Hirdetés

A Varso Torony az EU legmagasabb épülete

310 méteres magasságával lekörözte a 259 méter magas frankfurti Commerzbank Towert.

Hirdetés

A Varso Torony (Varso Tower) 230 méteres magasságával Lengyelország legmagasabb építménye lett, nemrég pedig elkészült 80 méteres, 73 tonnás csúcsa is, amivel új rekordot állított fel, és az Európai Unió legmagasabb felhőkarcolója lett, lekörözve az eddigi csúcstartót, a 259 méter magas frankfurti Commerzbank Tornyot.

Az 53-szintes irodaházat a számtalan díjjal elismert londoni Foster+Partners tervezte. A hatalmas felhőkarcoló parkosított belső udvara - ami várhatóan 2022-re készül majd el - nyugalmat és felfrissülést biztosít az ott dolgozók számára. Az impozáns, tíz méteres belmagasságú lobby falait pedig kézzel készített mozaikok díszítik majd. A panorámaliftek 8m/s (28,8 km/h) sebességgel repítik majd a látogatókat a nyilvános tetőteraszokra, ahonnan 205 és 230 méter magasságból különleges látvány nyílik a városra. A szintén lélegzetelállító panorámát nyújtó étterem a 46. és a 48. szintek között kap helyet. Az épület már elkészült részein a négy méter magas üvegfüggönyökön keresztül árad be a fény az épületbe. 

A Varso Torony nemcsak magassága miatt jelentős, de egyben az ország egyik legzöldebb épülete is, energiahatékonysági szempontból a legmagasabb BREEAM és WELL minősítésekkel rendelkezik. A Varso Tower a HB Reavis vegyes felhasználású Varso Place fejlesztésének utolsó állomása. A Varso Place Varsó szívében található komplexum irodákkal, szállodával, üzletekkel és innovációs központtal, a varsói központi pályaudvar közvetlen közelében.

„Sok építész és mérnök álmodik arról, hogy részt vehessen egy olyan projektben, mint a Varso Place, amely az EU legmagasabb épülete lesz. A Varso egyet jelent a legmodernebb technológiával, gondosan válogatott burkolatokkal és jól felszerelt irodákkal. Általa nemcsak egy tekintélyes üzleti központot hozunk létre, de mindenki számára elérhető új tereket is; az épületek közvetlen környezetétől kezdve, amelyek rendezettek, és a gyalogosok számára elérhetők lesznek, az üzletek és éttermek által tarkított, burkolt járdán keresztül egy nyilvános kilátóig a Varso Torony tetején. Hatalmas mértékű pozitív változást fogunk látni Varsó városközpontjának ezen a részén” – olvasható Marcin Chruslinski, fejlesztési igazgató közleménye a HB Reavis oldalán. 

 

Tervezett bruttó bérbeadható terület: 144 000 m2
Tervezett átadás: 2020-2022
Építésziroda: Foster + Partners, Hermanowicz Rewski Architekci
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Okospadokon ülhetünk a mesterséges tó partján

Okospadokon ülhetünk a mesterséges tó partján

További részletek derültek ki az új angyalföldi szabadidős parkról.

Egyedülálló IoT kurzus zárult a MOME-n

Egyedülálló IoT kurzus zárult a MOME-n

Látáskárosultakat segítenének, állatbetegséget diagnosztizálnának vagy épp okosotthont teremtenének a MOME hallgatói.

Hirdetés