Hallgatói terv 2020: Mozgásoptimalizáló futónadrág

Sáska Dóra diplomamunkája

Sérülésmegelőzést támogató és mozgásoptimalizáló futónadrágot tervezett diplomamunkájában Sáska Dóra, a MOME Formatervező Tanszék hallgatója.

A tervező a Myorun elnevezésű koncepció készítésekor egy sérülésmegelőzést támogató és mozgásoptimalizációt segítő futónadrág tervezését tűzte ki célul, mely detektálja az izomcsoportok aktivitását, azaz az izmok mozgás közbeni be- és kikapcsolódását, illetve azonosítja a lábizmok esetleges aszimmetrikus működését a test jobb és bal oldalán.

A projekt első lépéseként Sáska végzett egy kutatást, mely a futók személyes biztonságát és biztonságérzetét befolyásoló tényezőket, a futótevékenységet végzők igényeit, illetve szokásait vizsgálta.

A felmérés során kiderült, hogy a sportolók kisebb hányadát éri külső fenyegetettség (a megkérdezettek 16,6 százaléka került konfliktusba kutyával és csupán három százaléka emberrel). A saját felkészületlenségből adódó sérülések száma sokkal magasabb (a válaszadók 53,3 százaléka már elszenvedett el ilyen jellegű sérülést). A tervezés során az alkotó ezért az utóbbi problémára fókuszált.

A futómozgásban résztvevő izomcsoportok működésének detektálása az öltözékbe integrált felületi EMG (elektromiográfiás) szenzorok által valósul meg. A mérő modulok tápellátása a hátsó derékpánton elhelyezett központi komponens segítségével zajlik. Az elektronikai vázat alkotó nyomtatott áramköröket a wearable technológia területre fejlesztett rugalmas kábelek kötik össze. A komponenseket a textil külső oldalára illesztett mechanikai védelmet és vízállóságot nyújtó burkolatok védik.

A ruházat használat közben vizuális- vagy audio visszajelzés helyett lokális rezgések által informálja viselőjét, ezzel megakadályozva, hogy biztonsági kockázat jelentve elvonja a futó figyelmét a tevékenységéről.

A futónadrágot kiegészítő mobilapplikáció használata a futást megelőzően, illetve a mozgást követően ajánlott. Az applikáció segítségével a felhasználók elemezhetik az öltözék által rögzített adatokat, illetve a bemelegítéshez és a levezetéshez szükséges gyakorlatokat ismerhetnek meg, a helyes futómozgás elsajátítása mellett.

Témavezető: Keszei István
Elméleti konzulens: Berky Tamás
Belső opponens: Kárpáti Judit Eszter

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Budapest Evezős Egyesület telephelyének fejlesztési lehetőségei

A Budapest Evezős Egyesület telephelyének fejlesztési lehetőségei

Az építészeti koncepció meghatározó eleme a környezettel való szoros kapcsolat.

Amikor a futás és az építészet egybeolvad

Amikor a futás és az építészet egybeolvad

Tóth Adrienn diplomamunkájában arra kereste a választ, hogyan fejezhetné ki a természetben való futást építészeti-tájépítészeti eszközökkel.

Így lesz az elektromos vezetékből menő ruha

Így lesz az elektromos vezetékből menő ruha

Az alkotó kiment a hulladékudvarba, összeszedte a kábeleket és elkészítette a diplomamunkáját.

Nincs találat!

Hirdetés