Tető a házon, jöhetnek az ablakok és indulhat a szigetelés... Az építészeti fotós házat épít – tízrészes sorozat az alapozástól a kész házig a Pyxis Nautica és a WOOD IS MORE közreműködésével. Kövessétek velünk egy álom megvalósulását!

Egy kicsit fellélegezhettünk, amikor tetőt láttunk a házon és nagyon mosolyogtunk, miután megcsillant a ház közel végleges formája, ahogy felkerültek a terasz vasszerkezeti elemei. Az álom kezd teljes formát ölteni.

Én Jaksa Bálint építészeti fotógráfus vagyok, és ez a mi házunk építésének története.
 

Épp esős időszak volt, amikor a srácokkal a cserepeket vártuk a tetőre; mindannyian fohászkodtunk a sikeres befejezésért. Azért is izgultunk, hogy a ház legmagasabb pontjáról mindenki épen távozzon, és azért is, hogy vízhatlannak tudjuk a jövőbeni otthonunkat, hogy ne kelljen kisebb tavakat lapátolni a belső terekből. Májusi eső állítólag aranyat hoz. Végül nem hozott, de kalandos volt az a pár nap – mindenki együtt izgult.
 


Ahogy korábban már említettem, a házunkra nem a hagyományos módon került tető. Elképzelésünk vagy igényünk nem is volt igazán e téren, a cserepek színéről beszéltünk inkább párszor, aztán az építészünknek hála, végül a tető is CLT panelekből készült és az emeleti belső terekben az átlagosnál nagyobb belmagasság mellett láthatóak maradtak a ház fedésének vonalai. Meseszép látvány és mivel nincsenek az emeleten hatalmas terek, ezért a fűtés sem fog  elvileg nagyobb gondot okozni. 

A tető elemei az előző részben olvasható/látható módon kerültek a helyükre, így nagyobb ács munkálatok nélkül „csak” fedni kellett a szerkezetet. A vízzáró- és a szigetelő réteg az ácsolt tetőszerkezet nélkül került a panelekre, majd ezt követően a cseréptartó lécezés és végül maguk a cserepek is felkerültek a kisebb kiegészítőkkel. Ekkor jöttek azok a bizonyos esős napok, a környék egyik legcsapadékosabb időszakát éltük, de szerencsénkre mindez a tetőlécezés közben volt, amikor lényegében már védett volt a ház, de azért sokkal nyugtatóbb volt látni, amikor már teljes egészében felkerült az antracit színű cserép is a tetejére. Ennek kapcsán került a ház még korábban a Terrán (mely a cserepek márkája) építészeti versenyébe, ahol a Pyxis Nautica által megálmodott terv a 2. helyezést érte el a látványtervek alapján, és ha elfogultságomat vissza is tudnám fogni, a kész háznak is minimum dobogósnak kellene lennie.
 


Egyik kalandot a másik után éljük meg végig az építkezés szürke házköznapjaiban is. Ahogy felkerültek a cserepek pár napra rá már jött is a következő a vasszerkezetek érkezésével. A karácsonyt is kevésbé vártam gyerekkoromban, mint ezt a pillanatot, amikor élőben nézhettük végig, ahogy daruzással, emelésről-emelésre mutatja meg magát a ház végleges formája. Aznap egyszerre érkeztek meg a fenti teraszunk tetővonalat folytató vasszerkezetek elemei, és a földszinti terasz fedése. Minden meseszép horganyzott acélból, már csak némi bádogozás és a bordás faborítás hiányzik róla. 

A terasz elemei a három oldal három emelésével a helyére is kerültek. A WOOD IS MORE csapat lakatos kollégája helyezte fel a „csúcsdíszt”, amikor a három nagy elemet is egymáshoz- és felhegesztette a fenti terasz kis előtetejét tartó összekötő idomokhoz. Mivel ez az elem fut végig a homlokzati szigetelés függőleges vonalával, így oldalról és felülről is rögzítették jó pár hatalmas csavarral a CLT szerkezethez. Még mindig hihetetlen látni, hogy milyen erős anyagokkal fogják össze a házat a hagyományos tégla-malter kapcsolat helyett. A 20 cm-nyi csavarok elképesztő erőket tartanak kordában.
 


Le sem állt a darus kocsi; következett az alsó terasz fedésének szerkezete, az előtető helyére emelése. Emlékszem, amikor tervezés közben elképzeltük, ahogy a gyerekkel-családdal-barátokkal egy kellemes nyári estén vagy akár egy esős délutánon minden kérdés nélkül kint ülünk, éppen ezért a terasz mérete egy kisebb szobával lett egyenlő, miközben az átlátszó polikarbonát fedés még be is engedi a napot a nappaliba, az alján, a szerkezetet rejtő bordás fa borítás pedig gyönyörű játékos fényeket teremt. Maga az előtető egy egyszerű szerkezet, de statikailag mégis volt benne kihívás – rögzítő elemei is felültek a terasz tetejére és a ház oldalához is kapott pár vízszintes rögzítést. A végső tartást a látványképen is látható sarkához rögzített feszítő pálcától kapja, mivel az építészünkkel egyeztetve nem szerettünk volna alatta oszlopos alátámasztást. Teljesen lebegő előtető volt a cél, ami rizikós vállalásnak tűnhet, de esztétikailag fontosnak éreztük ezt a megoldást. 

Ezt követően végül megkezdődhet majd a ház szigetelése, így lesz már mihez igazítani pontosan a korábban kitalált struktúrát, de annak befejezéséhez még meg kell érkezzenek az ablakok, hogy a srácok tűpontosan szabhassák az anyagokat. Ha ez meglesz, már teljes tömegében érezhetjük majd az egész házat – a 20 cm-es szigetelés húsosabbá teszi a filigrán CLT falakat. Az előző részben még mondhatni csupaszon mutatta meg magját a ház, a folytatásban a szigeteléssel aztán egy időben kezdenek majd a további szakági kollégák, és jön a ház elektromos- és gépészeti szerelése.
 

 

Ház a tónál című sorozat eddig megjelent cikkeit erre a linkre kattintva olvashatjátok.
 

Jaksa Bálint | Web | Facebook | Instagram
Pyxis Nautica | Web | Facebook | Instagram
WOOD IS MORE | Web | Facebook | Instagram


 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ház a tónál 8. rész – Felcsillant a fény

Ház a tónál 8. rész – Felcsillant a fény

Beltéri ajtók, lámpák, pasztellszínű falrészletek – a házból hamarosan otthon lesz... Az építészeti fotós házat épít – tízrészes sorozat az alapozástól a kész házig a Pyxis Nautica és a WOOD IS MORE közreműködésével. Kövessétek velünk egy álom megvalósulását!

Insight_ Az építészeti fotó a fotósok szemével | Jaksa Bálint

Insight_ Az építészeti fotó a fotósok szemével | Jaksa Bálint

Új perspektívák, kooperáció az építészekkel...

Ház a tónál 7. rész – Lassan felnő a kicsike

Ház a tónál 7. rész – Lassan felnő a kicsike

Új szín, új esztétikai megoldások, előtétfalak és még sorolhatnánk! Mindig vannak újabb meglepetések, miközben a ház épül és szépül... Az építészeti fotós házat épít – tízrészes sorozat az alapozástól a kész házig a Pyxis Nautica és a WOOD IS MORE közreműködésével. Kövessétek velünk egy álom megvalósulását!

Hirdetés