Az ÉTE 70 című könyvet a KÉK-ben mutatták be az ősszel.

Az Építéstudományi Egyesület 2019. február 2-án 70 éves volt, s ez alkalomból jubileumi évkönyvet adott közre ÉTE 70 címmel, melynek sajtóbemutatóját 2020 őszén a Kortárs Építészeti Központban tartották. A kiadvány nem csupán egy szakmai egyesület történeti visszatekintője: kordokumentum is.

 Fotó: Brzo PéterFotó: Kevin Campean

A szervezet Magyar Mérnök Egyesület néven, 236 taggal alakult meg 1867. május 20-21-én, majd 1872-ben felvette a Magyar Mérnök- és Építész-Egylet nevet. Az Építéstudományi Egyesület, illetve jogelődje hivatalosan 1949. február 2-án jött létre Magasépítési Tudományos Egyesület (MTE) néven. A későbbiekben neve változott: 1952-ben Építőipari Tudományos Egyesület (ÉTE), illetve 1990-ben Építéstudományi Egyesület (ÉTE) lett az elnevezés.

Az Egyesület küldetése, hitvallása:

  • A tagok szakmai tájékozottságának, tájékoztatásának, ismeretbővítésének elősegítése, fórumot biztosítva a szakmai kérdésekben a közös gondolkodásnak.
  • Javaslatokkal, véleményezésekkel, állásfoglalásokkal segíteni az állami, önkormányzati és más hivatali (hatósági) tevékenységet és ellenőrzést.
  • Szervezni és részt venni a szakmai oktatásban, továbbképzésben, szakmai tájékoztatásban; segíteni az építőipari szakképzettséggel vagy ismeretanyaggal nem rendelkező társadalmi rétegek tájékozottságát is építési-, építőipari kérdésekben, részt venni az építési műszaki kultúra fejlesztésében, terjesztésében, a kutatás-fejlesztési eredmények alkalmazásának ismertetésében.
  • Nemzetközi szakmai kapcsolatokat teremteni.
  • Az építőszakma történetének és hagyományainak, nagyjai emlékének ápolása, ismertetése.

Az Építéstudományi Egyesület erőssége mindig is abban volt, mai is az:

  • átfogja a teljes szakmát - építéskivitelezés, marketing, épületgépészet, épületvillamosság, egészségügy, tartószerkezet, projektmenedzser, környezet-és településgazdálkodás, településrendezés szakterületek által;
  • behálózza az egész országot mintegy 12 budapesti szakosztálya és 10 vidéki regionális szervezete által.
Fotó: Kevin CampeanFotó: Kevin Campean

Az 1970-80-as években közel 7000 fő volt az ÉTE taglétszáma. A megváltozott szakmai és politikai környezett mellett is közel 2700 regisztrált és több mint 400 fő aktív tagsággal rendelkezik, vagyis mint szakmai civil szervezet előkelő helyet foglal el a rangsorban.

A 70 éves kiadvány nem csupán egy szakmai egyesület történeti visszatekintője, annál lényegesen több. Az Építéstudományi Egyesület 70 éves élete egy kordokumentum, amely egy emberöltőnyi időszak szakmai, politikai, társadalmi történéseit sajátos megközelítéssel ismerteti. Az építés, az épített környezetünk életünk lényeges meghatározója ma is, s az volt a múltban is.

A ÉTE a politikai változások viharában is aktív szakmai munkát végzett, s ma is elmondható, hogy évente közel száz, a szakosztályok és a területi (régiós) szervezetek által szervezett szakmai program (ankét, előadás, épületlátogatás stb.) kerül megrendezésre, amelyekről az ÉTE Egyesületi újságban a Hírmondóban, és az Egyesület honlapján ad teljes körű tájékoztatást, továbbá az Építéstudományi Egyesület hivatalos Facebook-oldalán.

A 70 éves Egyesület tevékenységét korábban 1974-ben, majd 1999-ben, illetve legutóbb 2010-ben megjelent évkönyvben dokumentálták. Aki többet szeretne megtudni az Építéstudományi Egyesületről, forduljon az ÉTE Titkársághoz a 70 éves jubileumi kiadvány, valamint az előző 25, 50, 60 éves évkönyvekkel kapcsolatban.

A könyvet kiadja az Építéstudományi Egyesület, a grafikai tervezést a Typogravity Stúdió végezte.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kordokumentum az Építéstudományi Egyesület 70 évéről

Kordokumentum az Építéstudományi Egyesület 70 évéről

Az ÉTE 70 című könyvet a KÉK-ben mutatták be az ősszel.

Podcast: A pszichés kihívás kezelése a legnagyobb kivitelezői feladat ma

Podcast: A pszichés kihívás kezelése a legnagyobb kivitelezői feladat ma

Az Octogon első podcastjében Varga Bélával, a Tecton cégvezetőjével beszélgettünk.

Hirdetés