Hirdetés

Az építészeti szakma legrangosabb díját 52. alkalommal ítélték oda.

Sir David Alan Chipperfield veheti át 2023-ban az építészet Nobel-díjának tekinthető Pritzker-díjat. Az elismerést 2023 májusában adják át a díjazottnak. 
 

Fotó: Tom Welsch

 

„Finom, de erőteljes, szolid, mégis elegáns. Termékeny építész, aki radikálisan visszafogott módon nyúl a minket körülvevő világhoz. Azzal, hogy tiszteletben tartja a már meglévő épített és természeti környezetet, bizonyítja a történelem és a kultúra iránti tiszteletét miközben újragondolja az új és felújított épületek funkcióját és használatát. Időtlen, modern épületei felveszik a harcot az éghajlati kihívásokkal, átalakítják a társadalmi kapcsolatokat és felpezsdítik a városokat” – méltatta az Alejandro Avarena, korábbi Pritzker-díjas által elnökölt zsűri az idei kitüntetettet.

 

Royal Academy of Arts, fotó: a Royal Academy of Arts jóvoltábólRiver and Rowing Museum, fotó: Richard Bryant
Tha Hepworth Wakefield, fotó: Iwan BaanMorland Mixite Capitale, fotó: Simon Menges

 

„Az építészet olyasmi, ami erősíteni, támogatni, segíteni tudja a szokásainkat, befolyásolja az egész életünket. Kellenek a házak, a terek, az utcák, rendszert kell teremtenünk közöttük. A feladat az, hogy ezt kellő óvatossággal és odafigyeléssel tegyük. Hiszek abban, hogy a jó építészet nem az, ami ezt állítja magáról – az építészet nem előadás a közönség számára. A globális válság arra jó, hogy ráébredjünk: nem a profit az egyetlen, ami motiválhatja a tevékenységünket” – állítja Chipperfield.

Az OCTOGON online egy korábbi TED előadása felidézésével tiszteleg Sir David Alan Chipperfield előtt. Az előadás címe több, mint aktuális: Miért utálják az emberek a modern építészetet? 
 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megnyitja műtermét a Pritzker-díjas építész

Megnyitja műtermét a Pritzker-díjas építész

Sir David Chipperfield megnyitja milánói műtermét a nagyközönség előtt.

Sir David Alan Chipperfield kapta idén a Pritzker-díjat

Sir David Alan Chipperfield kapta idén a Pritzker-díjat

Az építészeti szakma legrangosabb díját 52. alkalommal ítélték oda.

Hotel Porcelániában

Hotel Porcelániában

Kerámia ihletésű hotel épült Kína porcelánfővárosában.

Hirdetés