Hirdetés

Széleskörű szakmai párbeszédet kezdeményez a HuGBC.

Hazánkban eddig nem látott mélységű és célrendszerű, épületekre vonatkozó zéró karbon ajánlást jelentetett meg a HuGBC: a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete a kiemelt fontosságú 2050-es klímacél eléréséhez cselekvésre hívja az építésgazdaság ágazat szereplőit. A most bemutatott Zéró Karbon Ajánlás egy olyan közös gondolkodáson és tapasztalaton alapuló szakmai összeállítás, amelynek célja, hogy elősegítse a Zéró Karbon kötelezettség teljesítéséhez való átmenetet és hosszú távon támogassa a magyarországi épületállomány dekarbonizációját. 

 

Zéró Karbon: itthon is elindult az átfogó iparági egyeztetés

A HuGBC 2022 őszén csatlakozott a világ zöldépítési szervezeteit tömörítő World Green Building Council (WorldGBC) nemzetközi ernyőszervezet Advancing Net Zero programjához. A HuGBC Klímavészhelyzet Munkacsoport az elmúlt évben megvizsgálta azt a kérdést, hogyan lehetséges a zéró karbon épületállomány elérése, és ehhez készített átfogó cselekvési tervet. A dekarbonizáció világpiaci trendjét követve világos: a környezetvédelmi célok eléréséhez összefogás szükséges, a piaci trendek változása, az új szabályozás és az ösztönző piaci tényezők teljes mértékben átírhatják azt, ahogyan az épületállományról gondolkodunk.
  
A Zéró Karbon Ajánlás (ZKA) a definíciók meghatározása mellett öt olyan területet jelöl ki, amelyen az építésgazdaság szereplői összehangolt cselekvési tervvel, tudás- és tapasztalatmegosztással tehetnek azért, hogy hazánk teljesítse a vállalásait. Az ajánlás világossá teszi azokat az üzleti előnyöket és értékeket is, amelyeket a zéró karbon épületek képviselnek, illetve felhívja a figyelmet a programhoz való korai csatlakozás előnyeire. 

A zéró karbon témakörben hamarosan széles körű iparági egyeztetés várható. Az első lépésig nem kell sokáig várni: máris kitölthető az építésgazdaság ágazat online kérdőíve.


Elsőnek lenni helyzetelőny, a zéró karbon épület pedig piaci érték

A Zéró Karbon ajánlás egyik fókuszpontja bemutatni azokat az üzleti előnyöket, amelyeket a zéró karbon épületek jelentenek most és hosszabb távon is. A World Green Building Council nemzetközi Beyond the Business Case című jelentése világossá teszi, hogy a zéró karbon épületek jelentős üzleti előnyt jelentenek a tulajdonosoknak, tervezőknek és üzemeltetőknek is: ezek az épületek komoly befektetési értéket képviselnek, számos finanszírozási helyzetben kedvezőbb megítélésben részesülhetnek, alacsonyabb az üzemeltetési költségük és nagyobb a bérbeadhatósági mutatójuk, alacsonyabb biztosítási költséggel bírhatnak, hatékonyságot növelő környezetet biztosítanak a munkavállalóknak. 

De nemcsak maga a zéró karbon épület jelent előnyös helyzetet, hanem a korai csatlakozás is azokhoz a cégekhez és szakértőkhöz, akik elsőként szeretnének cselekedni a zéró karbon épületállományért Magyarországon. 

Ahogy Barta Zsombor, a HuGBC elnöke fogalmaz:

„A HuGBC nagyra értékeli azokat a piaci szereplőket, akik elsőként csatlakoznak közös ügyünkhöz: az ő gyors és hatékony bekapcsolódásukért a közös gondolkodásba és a programba egyesületünk számos formában biztosít támogatást. A HuGBC Zéró Karbon Ajánlása rálátást és szakmai hátteret nyújt a nemzetközi rendszerek hazai alkalmazhatóságában, útmutatóval segíti a vállalati ESG-vállalások meghatározását és teljesítését, illetve támogatást nyújt a zöld finanszírozás, az EU Taxonómia és annak hazai könnyített feltételrendszerének eléréséhez.” 


A célok reális eléréséhez most kell cselekedni

A világ vezető klímakutatói körében széleskörű egyetértés van a tekintetben, hogy ha nem érjük el a század közepére a nettó zéró karbonkibocsátást, az a társadalom és gazdaság minden területére hatással lesz - a helyi hatások a globális gazdaság kölcsönösen függő rendszerein keresztül a világ minden területén érezhetők lesznek, ennek következtében a jelenlegi üzleti modellek és befektetési piacok súlyos zavaraira lehet számítani. A zéró karbon elérésére tett erőfeszítés ma már nemcsak erkölcsileg helyes, hanem társadalmi-gazdasági szempontból is logikus magatartás. 

Az elmúlt években világszerte számos építésgazdasági szereplő kötelezte el magát amellett, hogy a portfóliójukból származó kibocsátást nettó nullára csökkentik. Az elköteleződő szervezetek növekvő száma mellett a kötelezettségvállalások megtételére és nyomon követésére használt minősítési rendszerek, szabványok, globális kampányok és programok, valamint nemzetközi szabályozások száma is növekszik. Kihívást jelent, hogy nincs egységes definíció a nettó zéró karbon (NZK) jelentéséről és az oda vezető útról, eltérések és átfedések vannak a rendszerek között. Ezért is kiemelkedő jelentőségű a HuGBC ma publikált Zéró Karbon Ajánlása, melyben az egyesület a nemzetközi szakmai tudásanyagot és gyakorlatokat a magyar építésgazdaság számára kontextusba helyezi. Ezzel kiváló alapot nyújt a szakmai egyeztetések és a hazai nettó zéró karbon útvonal kialakításához.


Valós cselekvési terv és közös gondolkodás nélkül nem megy

A HuGBC Zéró Karbon Ajánlás eligazodást nyújt a bonyolult rendszerben a magyar kontextusra is vonatkoztatható sémák áttekintésével, valamint megfontolásra javasolja a 2050-es klímacélok eléréséhez elengedhetetlen nettó zéró karbon definíciót és öt ajánlott elvet és cselekvési javaslatot az érintendő főbb kérdéskörök kapcsán. Az ajánlás világossá teszi azokat az üzleti előnyöket, amelyet a csatlakozó partnerek élvezhetnek, illetve hangsúlyozza: az elsőként cselekvő szereplők számos előnyhöz juthatnak.  
 

A Zéró Karbon Ajánlás a HuGBC tagjainak szakmai párbeszéde mentén készült el, az együttműködő partnerek Beleznay Éva (HuGBC), Budai Henrietta (HuGBC), Huszár Daniella (HuGBC), Jenei Attila (Denkstatt Hungary Kft.), Márkus Péter (Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.), Schmidt András (Skanska Magyarország Ingatlan Kft.), Dr. Szalay Zsuzsa (BME Építőmérnöki Kar, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék), Szarvas Gábor (Greenbors Consulting Kft.) voltak. Az ajánlást a HuGBC Tagi kerekasztal keretében vitatta meg tagjaival, a téma azután került a HuGBC fókuszterületei közé, miután a magyar Egyesület 2022 őszén csatlakozott a nemzetközi ernyőszervezet, a World GBC Advancing Net Zero programjához. 


Az Zéró Karbon Ajánlás elérhető a HuGBC weboldalán!
 

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Energiahatékony jelzálogcímke a zöldebb európai lakáspiacért

Energiahatékony jelzálogcímke a zöldebb európai lakáspiacért

11 ország 23 úttörő hitelintézete már adaptálta az energiahatékony jelzálogcímkét.

Felvérteztek földrengések és áradások ellen egy történelmi olasz várost

Felvérteztek földrengések és áradások ellen egy történelmi olasz várost

Padovával indul a világ legnagyobb épületfelújítási együttműködési projektjeinek bemutatása.

Hogyan lehetséges karbonsemlegesen építeni?

Hogyan lehetséges karbonsemlegesen építeni?

Erről szól a HuGBC következő Green Talk webináriuma, február végén.

Hirdetés