Ha február, akkor íme egy újabb lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

A budapesti építészet speciális épülettípusát, a cour d’honneurös bérházakat ismertető hiánypótló könyvsorozat, az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötet egy-egy épülete 2022-ben az Octogon online-ra költözik – minden hónapban egy, a szerző, Mártonffy Melinda által kiemelt előudvaros házat mutatunk be a két könyvből. Ezúttal az VIII. kerületi Magdolna utca 6/a. szám alatt található bérházat.

„A VIII. kerület szívében található eklektikus franciaudvaros bérház még mai romos állapotában is elvarázsolja az arra járót és felkelti az érdeklődését, hogy vajon ki és mi célból építtette, több mint száz év távlatában. Miért van ilyen kocsibejáró-szerű kapuja? A romantikus jellegű homlokzat egy izgalmas családi történet emlékét őrzi” – jegyezte meg Melinda.


Az épület története Mártonffy Melinda kutatása és megfogalmazása alapján:

A józsefváros sűrűjében megbújó kecses formájú franciaudvaros bérház 1910–1911-ben épült moóri Glattfelder Jakab kocsigyáros és felesége, Kovács Hermina megbízásából. A tulajdonosok a környéken több ingatlannal is rendelkeztek; a telekkönyvi betétlapokból kiderül, hogy 1889-ben a Mocsonyi családtól vásárolták meg a szomszédos telken álló földszintes lakóépületet (Magdolna utca 4.), illetve egy ideig a Magdolna utca 6.-os számú telek is teljes egészében az ő tulajdonukat képezte. Az utóbbi telek megosztására 1892-ben került sor, ekkor váltak meg a ma 6/b. szám alatti ingatlantól. Az így létrejövő 6/a. számú szűkös területre ifj. Holtzpach Nándor műépítész találékony alaprajzú tervet készített.

Holtzpach a ferdén levágott telekhatárhoz igazodva oldotta meg az alaprajz kialakítását, ezzel maximálisan kihasználva a telek adottságait. Az alagsor, magasföldszint és három emelet magas épület alaprajzi elrendezését a keskeny telekméret miatt csak aszimmetrikusan lehetett kialakítani, amivel alapvetően különbözik a Budapesten szokásos körülépített udvaros, függőfolyosós struktúrájú lakóházaktól. Az építész az alaprajz megtervezésénél a korabeli spekulációs bérházépítészet követelményeinek megfelelően igyekezett a lehető legtöbb lakást elhelyezni a házban. Leleményességének köszönhetően a szabálytalan alakú fél-telekre szintenként hat darab két- és háromszobás lakást tudott elhelyezni.
 Az udvarról megközelíthető főlépcsőházat helytakarékossági szempontból nem az utcai traktusba helyezte, hanem hátrébb tolta, ezzel az értékesebb utcafronti lakásokban több teret hagyott a szobáknak. A két lépcsőházból három-három lakás érhető el, az alagsorban műhelyek, a padláson mosókonyha és vasaló helyiség kapott helyet. Az épület eklektikus homlokzatképzése a szintek rangsorolásán alapul, az alagsor és a magasföldszint alkotja a „lábazati” szintet, mely egy romantikus vár bástya lezárását idéző övpárkánnyal különül el a többi szinttől.

Az emeleteket a sarokrizalitokon és a díszudvar mélyén lévő középtengelyben, vertikálisan finoman tagolt lizénák fogják össze, és az épület tetején íves vonalvezetésű oromfal koronázza meg. A lizénákat plasztikus babérkoszorúk, az íves pártázatokat pedig füzérek díszítik. A félköríves záródású kapubehajtó felett az 1909-ben I. Ferenc Józseftől nemesi címet kapott család címere látható. A füzérdíszítménnyel keretezett címerben a családfő foglalkozására utaló szimbólumok, kocsikerék és kerékgyártó szerszámok emlékeztetnek a ház egykori tulajdonosaira.
 


A család híres tagja, az építtetők elsőszülött fia, Glattfelder Gyula csanádi püspök, a Szent Imre kollégiumi hálózat alapítója. Izgalmas egybeesés, hogy a kollégium épületét kiegészítő, paplakásoknak épülő Bartók Béla út 15/a-c. szám alatti ikerbérházat a püspök igazgatósága idején a Katolikus Főiskolai Internátus Egyesülete szintén ifj. Holtzpach Nándor tervei alapján építette fel.
 

VIII. ker. Magdolna utca 6/a.
Építtető: Moóri Glattfelder Jakab és neje
Építész: ifj. Holtzpach Nándor
Épült: 1910–1911


Az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötetekről készült korábbi cikkeinket ITT és ITT olvashatjátok.

 

ARTEM/BOOKS | Web | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Székely Mihály utca 10.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Székely Mihály utca 10.

Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Logodi utca 6.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Logodi utca 6.

Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Vak Bottyán utca 1–5.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Vak Bottyán utca 1–5.

Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Hirdetés