Március 3-6. között újra offline jelentkezik a Budapesti Építészeti Filmnapok 14. évada a Toldi moziban. Mutatjuk a fesztivál frissen közzétett előzetesét és műsorát, a jegyek már elérhetőek!

ACT GLOBAL! A 14. Budapesti Építészeti Filmnapok idei szlogenje a környezetformálásra, mint globális cselekvésre hívja fel a figyelmet. A Kortárs Építészeti Központ rendezte fesztivál célja közönségét arra ösztönözni, hogy tegyenek az épített és nem épített környezetükért saját eszközeikkel, legyen az az építészet, a várostervezés, a mérnöki munka vagy épp a lakóközösségünkben rejlő erő. A filmnapok programja arra biztatja az érdeklődőket, hogy lépjenek át a határokon, nézzenek körbe a világba, inspirálódjanak és cselekedjenek.

 

Az idei nyitófilm, A Főépítész – A képzelet ereje, Floris Alkemadét, az OMA korábbi vezető tervezőjét három éven keresztül követi a színfalak mögött. Az építész felfelé ívelő karrierjét hagyta félbe azért, hogy Hollandia főépítészeként döntéshozói szinten képviselhesse innovatív ötleteit. Milyen építészeti és területfejlesztési problémákkal szembesül Hollandia, az egyik legfejlettebb környezetkultúrával rendelkező ország? Milyen szerepet játszhat a közszféra az építészeti és urbanisztikai innováció elősegítésében? A film személyes portré, szakmai kiáltvány és inspiráló mozaik ötletekből, érvekből, véleményekből és tervekből.
 

 Főépítész – A képzelet ereje

A fesztivál további filmjeiben Dorte Mandrup mesél a mai építészet lényegéről és feltételeiről; Bruce Mau megmutatja, a design hogyan tud egy jobb élethez hozzájárulni; Peter Rice története pedig rávilágít, milyen elképesztő szerepe van a mérnököknek az építészek árnyékában. A modern építészeti örökséggel ebben az évben egy külön blokk foglalkozik három filmmel, amelyek mindegyike fontos kérdéseket feszeget. Miért tapadnak össze az épületek a korral, amiben létrejöttek? Ki határozza meg a múlt jövőjét? Miért lenne szükséges a megfelelő műemlékkezelés, illetve a kompromisszum és diskurzus szerepe még azelőtt, hogy a bontás realizálódna? 

Fokváros és Los Angeles lenyűgöző tájain időzve a vízi infrastruktúra és ökoszisztéma kapcsolatában mélyülhetünk el, de arra is fény derül, mi köti össze a dayak őslakos törzset a tokiói olimpiai játékokkal. Megismerhetjük közvetlen közelről az Európában designerként, a tengerentúlon építészként és tanárként ismert Breuer Marcellt; kipróbálhatunk egy újfajta együttélési formát Milánóban; megtapasztalhatjuk a közösség erejét, amit a lisszaboni és Marseille-i dzsentrifikációval és tömegturizmussal szembeni ellenállás hívott életre; továbbá a fesztivál zárófilmjében megtudhatjuk azt is, hogy a kerékpározás miként jelenthet gyógyírt a modern élet viszontagságaira.  
 

Breuer bohémjai

A fesztivált idén újra offline rendezik meg, a vetítések és kísérőprogramok helyszínéül a Toldi mozi szolgál. A filmek eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal lesznek elérhetőek. Az előzetes jegyvásárlás már elindult: a belépők a Toldi mozi honlapján és jegypénztárában válthatók meg.
 

Előzetes zene: Thomas Turine – FORCESPROGRAM
 
MÁRCIUS 3. | CSÜTÖRTÖK
20:00 A főépítész – A képzelet ereje
20:30 A főépítész – A képzelet ereje
21:45 Fogadás + nyitóbuli: Dj XF a.k.a. Dj Ex Főépítész >> Act Global Dj Set

MÁRCIUS 4. | PÉNTEK
19:00 Silencio – Lisszabon hangjai + beszélgetés a rendezővel
19:15 Mérnöki fantázia
21:15 Olimpiai Törzs + beszélgetés a rendezővel
21:00 Mau
23:00 Buli + Toldi klub

MÁRCIUS 5. | SZOMBAT
17:00 Breuer bohémjai
18:45 Eltűntnek nyilvánítva + A berlini csatahajó + Ikonok – Iľja Skoček + beszélgetés
19:00 Cenni #1 + beszélgetés
21:00 Jelenetek egy kiszáradt városból + Reflexió – A víz útja
21:15 Marseille csatája
23:00 Buli + Toldi klub

MÁRCIUS 6. | VASÁRNAP
17:00 Másfajta tudás: Dorte Mandrup + beszélgetés
18:00 “…aranyat ér” + beszélgetés
20:00 Anyataxi két keréken
 

Reflexió – A víz útja

14. Budapesti Építészeti Filmnapok
Időpont: 2022. március 3-6.
Helyszín: Toldi Mozi
Jegyvásárlás ITT!

 

Forrás: sajtóanyag


 

Még több kép a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kötelező olvasmány fiatal építészeknek: Trust your Architect!

Kötelező olvasmány fiatal építészeknek: Trust your Architect!

Útmutató munkakörökről, szakmai szervezetekről, jogosultságokról, brandépítésről, kommunikációról.

Hogyan segíti az építészeti gyakorlatot a vizualizáció?

Hogyan segíti az építészeti gyakorlatot a vizualizáció?

Két napos építészeti konferenciát rendez a KÉK és a Brick Visual.

Tényleg érdemes tudni, ki volt Gio Ponti

Tényleg érdemes tudni, ki volt Gio Ponti

A FUGA kiállítása még januárban is látható és erősen ajánlott.

Hirdetés