A modulokat kamionok szállítanák, így nem terhelnék túl az egészségügyi intézményeket, és minden kis faluba hamar eljutnának.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mikor lesz meg a koronavírus elleni oltóanyag, mindenesetre egy brit építésziroda már készül erre az időszakra: konténerekből hozna létre mobil oltási központokat a brit Waugh Thistleton Architects, szerintük ha megvan a koronavírus elleni oltóanyag, akkor 16 héten belül 6500 konténerrel számolva az Egyesült Királyság összes lakosát be lehetne oltani. Az egységeket kamionok szállítanák, így a legkisebb falvakba is hamar eljutna az ellenanyag.

A javaslat szerint a teherautók bevásárlóközpontok parkolóiban, iskoláknál és sportlétesítményeknél várnák a lakosságot, oltási egységenként két ápoló és egy adminisztrátor végezné el a feladatot. Az építésziroda szerint a mobil központok nagy könnyebbséget jelentenének mindenkinek,

hiszen az embereknek nem kellene utazni az oltásért, miközben az egészségügyi intézményeket sem terhelnék túl az oltásra érkezettek.

Ez azért is fontos, mert a brit egészségügyi rendszer motorja, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) már a járvány előtt is kapacitáshiánnyal küzdött, és évekbe fog telni, míg normalizálódik a helyzete.

„Az egészségügyi intézmények mellett nem használhatjuk az iskoláinkat és a sportközpontjainkat sem oltási központként, hiszen a járványveszély csillapodásával ezek a létesítmények is megpróbálnak majd visszaállni működésüket tekintve a normál kerékvágásba”

– emelte ki Andrew Waugh, az építésziroda alapítója és hozzátette azt is, hogy az oltási folyamat hatékonyságát csökkentené az is, hogy az épületeket folyamatosan fertőtleníteni kellene, amely szintén nem teszi alkalmassá őket 60 millió ember fogadására."


Minden modulhoz tartozna egy regisztrációs szoba, egy oltási tér és egy pihenőszoba, a víz, az áram és a hulladékkezelést kérdéseit is megoldanák. Úgy alakítanák ki 40 négyzetméteres konténereket, hogy egyik végén érkeznek, a másik végén pedig távoznának a páciensek, ez a lineáris forma csökkentené a fertőzés kockázatát. Waugh szerint a robusztus szerkezetű, szállítmányozásra használt konténerek kiválóan alkalmasak az oltási feladatok elvégzésére.

Mivel ez megoldás nincs szabadalmaztatva, a Waugh Thistleton Architects jelenleg partnereket keres, akik segítenek a projekt részletes kidolgozásában, és részt vennének bérbeadóként és szállítóként a projektben. Bízik abban, hogy sikerrel járnak, és bevált recepttel tudnak majd segíteni más országokat is. 

Forrás: Waugh Thistleton Architects
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Konténerekben oltatná be a brit lakosságot egy építésziroda

Konténerekben oltatná be a brit lakosságot egy építésziroda

A modulokat kamionok szállítanák, így nem terhelnék túl az egészségügyi intézményeket, és minden kis faluba hamar eljutnának.

Egy hónap alatt elkészült a torinói konténerkórház

Egy hónap alatt elkészült a torinói konténerkórház

A nyílt forráskódú projektet Carlo Ratti és Italo Rota építészek tervezték.

Idén két épület nyerte el Budapest Építészeti Nívódíját

Idén két épület nyerte el Budapest Építészeti Nívódíját

A Kőbányai Ügyfélszolgálati Központ és a Graphisoft Park Fogadóépülete kapta az idei elismerést 

Hirdetés