Amikor barátok kollaborálnak a tervezésen

A San Franciscó-i Silver Lining House-t úgy tervezték, hogy lakói figyelemre méltó bútor- és művészeti gyűjteményének bemutatóhelyéül, valamint munkájuk laboratóriumaként szolgáljon. A projekt a Mork-Ulnes Architects és a tulajdonosok, Bruce Damonte építész-fotós és Alison Damonte belsőépítész közötti hosszú távú együttműködésének és barátságának az eredménye.

 


Az épület San Francisco Bernal Heights negyedében található. Ez a dombos városrész az alapkőzetének köszönhetően a város nagy részével ellentétben túlélte a hírhedt 1906-os földrengést és tűzvészt. A katasztrófa után ráadásul virágzásnak indult a környék, hiszen bőséges földterület állt rendelkezésre ahhoz, hogy új házakat építsenek a kitelepítettek számára. Ebben az időszakban, 1908-ban épült az eredeti, Edward-korabeli ház.

 

 

„Már több mint 15 éve dolgoztunk együtt barátunkkal, Bruce Damonte építészeti fotóssal, amikor feleségével, Alison Damonte belsőépítésszel megkeresett minket, hogy újítsuk fel San Franciscó-i házukat. Már a kezdetektől fogva tudtuk, hogy izgalmas együttműködésnek nézünk elébe, amely érdekes egyensúlyt teremthet a mi reduktív hajlamaink és az ügyfelünk/barátunk túláradó és maximalista impulzusai között, akinek a stílusát mindig is csodáltuk” – mondta el Casper Mork-Ulnes. 

 


A sors fintora, hogy miközben már javában zajlott az újratervezés, 2017 karácsony estéjén tűz ütött ki az épületben. Bár ez a szerencsétlen eset a felújítás léptékének újragondolására kényszerítette a tervezőket, a házaspár célja ugyanaz maradt: egy olyan otthon megalkotása, amely a művészet és az inspiráció kapszulájaként tud funkcionálni. A ház külseje fekete színt kapott, nem pusztán a tűzre utalva, hanem inkább azért, hogy absztrakt háttért tudjon biztosítani a gazdag gyűjteményüknek.
 

 

„A ház arányai, a léptéke és a tömegalakítása a nyeregtetős szomszédoktól inspirálódott, amelyek a meredek, tipikus San Franciscó-i utcaképre feküdnek fel. A szándék az volt, hogy az új ház kitöltse azt az űrt, amelyet a tűz hozott létre” – tette hozzá Mork-Ulnes.

 

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mindörökké nyár
  • 2021-07-30 08:00
  • Deco

Mindörökké nyár

Tengerparti nyaralások emlékét idéző, belső tereiben mégis modern családi ház Solymáron.

Új hullám a Balaton partján, avagy családi nyaraló fából

Új hullám a Balaton partján, avagy családi nyaraló fából

A fával, mint építési anyaggal idehaza csak lassan barátkozunk, de a folyamat valós, és ez a ház is adhat neki egy löketet. 

Továbbszámlázhat az asztalos az otthonfelújítási programnál

Továbbszámlázhat az asztalos az otthonfelújítási programnál

A támogatás terasz kiépítésére, bővítésére is felvehető, és még a korlát is elszámolható.

Hirdetés