Ilyen lesz a Debreceni Innovációs Központ

Épül a start-uposok és kutatók ideális találkozási helye Debrecenben.

Idén nyáron elindul az ország egyik legmodernebb inkubátorháza, a Debreceni Innovációs Központ építése, ahol az elméleti kutatásoktól egészen a prototípusgyártásig juthatnak majd el a projektek. A koncepció a BORD Építész Stúdió tervezésében valósul meg, akik az Innovációs Központot egy jól szervezett polc képéből bontották ki. A kutatásokat, vállalkozásokat és egyéneket összekapcsoló épület átlátható, funkcionális rendszerét akár az információs társadalom jelképeként is értelmezhetjük.

Debreceni Innovációs Központ - forrás: BORD Építész Stúdió

Egyszerűség, flexibilitás és innováció teljes harmóniában - ezek a debreceni egyetemi ipari parkban épülő Innovációs Központ hívószavai, mely egyaránt start-up cégek, kutatók otthona lesz, de mellette az egyetemi élet fontos találkozási pontja is, ahol az elméleti kutatásoktól a prototípus-gyártásig juthatnak majd a projektek. Az egyetem innovációt és vállalkozói szemléletet megalapozó komplett fejlesztése a kormány és az egyetem közös célja volt. Az oktatás, a kutatás és a vállalkozások egy helyre csoportosításától befektetéseket, illetve élénkebb gazdasági növekedést remélnek.  

A bő 5000 négyzetméteres, háromszintes épület maga is innovatív: az alsó szint a laboré és a műhelyé, középre kerül a közösségi innovációs „piactér” - étkezővel, pihenőkkel, tárgyalókkal és coworking területekkel -, míg az irodákat a felső szintre helyezték. A központ mellett hosszanti irányban két mesterséges dombot emelnek, melyekben a gépészet és kerékpártárolók kapnak helyet. A koncepció megalkotásánál fontos szempont volt a nyitottság, melyet a bentről kifutó fa tartószerkezettel és üveghomlokzattal ért el a BORD Építész Stúdió. Egyszerű kialakítása ellenére az épület egy kisváros struktúráját idézi.

A koncepció kulcsfontosságú eleme a zsibongó emberektől, állandó mozgástól éllettel teli "piactér" vagyis a középső szint. Ez a megérkezés és a találkozások helye, ezért az épületnek nincs egyetlen, kitüntetett helyen lévő lépcsőháza. A hálózatszerű alaprajzi rendszernek köszönhetően bármely szabad rasztermezőben kialakítható lépcső, a vertikális közlekedés így szintenként különböző helyekre lett pozícionálva, mely megkerülhetetlenné teszi a „piactéren” való áthaladást. A rugalmasság nem csak a szerteágazó tevékenységek miatt fontos, hanem mert a funkciók és velük az igények időben is változnak.

Debreceni Innovációs Központ - forrás: BORD Építész Stúdió

Környezetvédelem, felelős gondolkodás

Az épület tartószerkezetét úgy alakították ki, hogy alkalmazkodjon a különböző funkcionális igényekhez. Az üzemként működő földszinten a gyártástechnológiai követelményeknek megfelelően vasbeton szerkezetek adják a szilárd alapot a felső két emelet könnyűszerkezeteinek. Felfelé haladva egy áttört héjszerkezet mögé fa tartóvázat terveztek, az eltérő funkciókat a megújuló építőanyagra való váltással fordítva építészeti nyelvre. Az új épület ugyanakkor a környezet védelmére, a felelős gondolkodásra is felhívja az egyetemi város lakóinak figyelmét. A központban elhelyezett installációkat és belső akusztikai felületeket az egyetemi polgárok maguk gyártják majd le, a kampusz területén keletkező szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladékból.

Innovatív gépészeti megoldások szavatolják a fenntartható és környezetbarát épületet: a belső komfortot levegő-víz hőszivattyú, és hővisszanyerős szellőzés biztosítja, míg a hőszivattyúkat napelemek látják el energiával. Mindezek révén egy mérnöki szemléletű, flexibilis és innovatív koncepció jött létre, amely egyszerre képes a funkciót és a gazdaságosságot szolgálni.

Az innovációs központ hallatán egy jól szervezett polc jutott az eszünkbe, amilyeneket egy garázsban találni az autó mellett - meséli Bordás Péter vezető tervező a koncepcióról. - Egy hatalmas polc, rajta számos doboz, mindegyik egy-egy érdekességet rejt: találmányokat, bámulatos műszereket. Így képzeltük el milyen lehet egy innovációs központ, ahol különböző start-up cégek őrült tempóban egymást váltva, helyet cserélve mozognak ezen a különleges polcon.

Az Innovációs Központ kiviteli terveinek készítése folyamatban van, a terület előkészítése a következő hónapokban kezdődhet el, a kivitelezői közbeszerzési eljárás pedig 2019 nyarán indulhat.

Adatok

felelős tervező: Bordás Péter

építészek: Lente-Papp Linda, Lente Kálmán Artúr, Angi Ágota Melinda, Fábry András, Mezősi Zsolt, Méhes Andrea

látványterv: Ölbey Zoltán

animáció: Mayer Tamás, Ertsey Donát Áron

 

 




Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó cikkek

Fotóház és műterem az Epreskertben

Fotóház és műterem az Epreskertben

Palágyi Barbara diplomadíjas munkája azt boncolgatja, mennyire közel is áll egymáshoz a fotográfia és az építészet.

Így nézne ki az újragondolt Pécsi TV-torony

Így nézne ki az újragondolt Pécsi TV-torony

Jakab Zsófia diplomamunkája.

Íme, por és hamu vagyunk

Íme, por és hamu vagyunk

Szalai László Zoltán diplomaterve.

Hirdetés