Hirdetés

A szlovén szellemiség tökéletes kifejeződése

Hogyan lehet teret biztosítani a gyerekeknek a társas érintkezéshez, a szabad választáshoz, és arra buzdítani őket, hogy aktívan fedezzék fel az őket körülvevő természetet? Ezekre a kérdésekre keresték a választ az ARREA és a KAL A építészei, amikor a Bohinjska Bistrica, a Bohinj-völgy legnagyobb településének óvodáját tervezték. Az épületet november 25-én a Pirán Építészeti Napokon is díjazták. 
 


Az új komplexum meghosszabbítja a település meglévő peremét, figyelembe véve és nagyméretű tetőkkel hangsúlyozva a geometriai jellemzőit. Az épületegyüttes három különálló térfogatból áll, amelyek egy nyitott, főbejáratként szolgáló belső udvart fognak össze. A belső tér központi eleme a hagyományos szlovén tornác újraértelmezése: egy belső és külső utakból álló, összekötő hurok, amely az óvoda különböző területeit köti össze. Ez a sokoldalú körforgási rendszer nemcsak az egyes óvodai tereket vezeti át egymásba, hanem rugalmas használatot és mozgást tesz lehetővé az egész létesítményben.
 

Az átláthatóság mind a belső terek elrendezésében, mind a déli és északi irányú kilátások megnyitásában jelen van. Az óvoda építészete fokozatosan nyílik meg így a természet felé, amely végül az egyik szárny keleti végén csúcsosodik ki. Az épületet folyamatos játszótérként képzelték el, amely zökkenőmentesen integrálja a belső és a külső tereket.


A komplexum három épületének mindegyike meghatározott célt szolgál. Az első két épületet elsősorban kiszolgálóhelyiségként és tantermekként használják, míg a harmadik épületet multifunkcionális térként tervezték a szélesebb közösség számára. A helyi közösség új fókuszpontjaként így teremt kapcsolatot az építészeti projekt, a gyerekek és a környező falu között.
 Forrás: Hicarquitecture
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jövő héten átadják az idei Pirán építészeti díjat

Jövő héten átadják az idei Pirán építészeti díjat

Cikkünkben az öt magyar jelölt
 

Építészet az Alpok napos oldaláról | Architectural Matters

Építészet az Alpok napos oldaláról | Architectural Matters

Folytatódik a MOME építészeti előadás sorozata

Design az új generációnak autóipari hatással és életszeretettel

Design az új generációnak autóipari hatással és életszeretettel

A bécsi DesignAustria The Future of Living című kiállításának anyagából szemezgettünk.

Hirdetés