Hirdetés

Az építész iskolájának volt tanítványai vásárolták meg.

A korábbi tulajdonosok le akarták bontani, most azonban úgy néz ki, jó kezekbe került az arizonai Phoenixben lévő ház: a vevők, Jim Benson üzletember, Bing Hu és Wenchin Shi építészek mindhárman Frank Lloyd Wright scottsdale-i iskolájában, a Taliesin Westben végeztek, így valószínűleg pontosan tudják a ház felbecsülhetetlen eszmei értékét. Ennek szellemében  a házat régi pompájában szeretnék helyreállítani, megőrizve a jellegzetes, Wrightra jellemző stílusjegyeket.

Az értékesítést lebonyolító Sotheby’s munkatársa elmondta, hogy az elmúlt években sok házvételi ajánlatot visszautasítottak, mert a vevők mindegyike le akarta bontani az épületet, hogy aztán építsen egy újat a telken.

Fotó: Tom Tingle/The Republic
A 2500 négyzetméteres betonházat 1952-ben tervezte Wright a fiának és menyének, az utolsó alkotásainak egyike. David és Gladys Wright halála után azonban a családtagok a spirális szerkezetű ház eladása mellett döntöttek. Először egy ingatlanfejlesztő cég vásárolta meg, amelyet egyáltalán nem érdekelt a ház történelmi és építészeti jelentősége, a ledózerolás mellett döntött. Tervéből azonban nem lett semmi, mert az építészeti és örökségvédelmi szakma képviselői fellázadtak, így inkább gyorsan továbbadott az épületen.

A következő tulajdonos - szintén egy ingatlanfejlesztő - ígéretet tett arra, hogy az épületet Wright munkássága jegyében állítja helyre, de ez sem jött össze. Szerette volna ugyanis megtoldani az épületet egy kerti pavilonnal és egy föld alá süllyesztett múzeummal, amely azonban a környéken lakók ellenállásán elbukott, így a ház újra az aukciós ház eladó ingatlanjai közé került. 

Tanulva a korábbi esetekből, a Sotheby’s egy olyan vevő megjelenését várta, aki megőrzi az utókornak Wright hagyatékát. A beszámolók szerint az új tulajdonosok Wright eredeti tervei szerint végzik el a renoválást, így kap a ház egy új réztetőt is.

Forrás: The Guardian
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A természet és a megújult ember a fő irányvonal Casa Luziában

A természet és a megújult ember a fő irányvonal Casa Luziában

A mexikói építésziroda egészen Nietzscheig nyúlt vissza.

Egzotikum a Káli-medencében
  • 2019-05-10 14:00
  • Deco

Egzotikum a Káli-medencében

Amikor a rusztikus stílus eggyé válik a Baliról és Jáváról származó fa és rattan bútorokkal: a Káli Home-ban jártunk, Kővágóörsön.

Zseniális kis házé lett a legrangosabb svéd építészeti díj

Zseniális kis házé lett a legrangosabb svéd építészeti díj

Egy bájos, kis léptékű családi ház nyerte el Svédország legrégebbi, legnagyobb presztízsű építészeti díját, noha olyan nagy név is a jelöltek közt szerepelt, mint a Bjarke Ingels Group.

Hirdetés