Hirdetés

Már néhány perc a reggeli fényben is jó hatással lehet a mentális egészségedre

Észrevetted már, hogy az első tavaszi napokon szinte lehetetlen nem jobban érezni magadat egy kicsit? Persze, hiszen ilyenkor a napfény elkerülhetetlenül belopakodik az életünkbe, ez az ősi kapocs pedig a természettel szinte azonnal felszabadítja a szervezetünkben a boldogsághormonokat. Ez a pozitív hatás nem csak népi tapasztalat, hanem tudományosan is igazolt tény: a napfény pozitív hatással van a szerotonin-termelésre, ami a jó hangulatunkért felelős hormon.Sötétben nem tudunk boldogok maradni

A természetes fény segít szabályozni a belső órádat, energikusabbá és kiegyensúlyozottabbá tehet, de a természettel való kapcsolódás egyébként is pozitív hatást gyakorol a mentális egészségedre, többek között csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit is. Az ökoterápiával (egy kezelési módszer, amely a természetben végzett aktív tevékenységeket foglalja magában) kapcsolatos kutatások például kimutatták, hogy ez a kezelési forma segíthet az enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedők tüneteinek enyhítésében azzal, hogy fizikai aktivitás és a természetben töltött idő előnyeit összekapcsolja. A természetes fénynek való kitettség segít szabályozni a szervezet természetes ritmusát, beleértve az alvás-ébrenlét ciklust, ami pozitív hatással van a mentális egészségre, fontos forrása a D-vitaminnak, amely pedig elengedhetetlen a jó mentális egészség fenntartásához. 

Az ilyen jellegű támogatásra pedig úgy tűnik, sajnos komoly szükségünk van: a VELUX friss kutatása szerint

a magyarok negyede gyengének vagy kifejezetten rossznak értékeli a saját lelki állapotát.

És mintha ösztönösen éreznénk azt, amit a tudomány is alátámaszt: a mentális egészség szempontjából az otthonunkban a legfontosabb tényezőknek a friss levegőt (78%) és a napfény mennyiségét (69%) tartjuk, mindkettő megelőz még olyan tényezőket is, mint például a privát szféra biztosítottsága (48%) vagy a kényelmes bútorok (40%). A VELUX felmérését kitöltők 88 százaléka azt mondta, hogy előfordult már vele, hogy különbséget észlelt a közérzetében, amikor olyan szobában töltötte az időt, ahol sok természetes fény van, egy olyan szobához képest, ahol kevesebb a természetes fény. 
 


Indítsd ragyogóan a napod!

Szerencsére a napfényt és a testmozgást sem nehéz becsempészni az életünkbe. Ortutay-Kovács Eszter mindfulness szakértő szerint már az is pozitív hatást gyakorol a testi-lelki egészségünkre, ha néhány perc meditációval vagy könnyű testmozgással indítjuk a napot, de ha mindezt a természethez kapcsolódva tudjuk elvégezni, akkor ezek a pozitív hatások megsokszorozódhatnak. A mindennapokban persze a legtöbbünknek nincs lehetősége, hogy egy erdei sétával indítsa a reggelét, de például az ablak előtt, a reggeli fényben elvégzett néhány napüdvözlet is segíthet beindítani a szerotonin-termelést, és jelzi a testünknek, hogy elkezdődött a nap, ideje éber, kreatív állapotra kapcsolnia.

A napfürdőben végzett gyakorlatokhoz a jóga különösen jó választás lehet, hiszen pozitív hatása bizonyított a stressz, szorongás és depresszió csökkentésében, az alvás javításában, a koncentráció fokozásában és az általános hangulat javításában. A természetben vagy akár az ablak alatt végzett napüdvözlet és más jógapózok fokozhatják a test és elme kapcsolatát, és elősegíthetik a nyugalom és a jólét érzését.
 


Energia és jó közérzet egész évre 

A VELUX több mint 80 éve tesz azért, hogy segítsen az élhető, egészséges és harmonikus otthonok kialakításában, ahol jól érezheted magadat, feltöltekezhetsz és gondoskodhatsz a mentális egészségedről is. 

Ha pedig nem csak fürdőzöl a fényben, de például jógázol is, még tovább növelheted a fény mentális jólétedre gyakorolt pozitív hatásait, fokozhatod a termelékenységet és a koncentrációt, ez pedig érezhető változást hozhat az életedbe – és minden nap megkaphatod azt a pluszt, mint a tavasz első napjain.
 


Forrás: sajtóközlemény / VELUX 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Otthon az erdőben | Velux (X)

Otthon az erdőben | Velux (X)

Családi ház Schremsben.

Tervezz napfényt a világba a VELUX Daylight Visualizer segítségével! (X)

Tervezz napfényt a világba a VELUX Daylight Visualizer segítségével! (X)

A felhasználóbarát program a VELUX Red Dot-díj nyertes felülvilágító ablakaival együtt új szintre emeli az építészeti tervezést.

Inspirálódjon a napfényből | VELUX (X)

Inspirálódjon a napfényből | VELUX (X)

Így formálhatják az építészek az emberek életét.

Hirdetés