Kiválasztották a 11.Európai Városi Közterületi Díj öt döntösét.

A The European Prize for Urban Public Space rendezvény 2022-es zsűrije idén július közepén 35 ország 326 projektjéből választotta ki a díjért versenyben maradó öt finalistát. A neves európai építészeti eseményt a Centre of Contemporary Culture of Barcelona (CCCB, Barcelonai Kortárs Kulturális Központ) szervezi. A 23 éve létező Európai Városi Közterület Díjat kétévente írják ki. Az eddig megtartott 11 díjazás során 2532 pályamű közül 19 díjat és 35 különdíjat ítéltek oda.

 

 

Az európai városok alapvető jellegzetessége az emberi lépték, a történelmi kötődés, a kompakt kialakítás és a változatos használat. Ebben a komplex rendszerben kulcsszerepet játszik a politikai, gazdasági és társadalmi hatások által formált kollektív találkozási helyszín, a jól megtervezett közösségi tér. Az esemény zsűrije az ilyen közterek létrehozásával, átalakításával, illetve helyreállításával kapcsolatos pályaműveket értékeli. Idén a 2018-2021 között befejezett projektekkel lehetett nevezni.

 

© 2021 OKRA landschapsarchitecten© 2021 Kristīne Majare

© 2021 Paul Steinbrück

© 2021 Geir Brendeland© 2020 BAU

 

A nemzetközi zsűri – Teresa Galí-Izard (ETH Zürich), Hans Ibelings (The Architecture Observer), Eleni Myrivili (antropológus, fenntarthatósági tanácsadó, Athén), Andreas Ruby (Svájci Építészeti Múzeum, Bázel), Paloma Strelitz (Patch, Assemble, London), Špela Videčnik (OFIS Ljubljana) – támogatásával a díj titkára, Lluís Ortega (UPC) az alábbi öt munkát választotta ki a végső megmérettetésre:

 

1. Catharijnesingel, Utrecht, Hollandia, 2020

OKRA | A Catharijnesingel csatorna helyreállítása megszünteti az utcát uraló járműforgalmat, helyette visszahozza a vizet a városba. A kerékpárosok és gyalogosok élettere bővül, a víz és a biodiverzitás növelésével javul a városi lét minősége is. A kiválasztott elemeket, a növényeket, burkolóanyagokat, utcabútorokat a környezet ihlette. A megteremtett egészséges mikroklíma fontos szerepet kap a klímaváltozás jelenlegi helyzetében.

 

© 2021 OKRA landschapsarchitecten© 2021 OKRA landschapsarchitecten© 2021 OKRA landschapsarchitecten

 

2. Flow, Brüsszel, Belgium, 2021

POOL IS COOL | Jozef Wouters ötven fiatal részvételével tervezte és építette meg a Flow szabadtéri uszodát Brüsszelben. Az építmény ideiglenes, de tökéletes találkozóhely, ahol a friss levegő és a víz élvezete várja a városlakókat. Szerkezete egyszerű, kivitelezése gazdaságos, modulrendszerű – ezt az aktív, egészséges közteret a vállalkozó kedvű lakosság képes önmaga megépíteni.

 

© 2021 Paul Steinbrück© 2021 Paul Steinbrück © 2021 Paul Steinbrück

 

3. Hage, Lund, Svédország, 2021

Brendeland & Kristoffersen építészek, Price & Myers | A rohamszerű urbanizációval veszi fel a versenyt a lundi katedrális kezdeményezésére kialakított köztér. Lebontott ipari épületek tégláiból épültek meg a három oldalról lezárt udvar falai Lund külvárosában. A telek tulajdonosa úgy gondol területére, mint valódi hortus inconclususra, és a hely hasznosítására, fokozatos fejlesztésére szabad kezet biztosít a lundi polgárok számára.

 

© 2021 Geir Brendeland© 2021 Geir Brendeland© 2021 Geir Brendeland

 

4. Saint Sernin tér, Toulouse, Franciaország, 2020

BAU (Joan Busquets, Pieter-Jan Versluys), MDP (Michel Desvigne), LEA, EGIS | A toulouse-i Saint Sernin tér átalakításáról szóló pályázat a város történelmi jellegét, hangsúlyozza, és emeli a fókuszba. Az egykor veszélyeztetett területről eltávolították az autókat, a közterületet korábban meghatározó fákat újraültették. A felhasznált anyagok szempontjából körültekintően jártak el, tiszteletben tartották a helyszín történelmi örökségét. A tér új élettel telt meg, és lehetőséget nyújt nagyszámú közönség befogadására is.

 

© 2020 BAU© 2020 BAU© 2020 BAU

 

5. „Sporta pils dārzi”, Riga, Lettország, 2021

Artilērijas dārzi (Tüzérségi kertek) | A nyilvános tér újraértelmezéseként egy elhagyatott telken városi közösségi kertet alakítottak ki Rigában. A projekt meghatározott palántasorok és köztes terek egysége, amit a teret használó városlakók töltenek meg élettel. Az így létrejött rendszer magába foglalja a természetet, és egy újraértelmezett, produktív, szociális-kulturális városi közösségi teret formál.

 

© 2021 Kristīne Majare© 2021 Kristīne Majare © 2021 Kristīne Majare

A projektek mindegyike üdítő újítás, amit szívesen viszontlátnánk akár saját környezetünkben is. A választás azonban nem egyszerű: a The European Prize for Urban Public Space zsűrije ez alkalommal sincs könnyű helyzetben. A nyertes nevét a CCCB a november 14-15. tartandó díjátadó ünnepségén hozza nyilvánosságra.

 

 

The European Prize for Urban Public Space | Web | Facebook
CCCB
 | Web | Facebook | Instagram

 

 

 

Forrás: CCCB

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Európa.Közterek.Díjak.

Európa.Közterek.Díjak.

Kiválasztották a 11.Európai Városi Közterületi Díj öt döntösét.

A garzonházak ikertornyai | Salgótarján modern építészete 1945-1990

A garzonházak ikertornyai | Salgótarján modern építészete 1945-1990

A várostest szekuláris katedrálistornyai

Tér és idő

Tér és idő

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház műemlék épületének megújítása 

Hirdetés