Tóparti kabinok Kínában, a hegyesszög jegyében.

Huanggang városban, Hubei Provinciában, a Fragrant tó partján épültek fel a Advanced Architecture Lab és a Wiki World kínai építészirodák kabinházai, melyek formájukkal manósipkákat idéznek – nem véletlenül. Az alkotók szeme előtt az lebegett, vajon milyen házat építene magának egy kobold a tóparton. 
 

 

A megbízók gyerekkori álmukat váltották valóra a manósipkákra emlékeztető csúcsos kis házikókban, melyek magányosan álldogálnak az erdőtől övezett tó partján. A hajnali ködben tényleg nem nehéz elképzelni, hogy az erdőt törpék lakják. A kabinok formáját a természetes kristályszerkezetek geometriai logikája ihlette. Az alaprajz három hatszög, melyek egy-egy oldalukon összeérnek, és mindegyik más helyiséget fogad be: a nappalit, a hálószobát, illetve a fürdőt. A kristályok függőleges metszetei szabálytalan alakú nyílásokat hoznak létre, ezek adják a bejáratot, illetve a kilátáshoz igazodó különleges ablakot.  A legmagasabb manósipkába került a háló, amelynek belmagasságát galériával használták ki – a gyerekek legnagyobb örömére. 

A teljes szerkezet ragasztott fapanelekből készült, minden egyes csomópontot és szabálytalan alakú részletet számítógép modellezett és tervezett, így az egész épület előregyártva tudott a helyszínre érkezni. A külső burkolat halpikkelyre emlékeztető fazsindely, illetve csillogó alumínium lemez. A tó felé a fa dominál; a bejárati homlokzatot, mely a bambuszerdőre néz, aluminum borítja; fényes, tükröző felületével igyekeztek a tervezők a természetbe olvadni. A terepen minden fát, minden egyes ösvényt megtartottak, minden saját technológiával, előregyártva készült, és a tulajdonosokkal együtt szerelték össze.

A csúcsos házikók illenek a tóparti hangulathoz, a kívül-belül fából épült házban a tulajdonosok mezítláb sétálgathatnak. A berendezés mindössze egy kandalló, nincsenek szintek, a lakók akárhol fekszenek – a padlón vagy az ágyban – mindenhonnan a tavat látják. A Wiki World tervezői hisznek a természetes építőanyagokban és a természetes életben. Nem félnek a különleges formáktól, még ha elsőre meghökkentőnek tűnnek is – a lényeg, hogy a bent lakók életmódjához igazodjon. Egy kis térben minden fontossá válik, közelebb kerülünk az anyaghoz, mezítláb járhatunk, hallhatjuk a száraz levelek zörgését  a teraszon. 

 

 

A természetes épületeket úgy építették, mintha legóznának. A kabinokat úgy helyezték el az erdőben, mint az építőkockákat. A fa egységeket kicsi, sorolható fém kapcsok fogják össze. Minden kabint elemeltek a természetes talajtól, a homlokzatot burkoló fapaneleket kézzel égették meg. Mindent úgy csináltak, ahogy azt a természet tanítja. Nem kétséges – ha a koboldok házat építenének maguknak, az biztos valami ilyesmi lenne. 

 

 

Építészek: Advanced Architecture Lab (AaL), Wiki World
Alapterület: 64 m²
Építés éve: 2022
Fotók: Arch-Exist

 

Forrás: Archdaily


 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Koboldok kunyhója

Koboldok kunyhója

Tóparti kabinok Kínában, a hegyesszög jegyében.

Közös kincs

Közös kincs

Az OCTOGON online januárban a kulturális intézményekkel foglalkozik

Hirdetés