A svábhegyi Református Óvodában a nevelőmunkát az építészet is segíti.

Már megjelenésében is impozánst látványt nyújt a svábhegyi Református Óvoda függönyfala, melynek minden profiltalálkozásánál szögtörés található. Az üvegfal nagy részét függőlegesen kettébontó, homlokzaton felfutó füves rámpa nemcsak emelkedik, hanem el is fordul a térben, ami tovább fokozza a különleges hatást.

2019 októberében tették le egy új református óvoda alapkövét a Svábhegyen. Az épület maga is szerepet játszik a funkció minél teljesebb betöltésében, nemcsak az esztétikuma révén, de a rendelkezésre álló helyiségek tágasságával, a korszerű játszóudvarral, és az épület körüli természeti környezettel. 

Az építészeti program egyik kiemelkedő szereplője a függönyfal. Az alapjaiban is szegmensíves, alsó és felső éleiben is tört függönyfal 700-nál is több egyedi térszöggel rendelkezik. A két szint magas óvodaépület egyes részein a trapéz alakú üvegeknek mind a két szintet át kellett hidalniuk osztás nélkül, így extrém méretű üvegpaneleket kellett alkalmazni, melyek magassága egyes részeken megközelítette a hat métert. Mivel a belső íven minden irányból térszögeket kellett vágni a függönyfalak osztóbordáinál, a bordák rögzítéséhez a szokványostól eltérő megoldásokat kellett alkalmazni.

A tervezői szándék szerint az új óvodaépület és környezete kiemelten alkalmas az egészségnevelés, a környezettudatosság, a természetszeretet, a korszerű mozgásfejlesztés magas szintű megvalósítására.

Így a homlokzat mögé is érdemes benézni: az épületben tágas csoportszobák, sószoba, tornaterem, fejlesztőszoba, korszerű melegítő-tálaló konyha, míg az udvaron labdapálya, szakmai szempontok alapján kialakított játszótér, meseösvény, tankert várja a gyerekeket. Az óvoda öt gyermekcsoportot, azaz mintegy 120-125 gyermeket tud befogadni.

További képekért kattints a galériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átadták az ICOMOS-díjakat

Átadták az ICOMOS-díjakat

Átadták az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság műemlékek felújításáért és gondozásáért odaítélt díjait a műemléki világnaphoz kapcsolódó ünnepi rendezvényen.

Hulladék helyett modern gobelin

Hulladék helyett modern gobelin

Erik Jensen eldobott billentyűzeteket gyűjt össze, kihalássza belőlük, amit már újrahasznosítani sem szoktak, megtisztítja, és képeket készít belőlük.

Zseniális kis házé lett a legrangosabb svéd építészeti díj

Zseniális kis házé lett a legrangosabb svéd építészeti díj

Egy bájos, kis léptékű családi ház nyerte el Svédország legrégebbi, legnagyobb presztízsű építészeti díját, noha olyan nagy név is a jelöltek közt szerepelt, mint a Bjarke Ingels Group.

Hirdetés