Az IAAC obszervatóriuma egy barcelonai erdőben. 

A FLORA egy tudományos kutatási létesítmény, amely fenntartható erdőgazdálkodásból származó faanyagból épült. Célja, hogy egy kutató az erdőben, a lombkoronák között élhessen és dolgozhasson. A megfigyelőközpontot Margaret D. Lowman amerikai biológus, más néven Canopy Meg kiváló munkája ihlette, akit a lombkorona-ökológia tudományának úttörőjeként tartanak számon.

 

 

FLORA-t (Forest Lab for Observational Research and Analysis ) egy egyetemi hallgatókból és kutatókból álló csapata fejlesztett ki a Collserola Természeti Parkban. A környék 190 különböző gerinces állatfajnak ad otthont, és becslések szerint 1000 különböző növényfaj és összesen 10 000 millió fa található itt. Ebben a környezetben építették fel az IAAC mesterszakos hallgatói az első olyan épületet, amely lehetővé teszi az erdő lombkoronájának megfigyelését. A kutatópark biológiai sokféleségét fogja tanulmányozni, és a FLORA új időjárásmérő állomását fogja használni.

 

 

A több mint 8,5 méteres magasságú építményt a parkon belül, szigorú, fenntartható erdőgazdálkodási és nyomon követhetőségi eljárásokkal beszerzett fenyőfákból építették. Hetven fát vágtak ki és dolgoztak fel a mesterszakos hallgatók, hogy keresztlemezes fapaneleket, rétegelt gerendákat és tömörfa elemeket hozzanak létre. 

 


A CLT mag négy darab 30 x 30 cm-es ragasztott faoszlopon nyugszik. A hidak házi készítésű ragasztott rétegelt faanyagból készültek; a leghosszabb körülbelül 12 métert tesz ki. Ezeket az alkatrészeket egyenként készítették el, majd daru segítségével szerelték össze egy rendkívül bonyolult szerelési sorrendben. A CLT szerkezetet két réteg természetes parafa lemez védi, amelyek hő- és hangszigetelést biztosítanak. A vadászfészket idéző hálót digitálisan tervezték, majd kézzel szőtték össze. A háló célja a projekt jobb álcázása: lehetővé teszi a növények elterjedését a háló mentén, így a szerkezet még jobban beleolvad az erdőbe, hogy elrejtse azt a környező vadon élő állatok elől.

 


Az erdők lombkoronájának megőrzése alapvető fontosságú a vízkörforgás biztosítása és az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló kutatások szempontjából, mivel információt szolgáltat a szén-dioxid elnyelésének, tárolásának és áramlásának elemzéséhez. Az épület koncepciója a világ bármely erdejébe adoptálható. 

 

 

Az IAAC-ról:  a katalán Institute for Advanced Architecture of Catalonia egy 22 éves múlttal rendelkező kutatási, képzési, termelési és kommunikációs központ Barcelonában. Az IAAC minden léptékben követi a digitális forradalmat, hogy az építészet és a tervezés határait feszegesse az emberiség előtt álló kihívásoknak való megfelelés érdekében.

 

IACC | Web | Facebook | Instagram

 

Forrás: sajtóanyag 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lehet-e egy építkezés klímasemleges?

Lehet-e egy építkezés klímasemleges?

A világhírű Perkins&Will építésziroda írta ezt egy általa tervezett kanadai faházról.

Fekete faház, ahol egyetlen formába öntöttek mindent

Fekete faház, ahol egyetlen formába öntöttek mindent

Maszkulin "madáretető-házikó" a cseh Mjölk architektitől.

Eljött az idő, hogy kipróbálj egy kabinházat

Eljött az idő, hogy kipróbálj egy kabinházat

A MaxCityben épített egy Kabinkát a Hello Wood, és bőven van időd körbejárni.

Hirdetés