A Triplex Confinium nemzetközi pályázata Jimbolia (Zsombolya, RO) egykori téglagyárának területén kialakult tavak környezetének kulturális rehabilitációjára.

A Triplex Confinium Erasmus+ programjának keretében Think Brick címmel határokon átnyúló pályázatot hirdet a romániai Jimbolia (Zsombolya) hajdan virágzó téglagyárának helyszínén kialakult felhagyott ipari terület kulturális és természeti rehabilitációjára. Az egyetemi hallgatókból álló multidiszciplináris csapatoknak részletes konzultációt és háttéranyagot biztosítanak, a munkákat 2022. február 18-ig kell benyújtani. A versenyt a Wienerberger támogatja.

A Triplex Confinium négy ország - Magyarország, Románia, Szerbia és Bulgária - urbanisztikával és építészettel foglalkozó felsőoktatási intézményeit tömöríti, öt építészképző intézmény, (Magyarországról a BME, illetve a Debreceni Egyetem) egy földrajzi kar és egy szociológiai fakultás vesz részt a programjában. Nevét a magyar– román–szerb hármas határ találkozási pontjánál lévő emlékműről kapta, amelyet a trianoni szerződés életbelépése után emeltek, és amely a következő évtizedekben nemcsak az egykori történelmi Magyarországnak, de a határok átjárhatatlanságának szimbóluma is lett. Az utóbbi időben a tendencia megfordult, és a történelmi ellentétek enyhülését, a hajdan egységes régió, a Bánság (Bánát) közös kultúrájának felélesztését, újradefiniálását szimbolizálja. A hármashatárjelről elnevezett Erasmus+ projekt küldetése a kapcsolatépítés a három ország építészeti iskolái között, a hajdan egységes építészeti kultúra gyökereinek feltárása, a regionális és történelmi különbségek artikulálása és az új, közös nevező megtalálása.  

A projekt rugalmas nemzetközi tanulási folyamatot kínál, mely három lábon áll: a nyílt építészeti pályázat, két továbbképzési modul, és a kialakult program tesztelésében és megvalósításában érdekelt felek közt lefolytatott konferenciabeszélgetések révén a szomszédos országok eltérő hátterű hallgatói és különböző tudományos fokozattal rendelkező oktatói között eredményes együttműködés kialakításával kecsegtet.

A program közös nevezője a TÉGLA, mely, mint az egyik leginkább klasszikus építőanyag, méltán szimbolizálja a szilárd kapcsolatokon alapuló stabilitást. 

A tégla a földből születik, vízzel formázzák, napon vagy tűzben égetik, így válik absztrakt építőelemmé, amely dacol minden intellektualizált értelmezéssel. Nyelve önmagáról beszél. A tégla diktálja a felhasználás technikáját, a technológia pedig alkalmazkodik. Ahogy Louis Kahn fogalmazta: a tégla csakis azt teszi és azzá válik, amivé akar. Talán ebben rejlik el nem múló vonzereje: olyan anyag, amely időtlen formákat és tereket alkot, magában hordja a fényt és a metafizikát bármilyen dekoratív díszítés vagy szellemi alibi nélkül. Alapvetően funkcionális, mégis költői, ősi és modern, rugalmas, ellenálló és fenntartható. /forrás: pályázati kiírás/

A nyílt pályázat témája is a tégla, illetve annak forrása, a nagy hagyományokra visszatekintő zsombolyai (Jimbolia, RO) téglagyár felhagyott területének kulturális rehabilitációja. 

A tégla kiválasztásával nemcsak az építészeti diskurzust igyekeznek beindítani, hanem a régió gazdag téglagyártási hagyományait is újra kívánják értelmezni, Zsombolya (Jimbolia, Ro) és Nagykikinda (Kikinda, Srb) a XX. század végéig az iparág jelenetős centrumai voltak. Nemcsak a régió falvait és városait építették, hanem gazdaságát, és ezen keresztül a kultúráját is. A rendszerváltás után azonban az ipar megszűnt, a zsombolyai téglagyár épületeit téglánként hordták el, helyét visszahódította a természet. Ma a vízzel telt agyaggödrök környéke madárrezervátum, illetve a helyiek kikapcsolódását szolgálja.

A pályázat célja építészeti beavatkozások révén a terület olyan kulturális rehabilitációja, amely az ipari hagyományoknak is emléket állít. Három kategóriában adhatók be pályamunkák:

  • kis léptékű, taktikai beavatkozások, amelyek hálózatokat alkotva mesélnek a hely történetéről
  • épített struktúrák (pavilonok, kis épületek), amelyek a terület arculatának részévé válnak, keretbe foglalják és bemutatják annak hagyományait és mai használatát.
  • landart/ tájépítészeti beavatkozások, amelyek alkalmazkodnak a hely topográfiájához, és lehetővé teszik annak jobb megértését és használatát

 

Olyan csapatok pályázhatnak, amelyekben részt vesz legalább egy hallgató az akkreditált képzési intézmények egyikéből. A csapat egy tagja sem lehet harminc évesnél idősebb a pályázat benyújtásának határidőnapján (2022. febr. 18). A csapatokban bármeny építészettel kapcsolatos szakma művelői részt vehetnek (építészek, mérnökök, urbanisták, tájépítészek stb.) A csapatok választhatnak segítő tanárt a Triplex Confinium tagjai, vagy az akkreditált intézmények tanárai közül. 

A pályázat részletes kiírása megtalálható a program honlapján, részletes háttérinformációval. További háttéranyag a regisztrációt követően áll rendelkezésre.

A program facebook oldalán folyton frissülő információkat is érdemes követni. 

 

Think Brick - Téglát téglára!

képek forrása: a program honlapja
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A BIVAK munkája nyerte a Hortobágyi Deportálások Emlékhelye pályázatot

A BIVAK munkája nyerte a Hortobágyi Deportálások Emlékhelye pályázatot

Hortobágy község belterületén mintegy 3,2 hektáros területen jön létre az emlékhely, ezen belül a kiállítótér 1100 négyzetméter lesz.

A tudományt és a művészetet összekapcsoló programot indít a BME

A tudományt és a művészetet összekapcsoló programot indít a BME

A pályázatok benyújtásának határideje 2022. március 25.

Biennálé-mustra

Biennálé-mustra

Helyzetkép a 2023-as Velencei Építészeti Biennálé Magyar Pavilonjába tervezett pályázati munkákról.

Hirdetés