Hirdetés

A díjjal azokat jutalmazták, akik kiemelkedő teljesítménnyel járulnak hozzá ahhoz, hogy a fiatalok az épített környezetet értő és óvó felnőttekké váljanak.

A Magyar Építőművészek Szövetsége pályázatára benyújtott 18 pályamű közül négyet választottak ki, hogy a nemzetközi mezőnyben Magyarországot képviselje az épített környezeti neveléssel foglalkozó projektek versenyében.

Az „Épített környezeti nevelés” nagyon hivatalosan hangzik, pedig amit ez a körülményesen megfogalmazott terminus (az angol bulit environment education tükörfordítása) takar, nagyon is játékos és kreatív dolog: az egyre inkább városokban felnövő generáció érzékenyítése saját szűkebb és tágabb környezete iránt. Magyarországon is egyre több csoport és személy – építészek, pedagógusok és óvodapedagógusok – foglalkoznak ezzel a sok találékonyságot kívánó területtel.

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) számára is kiemelten fontos a térérzékelés, a térhasználat és a téralakítás képességeinek fejlesztése, valamint az épített környezettel kapcsolatos ismeretek átadása. Már évek óta szívügyének tekinti és tevőlegesen is pártolja a jobbára személyes lelkesedés és elhivatottság által motivált kezdeményezéseket, hogy a felnövekvő generációban kialakuljon a minőségi környezet iránti igény és az esztétikai és társadalmi kérdések iránti érzékenység. Hogy milyen sikeresen, az kiderült a MÉSZ Kós Károly termében 2020. március 2-án, ahol a terület művelői prezentálták projektjeiket. Itt hozta a zsűri nyilvánosságra, hogy a

Magyar Építőművészek Szövetség pályázatára benyújtott 18 pályamű közül melyik lesz az a négy, amely a nemzetközi mezőnyben Magyarországot képviselni fogja az épített környezeti neveléssel foglalkozó projektek versenyében.

A Nemzetközi Építész Szövetség (UIA) Architecture and Children tagozata három évente Golden Cubes díjjal, azaz Arany Kockával jutalmazza azokat, akik kiemelkedő teljesítménnyel járulnak hozzá ahhoz, hogy a fiatalok az épített környezetet értő, óvó, tudatos gonddal alakító felnőttekké váljanak. Csak egyet lehet érteni a szervezet mottójával: a jövőt a gyerekeink építik, de a mi feladatunk, hogy erre őket felkészítsük. A 2022 júliusában Rióban megrendezendő 27. UIA Kongresszuson adják át a díjat a nyerteseknek, akiket a zsűri a nemzeti előminősítő versenyek kategóriagyőztesei közül választ majd ki. Magyarországon az előminősítő pályázatot a MÉSZ bonyolította. Négy kategóriában nevezhettek a pályázók:

iskolai programok kategóriában 3 pályázat, intézményi keretek között zajló projektek közül 8 pályamű, hagyományos, (írott, nem audiovizuális) média kategóriában 6 kiadvány, illetve társasjáték, audiovizuális (web, film, stb) oktatási anyag kategóriában 1 munka versengett.

A díjazottak kihirdetését felkonferáló szervező-zsűritag, Somogyi Krisztina elmondta, hogy nehéz dolga volt a zsűrinek. A 18 pályamű lefedte a terület széles spektrumát, mind a korosztályokat, mind az építészethez való kapcsolódási pontokat illetően. Óvodás kortól építészhallgatókig, fenntartható hagyományos vidéki háztól a Fibonacci-sor alapján tervezett utópisztikus városig terjedt a bemutatott tevékenységek résztvevőinek és eredményeinek sora.

A Golda János építész, a MÉSZ alelnöke által vezetett zsűri – Fajcsák Dénes építész, Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektan szakpszichológus, Nagy Csaba építész, a MÉSZ elnökségi tagja, és Somogyi Krisztina, építészet kritikus, az Architecture and Children munkacsoport MÉSZ delegáltja által legjobbnak ítélt projektek a következők:

Tótpál Judit

Iskolai keretek között végzett oktatási tevékenységéért Tótpál Judit építésznek, a Biatorbágyi Értéktár Bizottság elnökének városfelfedező programja kapta az első díjat, és jutott a nemzetközi versenybe. Judit évről évre két projektnap keretében ismerteti meg a helyi általános iskola alsó tagozatosait lakóhelyük értékeivel. Ez Biatorbágy esetében, ahol a betelepülők száma rohamosan nő, kulcskérdés az identitás és kötődés megteremtése érdekében. Tótpál Judit a társszerzője a kultúrAktív Egyesület sorozatában megjelent Biatorbágy gyerekeknek című kiadványnak, amit minden helyi negyedikes ingyen megkap. A program hasznosságát a helyi politika is elismeri, az önkormányzat évek óta támogatja Tótpál Judit és az Értéktár Bizottság munkáját.

Hello Wood

Intézményi keretek között végzett oktatási tevékenységéért a Hello Wood „gyerektagozata”, a Demo Wood részesült elismerésben a gyerektáboraiban végzett munkájáért. A csapat nemzetközi színtéren és az intézményes működés terén elért sikerei garanciát kínálnak arra, hogy a nemzetközi versenyben eséllyel képviseli Magyarországot.

kultúrAktív egyesület

Az írott média kategóriában – bár sok gazdag és értékes anyagot felvonultató kiadvány pályázott, óvodapedagógiai munkától (Pataky Gabriella és társai) doktori disszertációig (Terbe Rita, Gyik Műhely) – egy „kakukktojás” a kultúrAktív egyesület Urbanity társasjátéka vitte el a pálmát. A kultúrAktív erőssége az írott média, nekik köszönhető az első hazai szakirodalmi anyag elkészítése, illetve a Tied a Város városvezető könyvsorozat. az Urbanity többféle helyszínen – iskolában, fesztiválon, utcán, pop up helyzetekben – és többféle témában – közösségi kertek, város, Duna – fejlesztett, kommunikáción alapuló, és azt ösztönző társasjáték. A díjat azzal érdemelte ki, hogy az ismeretátadás fiatalok között népszerű formáját, a társasjátékot tölti meg építészeti tartalommal.

Mészáros Zsuzska

Audiovizuális média témában csak egyetlen pályázó akadt, ő azonban igazi profi: Mészáros Zsuzska hosszú évek óta végez sikeres pedagógiai munkát a Fazekas Mihály Gyakorló Gimnáziumban. A díjátadón elhangzott, hogy a Fazekas akár politikusokat is ad az országnak, így az építészet jövőjére nézve direkt hasznos, ha már idejekorán megismerkednek az épített tér minőségi alakításával. az említett kategóriában designped.com - tanári tudásmegosztó weblapjával pályázott és nyert.

Különdíjat kapott a GyIK Műhely, amely téri játékaival és feladataival 40 éve dolgozik a vizuális nevelés területén. A díjazottak pénzjutalmat és egy-egy tabletet is nyertek a nemzetközi megmérettetés lehetőségén kívül.


A pályázók és projektek

 • Pro Gemmo Alapítvány: Interaktív makett-házzal történő környezettudatos, digitális szemléletformálás
 • Beliczay Zsófia: Környezettudatosság integrálása a vizuális nevelésbe
 • B-Hajas Ágnes: R.É.T. Rajz -Építészet - Tánc avagy Építészet gyerekeknek című könyv
 • MTA- ELTE Vizuális Kultúra Szakmódszertani Kutatócsoport: Kárpáti Andrea, Gaul Emil, Póczos Valária, Mészáros Zsuzsa:  „Moholy-Nagy Vizuális Modulok - a 21. Századképi nyelvének tanítása”
 • Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium: Térkommandó - Közösségi terek az iskolánkban
 • Mészáros Zsuzsanna: designped.com Építészet, design és művészet gyerekeknek - tanári tudásmegosztó weblap
 • Juhász Ferenc Művelődési Központ Biatorbágy, Biatorbágyi Értéktár Bizottság, GyIK_Műhely: Város_tér_játék
 • GyIK-Műhely Alapítvány: Épített környezeti nevelés a GyIK Műhelyben
 • GyIK-Műhely Alapítvány: Eplényi Anna Schmidt Gertrúd Szentandrási Dóra, Terbe Rita: Táj_Tér_Táj / Térlátást fejlesztő alkotások
 • Terbe Rita DLA: Térjátékok- térbeli gondolkodásfejlesztés, épített környezeti nevelés gyerekeknek
 • Biatorbágyi Értéktár Bizottság (Tótpál Judit): Fedezzük fel Biatorbágyot!
 • kultúrAktív Egyesület: Tiéd a város - városfelfedező könyvsorozat
 • kultúrAktív Egyesület: Guba Anna, Pataky Gabriella és Tóth Eszter: Épített környezeti nevelés az óvodában című könyve
 • kultúrAktív Egyesület: Urbanity, társasjáték
 • Hello Wood: Demo Wood készségfejlesztő design gyerekprogram
 • Bartók Vizuális Műhely: Czirják Ágnes, Paál Zsófia, Kern Orsolya, Skaliczki Judit: Kupola Projekt
 • Premontrei Szent Norbert Gimnázium. Egyházzenei Szakgimnázium Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Iskolaközpont: Képzeletbeli lény lakóhelye.
 • MOME Budapest School P10:  Bényei Judit, Lipóczki Ákos, Ruttkay Zsófia, Szentandrási Dóra: Fibonacci City

A kiállítás és a szakmai esemény kurátora: Somogyi Krisztina
Munkatársa: Fürdős Zsanett
Grafikus: Czakó Zsolt
Catering: Góg Angéla designer, stylist

Forrás: Magyar Építőművészek Szövetsége
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Még soha ennyien nem pályáztak Brick Awardra

Még soha ennyien nem pályáztak Brick Awardra

A tizedszer kiírt díjra 53 országból közel 800 pályamunkát adtak be.

BigSEE Architecture 2021 díjjal ismerték el a BudaPart lakóépületet

BigSEE Architecture 2021 díjjal ismerték el a BudaPart lakóépületet

Szlovéniában is elismerték a főváros modern kori történetének legnagyobb ingatlanfejlesztési projektjét.
 

Két fiatal magyar építész munkáját ismerték el Europe 40under40 Awards 2020 díjjal

Két fiatal magyar építész munkáját ismerték el Europe 40under40 Awards 2020 díjjal

Deilinger Tamás és Domokos Balázs, a Group Dyer vezető tervezői kapták a díjat.

Hirdetés