Hirdetés

Hullámok nyoma

A TAO iroda hullámok nyomát őrző, cikcakk formájú épülete páratlan tengerparti kilátást nyújt.

Kína egyik legbefolyásosabb és legaktívabb kortárs építészirodája, a pekingi Trace Architecture Office (TAO) a Sárga-tenger partján, Rongchengben adta át új, szaggatott formájú épületét. A Hua Li építész által alapított iroda hitvallását híven tükrözi a kortárs Cikcakk, amit a természetbe illő, annak jellegzetességeit, kulturális és környezeti összefüggéseit tiszteletben tartó projekt keretein belül valósították meg.

 

 

A 160 m hosszú építményre nézve az az érzés keríti hatalmába a látogatót, hogy azt az apály során visszavonuló hullámok hagyták így, a nedves homokéhoz hasonló mintázattal, vagy esetleg valahogy beszorulhatott az öböl partfalai közé, és az adta ki e többszörösen megtört formát.

 

 

A cikcakk kialakítás előnye, hogy azon átsétálva a tenger mindig más és más nézőpontból, filmszerűen játszódik le a szemünk előtt. Vegyes domborzata a part menti falvak és a tengeröblök váltakozását juttatja eszünkbe. Az épület dinamikus szerkezete nyugaton a földből nő ki, majd keletre elnyúlva, a táj meghosszabbításaként fölénk magasodik, hogy a partszakasz végén panorámás kilátóként funkcionáljon.

 

 

A TAO építészei könnyűbetont használtak az építkezés során, ami hozzásegítette őket ahhoz, hogy nehéz és tömör hatást érjenek el. Fürdők, kávézó, éttermek, és más, a tengerparti kikapcsolódást segítő lehetőségek rejtőznek a falakon belül és azokon túl, a félig nyitott köztereken is.

 

 

A zárt épülettömb a funkciók változásával fokozatosan nyílik meg, a fürdők intimitásától az éttermek pezsgő hangulatú part menti teraszai felé. Ezeken keresztülhaladva a látogató is fokról-fokra hátrahagyja terheit, hogy végül elérje a méltán vágyott teljes kikapcsolódást.
 

 

Trace Architecture Office (TAO) Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: designboom

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hullámok nyoma

Hullámok nyoma

A TAO iroda hullámok nyomát őrző, cikcakk formájú épülete páratlan tengerparti kilátást nyújt.

Átadták az idei Ybl-díjakat

Átadták az idei Ybl-díjakat

Erhardt Gábor, Erő Zoltán, Fernezelyi Gergely DLA, Lente András és Szőke László kapott elismerést.

Hétemeletes iroda és elegáns nemzetközi szálloda egy épületben

Hétemeletes iroda és elegáns nemzetközi szálloda egy épületben

A Radisson Hotel Budapest BudaPart szállodát a Radisson Hotel Group nemzetközi szállodalánc üzemelteti majd.

Nincs találat!

Hirdetés