Az orosz ortodoxia liturgia évszázadok óta nem változott, az épített térigény történeti építészet egykori formavilágának és tagoltságának mai korba történő átírása kézenfekvő megoldás lehetett volna. A tervezők azonban az egykori térérzet megértése mellett, annak inkább mai eszközökkel történő megidézésére törekedtek. A templom elrendezése centrális, kilenc osztatú térformát követ, aminek középpontjában kupola áll. A térlefedés az alaprajzi rendszer hierarchiáját követő, változó magasságú dongaboltozatok kompozíciójából áll. A falak és boltozatok hagyományos kötésben falazott kisméretű tömörtéglából készültek, amelyeket fehérre vakoltak. A homogenitás és a tartósságot nyilvánvaló elemei ezek.”

Golda János Gondolatok a hévízi ortodox templom építése kapcsán… című írásának záró gondolatát ugyan a Váncza Művek által tervezett templomhoz kapcsolódóan fogalmazta meg, mindhárom választásunkkal szoros kapcsolatot mutat. „A kortárs építészet megint válaszút előtt áll. Az extravagáns és szellemes metaforákban feloldódó térbeli koncepcióktól valahogy vissza kellene találni a kéz, a száj, a szem, az orr, a fül érzékeléséhez, a zajok, foltok, fények, színek, szagok, formák primer világába, a fölöslegtől megszabadított anyagszerűség és térbeliség régi-új mintázataihoz.” (Forrás: Golda János Gondolatok a hévízi ortodox templom építése kapcsán… című cikke, Építészfórum)
 


 

A Kettőpera Stúdiót 2015-ben alapította Fazekas Katalin DLA és Vilics Árpád. Legfontosabb munkáik között szerepel többek között az A15 Villa – mely 2022-ben az Év háza díja mellett, Budapest Nívódíj dicséretet és BIGSee Award-ot is nyert – valamint díjazott pályázatok, családi és társasházak Budapesttől Győrig. Katalin a tervezés mellett a BME Középülettervezési Tanszék oktatója. 

A Kettőpera Stúdió alapító-tervezői munkáik során elsődlegesnek tartják a feladatok komplex kezelését, építészet és belsőépítészet egységét, a kivitelezés végigkövetését. A minőségi építészet egyik fontos aspektusaként tekintenek a fenntarthatóságra, mely a környezet védelme mellett a társadalmi felelősségvállalás elengedhetetlen eleme. 

Fazekas Katalin DLA, Vilics Árpád – Fotó: Rácmolnár Milán

A Kettőpera ajánlására a sorozat következő részében a Váncza Művek építészeit kérdezzük kedvenceiről.

 

Kettőpera | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

TOP TRIÓ | Török Áron / OPEN WORKS

TOP TRIÓ | Török Áron / OPEN WORKS

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

TOP TRIÓ | Larix studio

TOP TRIÓ | Larix studio

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

TOP TRIÓ | Budapesti Építőművészeti Műhely

TOP TRIÓ | Budapesti Építőművészeti Műhely

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Hirdetés