Megújul a felvidéki reneszánsz építészetünk legjelentősebb emléke. 

A szlovákiai Borsiban befejeződött a Rákóczi-kastély felújítási munkálatainak első üteme, és már javában folyik a második. A tavaly szeptemberben kezdett restaurálás a szlovák és a magyar kormány együttműködésében zajlik. A restauráció során többek között visszaépültek az egykori kémények, visszaadva a tető eredeti ritmusát és konzerválták az egyes 16-17. századi vakolatfoltokat. A felújítás vezető építésze Wittinger Zoltán.

Befejeződött a borsi Rákóczi-kastély felújításának I. üteme

A magyar kormány első körben 805 millió forinttal támogatta a munkálatokat, egy idén februárban hozott kormányhatározatban pedig kevés híján újabb egy és negyed milliárd (1250000) forintot juttatott a projekt folytatására. 

Borsi Sátoraljaújhelytől alig három, Kassától mintegy hatvan kilométerre fekszik. A Tokaj-vidéki régióhoz tartozó, 1200 lakosú település fő nevezetessége a Rákóczi-kastély, amelyet a XVI. században Lórántffy Zsuzsanna és Rákóczi György építtetett pompás reneszánsz épületté. Jelentőségét egyfelől az adja, hogy 1676 márciusában itt született II. Rákóczi Ferenc, míg örökségvédelmi szempontból

ez a felvidéki reneszánsz építészetünk egyik legszebb és legjelentősebb emléke.

Folytatódik a borsi Rákóczi-kastély felújításaFolytatódik a borsi Rákóczi-kastély felújítása

A kastély az 1563-1638 közötti időszakban épült. Az épület története jellegzetes Kárpát-medencei kastélysors: a Rákóczi-szabadságharc bukása, 1711 után többször is gazdát cserélt, Felvidék visszacsatolása után a magyar fél jelentős felújítást végzett rajta Lux Kálmán műépítész vezetésével. 1945-ben újra szlovák tulajdonban került és államosították. Ezután működött benne iskola, munkásszállás és raktár, állapota romlott, értékei folyamatosan pusztultak. 1990-ben került a borsi önkormányzat tulajdonába, ekkor kezdték meg felújítását, ám az hamar félbemaradt; 2000-ben indult újra a rekonstrukció, de 2006-ban ismét leálltak a munkálatok.

A kastély története 2013-ban szerencsés fordulatot vett: Áder János magyar és Ivan Gašparovič szlovák köztársasági elnök találkozóján úgy döntöttek, a két ország együttműködik az épület felújításában. A Miniszterelnökség felkérésére a Teleki László Alapítvány és Borsi önkormányzata létrehozta a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezetet, hogy ezen keresztül bonyolítsa le a várkastély felújítási programját.

Folytatódik a borsi Rákóczi-kastély felújítása
Mint a Földváry Gábor örökségvédelemért felelős miniszteri biztos és Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója által tartott sajtótájékoztatón, illetve a felújítás egyik tervezője, Wittinger Zoltán által vezetett bejáráson kiderült, a felújítás a tervezett ütemben halad. 2019 áprilisára tető alá került az épület, és megtörtént a kastély teljes körű szerkezeti helyreállítása, valamint a restaurátori munkálatok elvégzése.

Az udvar felől visszaépültek az egykori kémények, visszaadva a tető eredeti ritmusát. Megkezdődött a nyugati és északi homlokzatokon lévő történeti vakolatok restaurálása. Az egyes 16-17. századi vakolatfoltokat konzerválták, szilárdították, a még fellelhető festésnyomokat rögzítették. A homlokzaton ezekhez a meglévő, eredeti vakolt felületekhez csatlakozva aprólékos kézi munkával kezdődött meg a homlokzat alapvakolatának felhordása. A főépületben az emeletig elkészültek a mozgássérültek közlekedésének akadálymentesítésére szolgáló lift, valamint az ámbitusra felvezető lépcső szerkezetépítési munkái is.

A határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektjének számító kastélyfelújítás továbbra is prioritást élvez, a cél, hogy az épület Rákóczi emlékéhez méltó zarándokhellyé váljon. A kastély a helyreállítást követően várhatóan 2020 első felében nyílik újra a nagyközönség előtt, és egy II. Rákóczi Ferencet és korát bemutató állandó kiállításnak ad majd otthont, amelynek létrehozásában a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) szakemberei is részt vésznek. Az épület ezenkívül rendezvény- és konferenciaközpontként hasznosul, valamint, immár méltó köntösben, továbbra is a Rákóczi-tisztelet egyik fő helyszíne lesz.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Notre-Dame: elképzelt valóság(ok)

Notre-Dame: elképzelt valóság(ok)

Látványtervek áradata a Notre-Dame tetőszerkezetének és huszártornyának újragondolására. 

Indul a borsi Rákóczi-kastély felújításának 2. üteme

Indul a borsi Rákóczi-kastély felújításának 2. üteme

Megújul a felvidéki reneszánsz építészetünk legjelentősebb emléke. 

Örökségvédelem ma(napság) Magyarországon

Örökségvédelem ma(napság) Magyarországon

Az örökségvédelem ma talán még sokszínűbb is, mint régen – de közösen tartozunk érte felelősséggel.

Hirdetés