Harmóniában az univerzummal

Faház az Óriás-hegységben.

A csehországi Óriás-hegység (Krkonoše) zord, vadregényes tájában megbújva épült fel ez a kortárs ház, melyet egy jó barátja és annak családja számára tervezett Zdeněk Fránek építészirodája. A cél egyértelmű volt: egy építészetileg letisztult, modern épület megalkotása, ami látványosan kapcsolódik természetes környezetéhez. 

A tervezés során az építészek ugyancsak kellő figyelmet fordítottak egy, már meglévő épület jellegére, ami emberemlékezet óta áll egymagában ezen a természetvédelmi területen. A szigorú előírások és az építész érezhető felelősségtudata egyaránt meghatározták az épület méretét, valamint, hogy az új ház tükrözze az Óriás-hegyen álló másik ház építészeti jellegzetességeit. Ezen felül – a megrendelő kérésének megfelelően – törekedtek a belső tér kifinomult, nagyvonalú kialakítására, egy olyan atmoszféra megteremtésére, ami nem mindennapi, mégis letisztult, egyszerű. 

Az épület tervezésénél meghatározó tényező volt, hogy egy lejtős telken épült. A kocsibeálló és a főbejárat az épület felső részének első szintjére került. Ugyanezen a szinten található a hatalmas közösségi tér és a fő hálószoba. Az alagsori szintre még három hálószoba került, melyek mindegyike egy fedetlen teraszra és egy szabadtéri medencére nyílik. A tetőtér egyterű helyisége egy nagyobb, téglalap alakú, üvegablaknak köszönhetően jut több fényhez, ami ugyancsak izgalmasan egészíti ki az épület külső építészeti jegyeit. Az első szinti nagyvonalú terasz üvegfelületének finom mozgalmassága ugyancsak hozzájárul az épület karakterességéhez.

A völgyre néző hátsó front hatalmas üvegfelületei izgalmas betekintést nyújtanak a ház belső struktúrájába, dinamikájába. Míg a házat kívülről meghatározzák a falakat és a tetőt borító, az idő múlásával felvállaltan öregedő vörösfenyő lécek, a belső terek harmóniáját a fehér falak és a padló egyszerűsége, a minimalista berendezés határozzák meg. A házat hőszivattyú fűti és a tulajdonosok a jövőben szeretnék még napkollektorokkal és egy üvegházzal is bővíteni.  

Az alagsor vasbetonból készült, míg a felső szintek fából, az egész épületet pedig vörösfenyő lécek borítják, amitől az épület természetközeliséget, letisztult esztétikát sugároz. A fényesen vakító havas tájban a ház falain megjelennek a környező fák árnyékai, akár egy festővásznon. A lakók személyiségét, igényeit tükrözve, a belső terekben is inkább az egyszerűségre törekedtek.  

„A letisztultság az ilyen házak belsejében lehetővé teszi a gondolatok áramlását, kiemeli az ott lakók személyiségét és intellektusát, akik saját maguk töltik meg a teret és jelölik ki annak funkcióit – mondta el Zdeněk Fránek.

„Tapasztalatom szerint erős személyiséggel rendelkező emberek szeretnének maguknak ilyen típusú házat, olyan emberek, akiknek megvan az elképzelésük arról, hogy mit szeretnének az életben, hogy hol van a helyük a világban, és melyek azok az értékek, amiket ők és családjuk képvisel. Az ilyen jellegű házakat művészi szépség, az öregedés művészete és a természettel való összeolvadás jellemez. Egyfajta harmóniát fejez ki az univerzummal. Azt sugallja, hogy lakói értik, hogy semmi sem tart örökké, de ugyancsak a jelen pillanat egyszeriségét és visszahozhatatlanságát is” – mondta el Zdeněk Fránek, aki amellett, hogy 1989 óta vezető tervezője saját irodájának, 2012. és 2018. között a Technikai Egyetem Liberec dékánja volt. 

Stúdió: Fránek Architects
Vezető tervező: Zdeněk Fránek
Helyszín: Krkonoše, Csehország
Tervezés éve: 2016
Megvalósulás éve:  2018
Nettó alapterület:  376 m2
Telek mérete:  639 m2




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fekete faház, ahol egyetlen formába öntöttek mindent

Fekete faház, ahol egyetlen formába öntöttek mindent

Maszkulin "madáretető-házikó" a cseh Mjölk architektitől.

Kedvencek temetője lett egy cseh hidegháborús bunkerből

Kedvencek temetője lett egy cseh hidegháborús bunkerből

A kisállatok ráadásul nem mindennapi körülmények között léphetnek az örök vadászmezőkre.

Modern építészeti megoldásokkal újult meg Csehország második legjelentősebb középkori vára

Modern építészeti megoldásokkal újult meg Csehország második legjelentősebb középkori vára

Ilyen lett Helfštýn várának felújított reneszánsz palotája.

Hirdetés