Épül a start-uposok és kutatók ideális találkozási helye Debrecenben.

Idén nyáron elindul az ország egyik legmodernebb inkubátorháza, a Debreceni Innovációs Központ építése, ahol az elméleti kutatásoktól egészen a prototípusgyártásig juthatnak majd el a projektek. A koncepció a BORD Építész Stúdió tervezésében valósul meg, akik az Innovációs Központot egy jól szervezett polc képéből bontották ki. A kutatásokat, vállalkozásokat és egyéneket összekapcsoló épület átlátható, funkcionális rendszerét akár az információs társadalom jelképeként is értelmezhetjük.

Debreceni Innovációs Központ - forrás: BORD Építész Stúdió

Egyszerűség, flexibilitás és innováció teljes harmóniában - ezek a debreceni egyetemi ipari parkban épülő Innovációs Központ hívószavai, mely egyaránt start-up cégek, kutatók otthona lesz, de mellette az egyetemi élet fontos találkozási pontja is, ahol az elméleti kutatásoktól a prototípus-gyártásig juthatnak majd a projektek. Az egyetem innovációt és vállalkozói szemléletet megalapozó komplett fejlesztése a kormány és az egyetem közös célja volt. Az oktatás, a kutatás és a vállalkozások egy helyre csoportosításától befektetéseket, illetve élénkebb gazdasági növekedést remélnek.  

A bő 5000 négyzetméteres, háromszintes épület maga is innovatív: az alsó szint a laboré és a műhelyé, középre kerül a közösségi innovációs „piactér” - étkezővel, pihenőkkel, tárgyalókkal és coworking területekkel -, míg az irodákat a felső szintre helyezték. A központ mellett hosszanti irányban két mesterséges dombot emelnek, melyekben a gépészet és kerékpártárolók kapnak helyet. A koncepció megalkotásánál fontos szempont volt a nyitottság, melyet a bentről kifutó fa tartószerkezettel és üveghomlokzattal ért el a BORD Építész Stúdió. Egyszerű kialakítása ellenére az épület egy kisváros struktúráját idézi.

A koncepció kulcsfontosságú eleme a zsibongó emberektől, állandó mozgástól éllettel teli "piactér" vagyis a középső szint. Ez a megérkezés és a találkozások helye, ezért az épületnek nincs egyetlen, kitüntetett helyen lévő lépcsőháza. A hálózatszerű alaprajzi rendszernek köszönhetően bármely szabad rasztermezőben kialakítható lépcső, a vertikális közlekedés így szintenként különböző helyekre lett pozícionálva, mely megkerülhetetlenné teszi a „piactéren” való áthaladást. A rugalmasság nem csak a szerteágazó tevékenységek miatt fontos, hanem mert a funkciók és velük az igények időben is változnak.

Debreceni Innovációs Központ - forrás: BORD Építész Stúdió

Környezetvédelem, felelős gondolkodás

Az épület tartószerkezetét úgy alakították ki, hogy alkalmazkodjon a különböző funkcionális igényekhez. Az üzemként működő földszinten a gyártástechnológiai követelményeknek megfelelően vasbeton szerkezetek adják a szilárd alapot a felső két emelet könnyűszerkezeteinek. Felfelé haladva egy áttört héjszerkezet mögé fa tartóvázat terveztek, az eltérő funkciókat a megújuló építőanyagra való váltással fordítva építészeti nyelvre. Az új épület ugyanakkor a környezet védelmére, a felelős gondolkodásra is felhívja az egyetemi város lakóinak figyelmét. A központban elhelyezett installációkat és belső akusztikai felületeket az egyetemi polgárok maguk gyártják majd le, a kampusz területén keletkező szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladékból.

Innovatív gépészeti megoldások szavatolják a fenntartható és környezetbarát épületet: a belső komfortot levegő-víz hőszivattyú, és hővisszanyerős szellőzés biztosítja, míg a hőszivattyúkat napelemek látják el energiával. Mindezek révén egy mérnöki szemléletű, flexibilis és innovatív koncepció jött létre, amely egyszerre képes a funkciót és a gazdaságosságot szolgálni.

Az innovációs központ hallatán egy jól szervezett polc jutott az eszünkbe, amilyeneket egy garázsban találni az autó mellett - meséli Bordás Péter vezető tervező a koncepcióról. - Egy hatalmas polc, rajta számos doboz, mindegyik egy-egy érdekességet rejt: találmányokat, bámulatos műszereket. Így képzeltük el milyen lehet egy innovációs központ, ahol különböző start-up cégek őrült tempóban egymást váltva, helyet cserélve mozognak ezen a különleges polcon.

Az Innovációs Központ kiviteli terveinek készítése folyamatban van, a terület előkészítése a következő hónapokban kezdődhet el, a kivitelezői közbeszerzési eljárás pedig 2019 nyarán indulhat.

Adatok

felelős tervező: Bordás Péter

építészek: Lente-Papp Linda, Lente Kálmán Artúr, Angi Ágota Melinda, Fábry András, Mezősi Zsolt, Méhes Andrea

látványterv: Ölbey Zoltán

animáció: Mayer Tamás, Ertsey Donát Áron

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó cikkek

Az Archiko stúdió új építész műterme Debrecenben

Az Archiko stúdió új építész műterme Debrecenben

Kovács Péter tökéletes, lírai formában beszél mindarról, amit az építészet kapcsán mondani lehet.

Alison Brooks Architects\' landmark installation

Alison Brooks Architects\' landmark installation

Alison Brooks Architects presents landmark installation ’The Smile’ for London Design Festival. 

New building of Lambeth Palace Library

New building of Lambeth Palace Library

Wright & Wright Architects unveil plans for first new Lambeth Palace building for 180 years.

Hirdetés