Hirdetés

Az Oatly új székhelye 

A népszerű svéd alternatív tej márka, az Oatly nemcsak a termékük szempontjából, hanem építészeti kérdésekben is progresszív. Az új székházukat a malmöi kikötő egyik elhagyatott hajógyárában alakították ki, újrahasznosított és fa szerkezeti elemek kombinálásával. Egy „INDUST-REUSE” projektnek lehetünk szemtanúi: az egykori ipari funkció bár megszűnt, egy új termék, a zabtej gyártása vette át a helyét.
 

Malmö kikötője az elmúlt 20 évben nagy átalakuláson megy keresztül. Az egykori ipari terület lakó-, iroda- és egyetemi negyeddé változik. Az új helyiségek egy része a 20. század elejéről származó, felújított hajógyári csarnokokban kap helyet, míg mások a második világháború után épült nagy acélcsarnokok helyére épülnek. Az épületbontások során az anyagokat típus szerint szétválogatják és egy anyagbankban katalogizálják. Ezeket aztán később újrahasznosítják, mint itt, az Oatly új épületében is.


A környék revitalizációs erőfeszítéseit sokáig a régi Kockums hajógyár akadályozta, amely elvágta a városközpontot a fejlesztésen átesett területektől. Ez az épület kapott most új életet, az Oatly megbízásából, a Kjellander Sjöberg építész stúdió tervei alapján.

Az 1910-ben épült csarnoknak egy korábbi tűzvész miatt már nem volt tetőszerkezete, az egyik hosszanti fal pedig olyan rossz állapotban volt, hogy le kellett bontani. A régi acél tetőgerendák helyett most egy faszerkezet fedi a csarnokot. Az Oatly meg akarta őrizni az eredeti tágas térérzetet, ezért az új irodaszinteket nagy fapolcokként helyezték el a csarnokban. Egyesek a saját támasztékukon állnak, míg mások a régi acélszerkezeten nyugszanak, anélkül, hogy a külső falakhoz érnének. A faelemek között többszintes, nagyméretű tetőablakokkal ellátott üres terek engednek napfényt a földszintre.
 


A műemléki védettségű északi és déli nyeregtetős homlokzatot belülről pórusbetonnal, míg nyugati oldalon egy újrahasznosított téglából készült burkolatréteggel szigetelték. A keleti homlokzatnak egy bontott téglákból készült, strukturált burkolat ad történelmi patinát, miközben a nagyméretű, téglalap alakú ablakai és az előregyártott szálerősítésű betonból készült párkánya arra utal, hogy az épület ezen oldala kortárs alkotás.

Az újrahasznosítás legfeltűnőbb példái a vörösre festett acélgerendák, miközben a közlekedőfolyosók mentén és a tető fölé nyúló fő műszaki helyiségben található fémlemez burkolat is a Kockums gyár lebontott épületeiből származik. Ugyanez vonatkozik a nagyméretű függesztett lámpatestekre is, amelyek új fényforrásokkal felszerelve hozzájárulnak a belső tér gyári hangulatához. 


Forrás: Detail

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Reuse projekt nyerte a Pirán Építészeti Díjat

Reuse projekt nyerte a Pirán Építészeti Díjat

„Elismerjük, hogy a meglévő épületek újrahasznosítása az építészeti kultúra központi eleme”

A kínai cementgyár futurisztikus tetőbővítéssel éled újra

A kínai cementgyár futurisztikus tetőbővítéssel éled újra

A váz megmarad, a tető kibővül

Mexikói textilgyárból co-manufaktúra | INDUST-REUSE

Mexikói textilgyárból co-manufaktúra | INDUST-REUSE

Egy organikus átalakulás Mexikóvárosból

Hirdetés