A Budapest100 bemutatja: a ‘70-es évek

A KÉK - Kortárs Építészeti Központ 2024-ben is megrendezi a Budapest100 fesztivált. Ezúttal május 9-12. között a szakmai nappal és sétanappal bővített nyitott házak hétvégéjén a százévesek helyett az 50 éves házakat köszöntik a város későmodern örökségének bemutatásával.

 

A Budapest100 2024-ben a ‘70-es évek változatos épített örökségét tárja fel, keresve az ekkor épült házak értékeit és lehetséges jövőjét.

A város épületei ebből az időszakból is rengeteg érdekes történetet, felfedeznivalót rejtenek. Az évtized az építészeti útkeresés sokszínű korszaka volt, azonban ismeretlensége miatt még nem foglalja el megérdemelt helyét az építészetről való közgondolkodásban.

A közvélemény sokszor negatívan és rossz előképekkel fordul ehhez az időszakhoz, nemzetközi szinten azonban egyre több projekt foglalkozik a késő-modern építészet értékeivel és az örökség feldolgozásával a közép-európai régióban. Ezekhez a törekvésekhez is csatlakozik a program, amely egyben a KÉK Modern évadának egyik kiemelt eseménye.
 

A 2022-ben négynaposra bővített városi fesztivál népszerűsége után a nyitott házak hétvégéje ismét egy szakmai nappal és egy sétanappal gazdagodik. 2024. május 9-12. között a Budapest100 városszerte várja az érdeklődőket, hogy együtt fedezzék fel Budapest késő modern építészetét. Az ünnepelt házak korából adódik a különleges lehetőség, hogy ezúttal minél több olyan építész, tervező, kivitelező, lakó és intézményi dolgozó ossza meg személyes történeteit, akik jelen voltak az épületek születésénél, melyek egy egészen közeli perspektívát nyújthatnak ezekről a házakról, és alakíthatják a korszakról szóló közös gondolkodást.

Fotó: Fortepan, Sütő András örököseiVíztoronyház, Fotó: Fortepan, Horváth Péter


A szervezők – az eseményt megelőző több mint féléves kutatási folyamat és a programok során – például az kérdésekre keresik a válaszokat:

  • Milyen épített környezetben éltek a város lakói a hetvenes években? Mi maradt ebből mára? Milyen alternatív megoldásokkal lehetett volna élni akkor?
  • Hogyan tudjuk történeti kontextusában, de előítéletek nélkül vizsgálni a késő modern épületeket és örökségként kezelni őket? 
  • A modernizációs törekvések mellett hogyan viszonyultak a szakmabeliek a történeti örökséghez? Hogyan alakult az örökségvédelem ebben az évtizedben? 
  • Milyen kortárs válaszokat, megoldásokat látunk az egyes épületek vagy városrészek esetén ezekre a kérdésekre, kihívásokra? 
     
Víztoronyház, Foto: Fortepan, Faragó GyörgyFarkasrét mindenszentek plébániatemplom, Fotó: Samson Kinga


Farkasrét mindenszentek plébániatemplom, Fotó: Kovács Dániel


2024 májusában a Budapest100 bemutatja a korszak épületeit a lakótelepektől a szabadidőközpontokon át a korabeli kereskedelem ikonikus helyszíneiig. Egyúttal azt is feltérképezhetjük, hogyan változott egy-egy ház, utca, vagy környék, és hogyan alakul a sorsuk a bennük egykor és most élő közösségekkel együtt.

Az előzetes házlista már elérhető a Budapest100 honlapján a szervezők várják a programhoz csatlakozni kívánó lakók és intézmények  jelentkezését!

A Budapest100 ingyenes programjait önkéntesek és lokálpatrióták szervezik a házak lakóinak, illetve a részt vevő intézmények képviselőinek segítségével. Idén is várják az önkéntesek jelentkezését, amelynek részletei hamarosan a Budapest100 honlapján és Facebook-oldalán olvashatók.
 
KÉK Budapest100   Web | Facebook | Instagram

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Sokszínű örökségünk | KÉK Budapest100

Sokszínű örökségünk | KÉK Budapest100

A KÉK Urban Talks sorozatának következő eseménye, 2024. február 22-23-án kerül megrendezésre

Háztoborzás

Háztoborzás

2024-ben a ‘70-es években épült házak jelentkezését várja a Budapest100 

Az 50 a legújabb 100

Az 50 a legújabb 100

A Budapest100 bemutatja: a ‘70-es évek

Hirdetés