­A vidéki építészetről szóló sorozat aktuális vendége U. Nagy Gábor

Március 3-án U. Nagy Gáborral folytatódik az Esték a Hild-villában – Tesztoszteronépítészet III. című beszélgetéssorozat az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) szervezésében.
 

 


Az Esték a Hild-villában Tesztoszteronépítészet III. szemeszterében a házigazda Wesselényi-Garay Andor azt a kérdést járja körbe beszélgetőpartnereivel, hogy létezik-e ma vidéki építészet, és melyek a legfontosabb jellemzői. 

U. Nagy Gábor a beszélgetés előtt úgy fogalmazott: „Nem hiszek az építészet didaktikus közvetítésében, mint ahogy az egy-értelmű házakban sem. Hiszem, hogy a helyéhez kötődő építészet képes bárkit megszólítani – több rétegűen, több-értelműen hatni. A hagyományt – az építészetét is – úgy tekintem, mint ami segít megőrizni a helyhez, annak történetéhez, kulturális szubsztanciájához fűződő kapcsolatot. Nem nosztalgikus és nem szépelgő. Amit az ember az örökségével tehet, hogy tanul belőle, hasonlóan az anyanyelv elsajátításához. A hagyománynak az apró lokalitásokból álló folytonosságában hiszek. Ha ezt nem tartjuk lényegesnek, az otthonosság elvész a világból, nincs hová tartozni, pedig ez az egyik legősibb ösztönünk.

Ha építészként programom lehet, akkor az, hogy törekedjek megteremteni a kapcsolatot az örökség lényegi – őrizhető, de legfőképpen folytatható – elemeivel.”

A beszélgetés március 3-án 18 órától élőben követhető az intézmény Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján.

 

 

Forrás: MMA

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kifogyhatatlan tesztoszteron

Kifogyhatatlan tesztoszteron

Beszélgetéssorozat indul a vidéki építészetről az MMA Tesztoszteronépítészet sorozatának folytatásaként.

Tesztoszteron-csörte a kortárs magyar építészet tárgyában

Tesztoszteron-csörte a kortárs magyar építészet tárgyában

Az MMA Tesztoszteronépítészet sorozatának különkiadásában Smiló Dávid és Erhardt Gábor reagál Justin Shubownak a magyar építészet egészét degradáló előadására.

Építészeti rekord az Octogon részvételével

Építészeti rekord az Octogon részvételével

Megvan az első hazai, 24 órás építészeti interjúmaraton, a „váltóban” az Octogon is szerepet vállalt.

Hirdetés