Fából vaskarikát eddig talán még a mesékben sem sikerült létrehozni, földből házak nyomtatása azonban többé már nem akadály.

bolognai-milánói Mario Cucinella Architects (MC A) és a 3D nyomtatás mestere, a WASP összefogott, és létrehozta a nyersföldből (agyag és különféle természetes adalékanyagok keveréke) alig 200 óra alatt megteremthető, fenntartható otthonok prototípusát. A TECLA házak teljesen természetes és 100%-ban újrahasznosítható anyagból, karbon-semleges eljárással készülnek. Az olaszországi Massa Lombarda (Ravenna) településen álló, habcsók formájú épületek nyomtatásához mindössze több, egymással összehangolt 3D nyomtatóra és a hipoallergén, sokoldalú nyersföld keverékére van szükség.

 

 

A TECLA a két fő alkotóelem angol elnevezéséből létrehozott mozaikszó: TEChnology (technológia) és CLay (agyag). Az egyik legősibb építőanyag, a kiváló tulajdonságokkal rendelkező nyersföld a digitális átformálás révén jut el építési értékének maximumára. A létesítmény kettős kupola szerkezete formálja meg a tetőt, és a burkolatok szerepét is átveszi – ezzel minimalizálja az anyagszükségletet, valamint leegyszerűsíti és felgyorsítja a gyártás folyamatát.

 

 

A 3D nyomtatás a gyakorlatban jó ideig csak különálló elemek gyártására koncentrált. A WASP rendszere ma már olyan módosított szoftverrel üzemel, amely képes összehangolni a különféle mozgásokat, és kiküszöbölni a nyomtatókarok esetleges ütközéseit. Ez a moduláris és összetett rendszer bármely designhoz hozzáigazítható, ami lehetővé teszi e technológia használatát akár jóval bonyolultabb projektekben is. „Minden egységnek egy 50 négyzetméteres nyomtatási területe van. Ez változatos formájú, független lakóegységek gyártását teszi lehetővé – akár néhány nap alatt” – mesélik a fejlesztők.

 

 

A TECLA különlegessége, hogy alig 200 órányi nyomtatással, 7000 gépi kóddal, 350 darab 12 mm vastag és 150 km hosszú rétegből, 60 köbméter nyersföldből és átlagosan 6kW-nál is kevesebb energiafelhasználással készült. A szerkezet alapját a fazekas darázs iszapfészke ihlette. További fejlesztéseket és fenntarthatósági szempontokat előtérbe helyezve a jövőben még hatékonyabb és stabilabb élőhelyek teremthetők e prototípus nyomán.

 

 

Mindez „paradigmaváltást jelent az építészet területén, hiszen úgy elégíti ki az emberi szükségleteket, hogy közben a Föld érdekeit sem szorítja háttérbe. Itt a föld jelenti a választ a Föld kérdéseire. Ez egy olyan együttműködés, ahol az érző építészet az új technológiák alkalmazása révén válik egységes valósággá” – összegzi gondolatait az építészstúdió névadó alapítója, Mario Cucinella.

 

 

 

Mario Cucinella Architects | Web | Facebook | Instagram
WASP | Web | Facebook | Instagram

 

 

 

Forrás: ArchDaily

 

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Gömbaházakban laknak

Gömbaházakban laknak

Fából vaskarikát eddig talán még a mesékben sem sikerült létrehozni, földből házak nyomtatása azonban többé már nem akadály.

Párbeszéd a szakrálissal

Párbeszéd a szakrálissal

Santa Maria Goretti templom, Mormanno, Olaszország.

Lantos Múzeum Pécs 2022

Lantos Múzeum Pécs 2022

Eredményt hirdettek a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának ötletpályázatán.

Hirdetés