A két döntős, Petrányi Luca és Baki Áron egyaránt a MOME hallgatója. 

A Mies van der Rohe alapítvány és a Creative Europe közzétette a Young Talent Architecture Award (YTAA) shortlistjére került 43 projektet.

A kétévente kiírt díjat most adják majd át harmadszor 2016 és 2018 után. A YTAA célja a friss diplomás építészek, tájépítészek, várostervezők – mindazok, akik az épített környezetünk átalakításáért lesznek felelősek – támogatása, munkaerőpiacra való belépésük segítése.

A mostani díjra olyan regisztrált európai iskolák hallgatói pályázhattak, amelyek az előző két év építészeti, várostervezési és/vagy tájépítészeti programjaira diplomaprojekttel neveztek. Ugyanakkor szeretnék a programot az Európai Unión és a Kreatív Európa programon túl is terjeszteni, így a mostani shortlisten brazil, chilei és mexikói projektet is találunk, miközben a 2018-as vendégországok (Kína, Dél-Korea, India) számára idén külön ázsiai díjat írtak ki. 

Az YTAA zsűrije 36 ország 138 iskolájából benyújtott 383 projektből választotta ki a 43 döntőst, amelyeknek – az YTAA alapító partnereként – külön oldalt hozott létre a World-Architects magazin.

Két MOME-hallgató is van a shortlisten, Baki Áron MÓKEMBÉ - CEMETARY című munkája egy újragondolt nekropolisz, amely építészeti eszközökkel közelíti meg egy többvallású temető új tipusú interakcióit élet és halál, szent és profán, hétköznapi és rituális közt.

Petrányi Luca Vulnerable Architecture as Ephemeral Fossil (A sérülékeny építészet mint efemer kövület) című pályázata egy utópisztikus, rituális túra az indonéziai Merapi (aktív) vulkánra, mellyel megkísérli megfigyelni a maradványok létét a jövő emberisége szemszögéből. Mint írja, szándékosan sebezhető építészetet létrehozni egyenlő az értelmetlenséggel, ezért nem szerepel a nyugati építészeti gondolkodás palettáján.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Designereket és jövőkutatókat vár a Speculative Playrooms workshop

Designereket és jövőkutatókat vár a Speculative Playrooms workshop

Hogyan találhat választ a design a klímaváltozásra, a pénz vagy az élelmiszer jövőjére, a metaverzum fogalmára?

E-trófeát tervezett egy magyar diák az elektronikus sportok bajnokainak

E-trófeát tervezett egy magyar diák az elektronikus sportok bajnokainak

A trófea a versennyel szinkronban készül a döntőig.

A Rubik kocka önmagán túlmutató szimbólummá vált

A Rubik kocka önmagán túlmutató szimbólummá vált

Bemutatták Rubik Ernő A mi kockánk című, magyarul és angolul megjelent könyvét.

Hirdetés