Munka, móka, vegetáció hívogató együttesét alkotta meg Laurent Troost Brazíliában.

A brazil Laurent Troost építész világától elválaszthatatlanok a rácsos szerkezetek és a dús növényzet – a Laurent Troost Architectures épületeit kívül-belül meghatározza a brazil őserdő, az Amazonas zöld, pompás, buja flórája, ami a Manaus városában, Tropical Shed néven épített, ipari ihletésű kereskedelmi iroda esetében is tetten érhető.
 

 

A romos raktárból a szomszédos épületben élő házaspár megbízására született kortárs iroda Manaus felkapott, érdekes építészetéről és ipari hagyatékáról jól ismert negyedében valósult meg. A nyitott és modern, 100 négyzetméteres épület megőrizte eredeti szerkezetét, azonban ma már a természettel szoros kapcsolatban lévő régészeti stúdióként üzemel. A multifunkcionális terekkel megvalósított Tropical Shed nem csak munkahelyként, hanem családi, vagy üzleti kikapcsolódásra alkalmas helyszínként is megállja helyét.

 

 

Az utcafrontot elegáns, csipkézett téglafal határozza meg, a mögötte rejtőző részletekről azonban keveset árul el. A látogató innen a mélyebben fekvő, úszómedencés lounge részre jut, amit a bejárathoz hasonló téglafal határol. A régészeti iroda az intimitás és csend miatt a telek hátsó részébe került. „Az újraértelmezett ipari tipológiát acélrudakból készült rácsszerkezet egészíti ki. Ez nem csak megduplázza a létesítmény magasságát, de a gyors növekedésű kúszónövényeknek köszönhetően az iroda és a terasz árnyékolását is megoldja, kellemesen szellős, frissítő mikroklímát teremt” – részletezi a projektet Troost.

 

 

Az egyszerű, olcsó alapanyagok, valamint a szabadon maradt terek, a külső helyszín és a természet adottságainak okos felhasználása nyitott, naturális környezetet teremtett. „A tájépítészet segítségével PANC-féle (nem hagyományos élelmiszernövényekkel operáló) kert létesült, ahol a főszerep az őshonos, vadon élő növényzeté: többek között vad gyömbér, vadszőlő, nyílgyökér és maracuja burjánzanak itt” – taglalja tovább a munkát Troost.

 

 

Az építkezés a fenntartható építészet elvei alapján zajlott. „Az épület olyan automata öntözőrendszert kapott, ami az összegyűjtött esővizet a társalgó tetőszerkezetének hűtésére használja. A szendvicstető maga ereszcsatorna nélküli, így ez az öntözővíz onnan közvetlenül a virágágyásokba jut. Már maga a csobogó víz hangja is megnyugtatja az elmét” – említi még meg az építész.

 

 

Hasonlóan megnyugtató az a gondolat is, hogy ismét nem a természetet elnyomó, hanem azt támogató, azzal együttlétezni képes épített környezet jöhetett létre a Föld tüdejének közvetlen közelében.

 

 

Laurent Troost Architectures | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Wallpaper

 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lélegző téglaárnyak

Lélegző téglaárnyak

Munka, móka, vegetáció hívogató együttesét alkotta meg Laurent Troost Brazíliában.

Új hullám a Balaton partján, avagy családi nyaraló fából

Új hullám a Balaton partján, avagy családi nyaraló fából

A fával, mint építési anyaggal idehaza csak lassan barátkozunk, de a folyamat valós, és ez a ház is adhat neki egy löketet. 

Helló Veszprém, itt a KUNSZT! - Új dizájnbolt nyílik augusztusban

Helló Veszprém, itt a KUNSZT! - Új dizájnbolt nyílik augusztusban

A KUNSZT! nyílt pályázaton hirdet bemutatkozási és árusítási lehetőséget kortárs tervezőknek

Hirdetés