Hirdetés

Közösséget teremtő buszmegálló Lengyelországban.

A poznani székhelyű lengyel Neostudio Architekci által tervezett alacsony téglatest alakú, betonárkáddal árnyékolt épület többfunkciós kommunális buszmegállóként működik a lengyelországi Wieleń városában. A beruházás fő célja egy nyilvános tér létrehozása volt, ahol a helyiek információkat gyűjtenek és osztanak meg egymással. A tervezés során nagy súlyt helyeztek a fenntarthatóságra.
 

 

A buszmegálló kávézóból, udvarból, teraszból és egy többcélú egységből áll, mindezt napelemes közvilágítási rendszer szolgálja ki. A létesítmény gasztronómiai és kommunális szolgáltatásokat nyújt, melyekből hiány van a városnak azon a részén.

Az árnyékolást nyújtó vasbeton fal mögött egy 75%-ban üveg, 25%-ban szálcement homlokzattal kialakított beltéri egység található, melyben a kávézó és az információs központ működik. A városi hőség enyhítése érdekében a betonépületet zöldtetővel látták el.

 

 

Mögötte vízáteresztő burkolatú közterületet hoztak létre, egy terasz és egy kavicsos udvar formájában. Az utcát és a kavicsos területet fal választja el, amely belülről szabadtéri rendezvények vetítővászonként szolgálhat, az utca felől pedig hirdetőtábla, amelyen közérdekű, illetve a terület történetét közlő információk jeleníthetők meg.

A projekt jó példa a kis léptékű, fenntartható, közcélú városi beruházásra.

 

Projekt: Bus Stop Education Community Center
Építészek:  Neostudio Architekci: Bartosz Jarosz, Paweł Świerkowski
Helyszín: Wieleń, Poland
Megvalósítás éve: 2019
Telekterület: 1 576 m2
Beépített alapterület: 298 m2

 

Forrás: Designboom

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy falatnyi street art

Egy falatnyi street art

Őrült étterem Lengyelországból.

Beton boltívek takarásában

Beton boltívek takarásában

Közösséget teremtő buszmegálló Lengyelországban.

Szocreálból op-art – sokkal jobb a túltermelésnél

Szocreálból op-art – sokkal jobb a túltermelésnél

Marta Adamczak, lengyel designer elkötelezett híve a már legyártott termékek helyreállításának, átdolgozásának és újrahasznosításának.

Hirdetés