Hirdetés

Zambiai menekülttáborba tervez humanitárius központot a Paulinyi & Partners.

Multifunkciós közösségi fejlesztő centrumot terveztek a Paulinyi & Partners munkatársai a zambiai Mayukwayukwa menekülttáborba, Afrika legrégebb óta működő bevándorlókat segítő létesítményébe. A tervpályázatra készült anyagok olyan épületeket mutatnak be, amelyek alkalmazkodnak a víz- és infrastruktúrahiányos terület adottságaihoz és amelyeket akár az ott dolgozó önkéntesek és a menekültek is megépíthetnek a helyszínen elérhető alapanyagokból.
 

 

A zambiai Mayukwayukwa menekülttárbor 1966 óta fogadja a környékbeli országokból elüldözött bevándorlókat, ahol a lakhatás mellett 2,5 hektáros művelhető területet is kapnak a rászorulók. A létesítmény lakóinak száma meghaladja a 20 000 főt, ezért folyamatos bővítések szükségesek az újabb érkezők befogadásához. A növekedés során a legnagyobb kihívást a környezeti adottságok jelentik, az afrikai szavanna fennsíkon két évszak jellemzi az időjárást, egy nedves, hűvös rövidebb és egy hosszabb, száraz nyári, a közelben pedig nincs ivóvíz minőségű folyó vagy összefüggő vízfelület. A terület nehezen megközelíthető, a meglévő úthálózat egy földútra korlátozódik, tömegközlekedés pedig egyáltalán nincs.

A Provs A.c. és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) megbízásából kiírt pályázaton egy közösségi fejlesztőközpont kialakítása volt a feladat, amely oktatóhelyiségeket, konyhát, zárható raktárakat, külső piac- és rendezvényteret is magában foglal. Az épületben továbbá olyan elkülönülő helyiségeket is ki kell alakítani, mint iroda, elsősegélynyújtó hely, spirituális gyülekezeti tér és szállás az önkénteseknek. A népesség vélhetően vegyes összetételű mind életkorában, mind törzsi vagy származási eredetben, így kultúrájukban is eltérő szintű és szokásaikban, vallásukban is differenciált. Ennek megfelelően meg kell teremteni az egymás mellett élés feltételeit, a közösségek önálló csoportjainak lehetőséget kell adni a társas tevékenységekre, egymás tiszteletben tartásával. A teljes területen a bevándorlók letelepítése már megkezdődött, a tervezett létesítmény egy új terület részközpontja, az új letelepedők közvetlen szolgálatára.

 


A Paulinyi & Partners egy közel 500 négyzetméteres, többcélú épületcsoportot tervezett, amely rugalmasan alakítható a helyiek igényeihez, emellett pedig egy 100 négyzetméteres közösségi tér várja a lakókat, amely évtizedeken át alkalmazkodhat a folyamatosan változó elvárásokhoz. 

„A tervezéskor a természeti környezet adottságait, a meglévő biológiai diverzitást is maximálisan figyelembe vettük, mind az épületek elhelyezésében, mind anyaghasználatában. Munkánk során mindig törekszünk a körforgásos építési megközelítés érvényesítésére, amely ennél a projektnél hatványozottan érvényes a korlátozottan hozzáférhető alapanyagok és a szélsőséges időjárás miatt. A legfontosabb szempont a természettel való kontextus megteremtése és a helyszíni mintaadás volt” – mondta Fábián László tervező.

A közösségi központ áramellátását a tetőn elhelyezett napelemek biztosíthatják. A szükséges ivóvizet egy közeli kút szolgálja, de ezt kiegészíti egy csapadékvíz gyűjtő is, valamint egy napelemes, homokszűrős, UV-s csírátlanító víztisztitó berendezés. A mosdó helyiségek szennyvize zárt biológiai technológiával humusszá és vízzé alakul, amely a gazdálkodásban a föld humusztartalmát gazdagíthatja. A zárt épületrészek szellőzése természetes úton, kettős tetőzettel, áttört falfelületekkel, kürtőhatással történik. A begyűjtött esővizet az épület hűtésére is fel lehet használni. A vízporlasztásos, adiabatikus módon párologtatott rendszerrel akár 3-4 Celsius fokkal is csökkenthető a belső hőmérséklet.

 

„Hisszük, hogy minden embert megillet a jog, hogy méltó körülmények között élhessen, ezért terveztünk a zambiai Mayukwayukwa menekülttárborba egy olyan közösségi teret, ahol a menekülésre kényszerült emberek lehetőséget kapnak a tanulásra, fejlődésre, hogy a későbbiekben önellátásra rendezkedhessenek be – mondta a projektről Dr. Paulinyi Gergely DLA, a Paulinyi & Partners elnök-vezérigazgatója. – A legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő embertársaink így új esélyt kapnak egy méltóságteljes, kiegyensúlyozottabb életre.”

A terv szerint a közösségi központ helyben elérhető anyagokkal és a legegyszerűbb technológiák alkalmazásával is megépíthető. A szárított vagy égetett agyagtéglát öntött betonelemek és acél pillérek erősítik, esetenként pedig újrahasznosított anyagok is kiegészítik. Mivel az építést önkéntesek és bevándorlók végzik, a leírásoknak a laikusok számára is könnyen érthetőnek kell lenniük. A projekt célja, hogy a menekültek az építkezés során megtanulják az alapokat, tapasztalatra tegyenek szert, hogy utána képesek legyenek saját családjuk számára is otthont teremteni. 

 

A pályázatot készítették:
Fábián László
Haáz Imre
Horváth Márk
Nagy Emese
Rónai Titusz


 

Paulinyi & Partners | Web | Facebook | LinkedIn

 

 

Forrás: sajtóanyag

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magtárból faluközpont

Magtárból faluközpont

A ZDA – Zoboki Építésziroda és a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda pro bono terve Kastélyosdombóra.

„Bármely szakmai státuszban tevékenykedő építész megtalálhatja azt, amiben tud segíteni”

„Bármely szakmai státuszban tevékenykedő építész megtalálhatja azt, amiben tud segíteni”

Interjú a HAN - humanitárius építészeti hálózat létrehozóival.

Orvosok és nővérek munkáját támogatja a Párisi Udvar

Orvosok és nővérek munkáját támogatja a Párisi Udvar

Napi 50 adag ételt ad a hotel étterme, a Párisi Passage Café & Brasserie.

Hirdetés